Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumu ile ilgili çarpıcı bir iddia CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya tarafından ortaya atıldı.



"20 SORU AYNI" 

Kaya, soruların daha önceden bir yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürerek, "Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20'si de tıpatıp aynı çıktı. Daha önce FETÖ'nün elemanları sınav sorularını çaldı, yandaşlarına verdi dediniz peki şimdi FETÖ de yok bu sorular nereden çıktı?" diye sordu.



ÖSYM tarafından yapılan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır."

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

İddiaların kısa sürede gündeme oturmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da harekete geçti. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

İletişim Başkanlığı'nın paylaşımını alıntılayan Erdoğan ise, "Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz" dedi.

1 AY ÖNCEDEN SORULAR 1000 DOLAR KARŞILIĞINDA SATILDI İDDİASI

İddialar bugünkü TBMM Genel Kurulu’nun gündemine de girdi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Milli Eğitim Baklanlığı’na verdiği soru önergesinde, “2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette sınavdan 1 ay önce 1000 Dolar karşılığında satıldığı ve soruların önceden bir yayınevine verildiği iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

BasınDa yer alan iddialara göre; Yediiklim Yayınevi'nin 2022 KPSS öncesinde lisans sınavı videosu içeriğinde yöneltmiş olduğu 20 soru birebir, aynı şekilde KPSS'de sorulmuştur. Diğer bir vahim iddia ise 2022 KPSS sorularının dark web, yani karanlık ve yasa dışı internet sitelerinde 1000 dolara satıldığı ifade edilmektedir.

TEK TEK SORDU

Bu bağlamda;

1— KPSS 2022 sorularının bir yayınevi ve hazırlık kursuna daha önceden verildiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa bu konu hakkında soruşturma ne zaman başlatılacaktır? Milyonlarca insanın hayatını etkileyecek olan ve 2010'da FETÖ eliyle çalınmış KPSS soruları skandalının aynısı olan bu durumda bakanlık olarak ne yapacaksınız?

2— Soruları servis edenler kimlerdir? Bu kişiler hakkında soruşturma, idari ve hukuki süreç başlatılmış mıdır? Bu soruların güvenliği neden sağlanamamıştır'?

3— Şu ana kadar bahsi geçen yayınevi ve hazırlık kurslarının sorularından kaçı 2022 KPSS soruları ile aynıdır? Kaçı ise benzer sorulardır?

4— 2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette sınavdan 1 ay önce 1000 Dolar karşılığında satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır?

5— Başka herhangi bir yayınevi, kurs ve internet sitesinde KPSS sorularının aynıları veya benzerlerine rastlanmış mıdır? Varsa bunlar hangileridir'? Konuyla ilgili detaylı bir araştırma ve tarama yapılmakta mıdır?

"ONLARCA SORUNUN VİRGÜLÜNE KADAR AYNI OLMA İHTİMALİ KATRİLYONDA BİRDİR"

İddialara konu olan yayınevinin kitabında soruları tek tek paylaşan Alpay Antmen,

"Bir sorunun virgülüne kadar aynı olma ihtimali milyarda birdir. Birkaç sorunun virgülüne kadar aynı olma ihtimali trilyonda birdir. Onlarca sorunun virgülüne kadar aynı olma ihtimali katrilyonda birdir” dedi.

ÖSYM'NİN AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKTİ

Antmen, ÖSYM’nin kısa sürede yaptığı açıklamaya da şöyle tepki gösterdi:

“2 saatte hangi ara inceledin? Ne ara asılsız olduğunu anladın? 40'a yakın soru birebir aynı. Buna da tesadüf deyip işin içinden sıyrılacak mısınız? Bu ne ciddiyetsizlik, bu ne vurdumduymazlık? Koskoca ÖSYM'nin haline bakın. “

"SINAV İPTAL EDİLSİN" KAMPANYASI BAŞLADI

Gelişmeler üzerine çok sayıda kişi "Sınav İptal Edilsin" sosyal medya etiketi altında paylaşımlarda bulundu.

"ÖSYM'NİN ATTIĞI 2 TWEET İKTİDARI DA TATMİN ETMEDİ..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir de ÖSYM'nin açıklamasına dikkat çekerek şöyle dedi:

"ÖSYM’nin KPSS ile ilgili attığı 2 twit iktidar kanadını da tatmin etmemiş olacak ki, inceleme başlatıldığı açıklandı. Umarım, sınava giren genç kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm kamuoyunun beklentisini karşılayan bir sonuç çıkar. Biz de yakın takipteyiz."

 

[old_news_related_template title="KPSS soruları için skandal iddia: 20 soru aynı çıktı" desc="Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumu ile ilgili çarpıcı bir iddia CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya tarafından ortaya atıldı. Kaya, soruların daha önceden bir yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürerek, 'Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20'si de tıpatıp aynı çıktı. Daha önce FETÖ'nün elemanları sınav sorularını çaldı, yandaşlarına verdi dediniz peki şimdi FETÖ de yok bu sorular nereden çıktı?' diye sordu. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/osym-kpss-depo_16_9_1653374392_16_9_1659437208.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kpss-sorulari-icin-skandal-iddia-20-soru-ayni-cikti-7284032/"]

[old_news_related_template title="CHP'li Gökçen: KPSS sorularını inceledim, kimse buna tesadüf diyemez" desc="KPSS'de soruların çalındığı iddiası ve ÖSYM'nin açıklamasıyla ilgili açıklamada bulunan CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 'Soruları inceledim. Kimse buna tesadüf diyemez. Buna tesadüf diyecekler, geçmişte tesadüf demiş olanları iyi hatırlasın” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/gokce_16_9_1659453727.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/chpli-gokcen-kpss-sorularini-inceledim-kimse-buna-tesaduf-diyemez-7284672/"]