[imza_template desc="Sevgim Begüm YAVUZ,Selami AYDIN" arry="Sevgim Begüm YAVUZ,Selami AYDIN"][/imza_template]

İstanbul'da, kendisine açılan bir tazminat davasının geri çekilmemesi gerekçesiyle Abdullah Türkoğlu isimli kişi dün davanın avukatı Servet Bakırtaş'ı bürosunda öldürdükten sonra kendisine dava açan Öznur Tufan'ı da silahla vurarak öldürdü.

Avukat Bakırtaş’ın bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul Barosu, 7 Temmuz Perşembe ve 8 Temmuz Cuma günleri duruşmaları boykot etme kararı alındığını duyurdu. Avukatlar bugün ve yarın yapılacak duruşmalara katılmayacak.

‘BİLİYORUZ Kİ BAŞIMIZ SAĞ OLMAYACAK’

İstanbul Barosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Bakırköy’de bir meslektaşımızı alçakça sıkılan kurşunlara kurban verdik. Av. Servet Bakırtaş sadece ve yalnız avukatlık yaptığı için öldürüldü. Avukatı müvekkili ile özdeşleştiren sapkın zihniyet, silahtan aldığı güçle, ölüm kustu.

Soruşturmanın ilk saatlerinde bulunurken edindiğimiz bilgiye göre, yaralama suçu nedeniyle mahkum olup cezaevinden yeni çıkan ve kendisine karşı açılan tazminat davasının geri çekilmesini isteyen, ancak bu talebi reddedilince tehditlere başlayan katil zanlısının önce meslektaşımızı sonra da dava açan müvekkili öldürdüğü anlaşılmaktadır.

Bu ve benzeri gerekçelerle gerçekleşen avukat ölümleri ya da saldırılar, mesleğimizi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan ötede, bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmaktadır. Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi, kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir. Bir mesleğin “ölümü göze alarak” sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da, o toplumun bir kesimi için utançtır..

Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık… Her bir avukat ölümünün bir “toplumsal ders” olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken çoğalan ölümler, bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. Oysa biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği… Savunma olmazsa, “olmaz yargılama” diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi bir özel müdafii olmazsa, bu katil zanlısını da “bir avukat” savunacak.

Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak bizim… Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Av. Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız.

Sözün bittiği yerdeyiz. Yine de önce ailesine sonra da bütün meslektaşlarımıza, başsağlığı diliyoruz. Meslektaşımıza Allahtan rahmet diliyoruz."

DENİZLİ BAROSU GECE OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Avukat Servet Bakırtaş’ın ofisinde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmesi Denizli’de de avukatları harekete geçirdi. Denizli Barosu yönetimi dün gece olağanüstü toplanarak duruşmalara girmeme yönünde karar aldı.

Denizli Barosu Yönetim Kurulu aldığı kararda, bugünden itibaren cuma sabah 08.00’e kadar avukatlara acil ve tutuklu duruşmaları hariç tüm duruşmalara girmeme çağrısı yaptı, CMK görevlendirmelerini durdurduğunu duyurdu.

Gece yarısı baroya ait sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada; “Servet Bakırtaş’ın mesleğini ifa ederken katledilmesi nedeniyle Denizli Barosu Yönetim Kurulu olağanüstü toplanmış olup, duruşmalara girmeme çağrısı yapılmasına, bir gün boyunca CMK görevlendirmelerinin durdurulmasına karar vermiştir” denildi. Baronun çağrısına sosyal medyada çok sayıda avukat da destek verdi.

‘ANMA TÖRENİ DÜZENLENECEK’

Diğer yandan öldürülen avukat için baro hizmet binası önünde anma töreni düzenleneceği açıklandı. Yapılan çağrıda; “Gün birlik olma günü, savunmayı savunduğumuz bugün de tüm meslektaşlarımızı dayanışma içerisinde olmaya davet ediyoruz” denildi.

Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada ise; “Avukat taraf değildir. Avukat suçun ortağı değildir. Avukat borcun, cezanın ya da boşanmanın nedeni değildir. Savunma mesleğine yönelik yapılan bu ve benzeri saldırıları lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="İstanbul'da kanlı infaz! Dava açan kadını ve avukatını öldürdü" desc="İstanbul'da Abdullah Türkoğlu, tabanca ile yaraladığı kişinin ailesi tarafından açılan tazminat davasının geri çekilmemesi üzerine dehşet saçtı. Önce davanın avukatı Servet Bakırtaş'ı bürosunda öldüren Türkoğlu, daha sonra kendisine dava açan Öznur Tufan'ı silahla vurarak öldürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/06/iecrop/avukat_16_9_1657112943.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbulda-kanli-infaz-once-avukati-sonra-dava-acan-kadini-oldurdu-7235303/"]