Ege Denizi açıklarında Dilek Yarımadası güneyinde Doğanbey körfezinde, Büyük Menderes Göçüntü kırığının Doğanbey kolunun Ege’deki süreği üzerinde, Eşek Adası ile Sisam arasında 4.7 ve 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Ege'nin neredeyse tamamında hissedilen depremlerin ardından konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Şimdilik kaygılanacak bir durum yok. Doğanbey, Didim, Güllük körfezlerinde yeni 6,4-6,9 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi.

Depremin Muğla, İzmir ve Aydın’da da hissedilmesinin ardından Prof. Ercan, 30 Ekim 2020 tarihinde Kuşadası-Sisam, Sisam kuzeyinde 6,9-7,0 büyüklüğünde, İzmir’de yıkım yapan depreminden sonra sarsıcı iki depremini bugün 12.56’da 9,2 kilometre odak derinliğinde 4,8 büyüklüğünde gördüğünü söyledi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan


İKİNCİ SARSINTI YERALTINDAN DÜŞEY OLARAK “GÜM” DİYE BİR SES ÇIKARDI

Depremleri deprem odağından yaklaşık 50 kilometre uzakta Kuşadası Karaova yazlıklarındaki evinde yakalandığını belirten Ercan şunları söyledi:
“Bu kez depremler Dilek Yarımadası güneyinde Doğanbey körfezinde, Büyük Menderes Göçüntü kırığının Doğanbey kolunun Ege’deki süreği üzerinde, Eşek Adası ile Sisam arasında oluştu.

Özellikle, ikinci sarsıntı yeraltından düşey olarak ‘güm’ diye bir ses çıkararak oluşmasıyla yazlıklar korkutucu düzeyde sarsılınca yaşayanlar yollara doluştular. Ne var ki, evlerin dikildiği yerler çok güçsüz olsa da, yazlıkların az katlı olması çalkantıyı (rezonansı) engellemektedir.

Ne var ki bu yörede temel ıslaklığı ile donatı paslanması en üst düzeyse olsa daha büyük depremlerde yer yer yapı yaralanmaları görülebilir. Şu açık ki, Batı Anadolu ile onun uzantısı olan Ege Denizi gerginlik ile deprem çekincesi olarak Kuzey Anadolu Kırığını geçmiştir.”

DOĞANBEY, DİDİM, GÜLLÜK KÖRFEZLERİNDE YENİ DEPREM OLABİLİR

“Önceden Sisam ile Bodrum’da olan büyük depremlerden sonra gerginliğin orta boy (6,4-6,9) arası bir depremle Doğanbey, Didim, Güllük körfezlerinde oluşması şaşırtıcı olmaz” diyen Ercan, “Ne var ki, bu bölgede depremlerin yıkım eşik değeri 7,1 dolayında olduğundan şimdilik kaygılanacak bir durum yoktur” dedi.