Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın Medeni'nde yaşanan siyanür sızıntısıyla ilgili şok görüntüler ortaya çıktı. Maden sahasında 21 Haziran'da meydana gelen siyanür sızıntısı sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira para cezası kesilerek faaliyeti geçici olarak durdurulan madenin Fırat Nehri başta olmak üzere bölgedeki su kaynaklarını kirlettiği iddia ediliyordu.

SIZINTININ ÜZERİNDEN 4 GÜN GEÇMESİNE RAĞMEN TEMİZLİK

Temizlik çalışmasına katılan bir işçinin 25 Haziran'da gece 11:30 sıralarında çektiğini anlattığı görüntülerde sızıntının üzerinden günler geçmesine rağmen bölgede siyanür temizleme işleminin devam ettiği görülüyor. Aynı işçi, kullandığı aracın camlarını açtığında ise yoğun şekilde baş ağrısı yaşadığını anlatıyor. Görüntüleri çeken işçi çalıştıkları alanın ne kadar tehlikeli olduğuna dair kendilerine hiçbir bilgi verilmediği ve uyarıda bulunulmadığını belirtiyor. Aynı işçi içinde bulunduğu aracın camını açtığında ise yoğun şekilde baş ağrısı yaşadığını da belirtiyor. SÖZCÜ'nün şirket çalışanlarından edindiği bilgiye göre geçici olarak faaliyeti durdurulan  maden sahasında çalışan işçiler bayram tatiline gönderilirken, siyanüre maruz kalıp kalmadıklarına yönelik herhangi bir sağlık taramasından da geçirilmedikleri öğrenildi.

GÖRÜNTÜLER CUMHURİYET SAVCILIĞINA TESLİM EDİLDi

Maden sahasında bulunan Sabırlı Köyü sakinlerinden doğa aktivisti Sedat Cezayirlioğlu ellerine ulaşan görüntüleri İliç Cumhuriyet Savcılığı'na teslim ettiklerini ve maden şirketinin bölgede delilleri yok etmeye çalıştığını ileri sürdü.

TMMOB DA FİRMA HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Öte yandan birçok siyasi parti ve çevre örgütünün ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB ) tarafından da Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından işletilen altın madeni işletmesinde, 21 Haziran 2022 tarihinde siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hattında oluşan yırtılma nedeniyle siyanürlü solüsyonun çevreye yayılmasıyla oluşan doğa katliamı hakkında İliç Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

"YAPILAN AÇIKLAMALAR YETERLİ DEĞİL, FELAKETİN GERÇEK BOYUTLARI GÖSTERİLMİYOR"

TMMOB, suç duyurusu dilekçesinde maden sahasını denetimle görevli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ve çalışanları ve Projeye ilişkin ÇED olumlu kararı, izin, ruhsat veren kurumlar ile yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. TMMOB'nin İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli soruşturmanın yapılıp sorumluların cezalandırılmasını da talep etti.

Şikayet dilekçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Erzincan Valiliği ve Maden şirketi tarafından yapılan açıklamalara değinildikten sonra, açıklamaların yetersizliği, yaşanan çevre felaketinin boyutlarının gerçek anlamda gösterilmediği, Bakanlık tarafından şirket hakkında uygulanan idari para cezasının yeterli olmayıp gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadığı belirtildi.

"ŞİRKET YETKİLİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMALI"

Yine şikayet dilekçesinde ilgili maden sahasında kapasite artışına yönelik devam etmekte olan TMMOB’nin açtığı davada değinilen hususların altı çizilerek maden sahasında yaşanabilecek kazaların ve sonrasında oluşabilecek risklerin daha önce TMMOB, akademik kişi ve kurumlar, sivil toplum kuruluşları tarafından defalarca dile getirildiği ancak idarenin hiçbir önlem almayarak işletmenin yanında yer aldığı ifade edildi.

Yaşanan felaketin boyutları, çevreye ve insan sağlığına olan zararları, kamusal arazilere ve sulara olabilecek etkileri açıklandıktan sonra şirket hakkında güvenlik tedbirlerine hükmedilmesi; şirket yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 152/1-a, 181/1-3-4-5., 185/1 maddeleri uyarınca; maden sahasını denetlemekle görevli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ve çalışanları hakkında ise gerekli denetimleri sağlamama ve felakete yol açan faaliyetlere izin verme eylemleri dolayısıyla, TCK 181 ve 257. maddeleri uyarınca soruşturma başlatılarak eylemlerine uyan suçlardan cezalandırılmasına karar verilmesi talep edildi.

SAVCILARI DA ŞİKAYET ETTİLER

Sedat Cezayirlioğlu, daha önce yapılan suç duyurularında İliç Adliyesi'nde görevli iki savcının görevlerini yapmadığı belirtildi ve görevlerini yapmayan savcıların HSK’ya şikayet edildiği aktarılarak şu bilgilere yer verildi:

“Suç mahalli İliç’te olmakla birlikte Anagold maden şirketine karşı yapılan şikayetlerde kamu görevlerini yerine getirmeyen ve Cumhuriyetin Savcısı değil maden şirketinin elemanı gibi hareket eden İliç savcıları A.A.Ö, H.D. ve A.K. tarafımızca HSK’ya şikayet edilmiş olduğundan, İliç’teki bu savcıların şikayet dosyamızda görev yapabilmeleri hukuken mümkün değildir. Bu nedenle şikayet dilekçemiz sonrasında soruşturmanın ve kovuşturmanın Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmesini talep ediyoruz. Erzincan İliç’te Türk halkını zehirleyerek altın madeni üreten sömürgeci Kanada ve ABD‘ye ait Anagold maden şirketinin siyanür boruları 21.06.2022 gecesi patlamış ve sabaha kadar tonlarca siyanür havaya -suya -toprağa ve de Fırat nehrine karışmıştır.”

"YAĞMUR SUYU MENFEZLERİ SİYANÜR TAŞKINIYLA DOLMUŞTUR"

Suç duyurusunda “Görüntülerdeki menfezler siyanür taşımak veya muhafaza etmek için yapılmamıştır. Aksine yapılış amacı yağmur suyunun maden sahasında bir taşkına yol açmaması ve siyanürlü alanlara yağmur suyunun karışmaması için, yağmur suyunun toplanarak Fırat nehrinin Karasu koluna ve Karasu Barajı'na akıtmaktır. Ancak kamera kaydında açıkça görüldüğü üzere yağmur suyunu Fırat’a taşımak için yapılmış menfez siyanür taşkınıyla dolmuştur. Bu durumda menfezleri dolduracak kadar fazla akmış olan siyanürün bu menfezler vasıtasıyla olay yerinden 200 metre uzaktaki Fırat Nehir ve barajına karıştığı aşikardır. Şüpheli şirket görüntülerde aktarıldığı üzere 25.06.2022 Cumartesi saat 23.40’ta menfezlerde biriken siyanürü toprakla karıştırıp yoğunlaştırmış, siyanürü mevzuata aykırı şekilde greyderlerle toplatmış, iş kanununa ve sosyal güvenlik mevzuatına aykırı fiillere işçileri zorlayarak çalıştırmış, işçileri iş güvenliğine aykırı bir şekilde gerekli koruyucu ekipman olmaksızın çalıştırarak can güvenliklerini tehlikeye sokmuş ve siyanürlü toprağı nerede olduğu bilinmeyecek şekilde toplayarak ortadan kaybetmiştir. Nitekim görüntüdeki işçi camı bile açamadığını, baş ağrısından yıkılmak üzere olduğunu ifade etmektedir. Bu siyanürlü atık toprağın nerede olduğu belli değildir" ifadelerine yer verildi.

"KAMU DAVASI AÇILARAK MADEN SÜRESİZ KAPATILSIN"

Suç duyurusu dilekçesinin sonunda ise Anagold Altın Madeni'nin süresiz kapatılması talep edilerek "TCK md.181 "Çevrenin kasten kirletilmesi", ve TCK 281 md. “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından şüpheli Anagold madencilik şirketi yetkilileri hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılarak haklarında kamu davası açılması, TCK. Md. 78, md. 309, md. 302 ve res’en sevk maddeleri doğrultusunda suç mahalli Anagold maden sah

 

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Söz konusu iddialar üzerine Anagold Madencilikten açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

*Bir çalışanın ‘25 Haziran Cumartesi’ günü çektiğini belirttiği görüntülerde ‘siyanürlü alanı temizletiyorlar’ gibi asılsız ve yanlış iddialar yer almaktadır. Maden sahamızda 21 Haziran 2022 tarihinde talihsiz çevre kazası meydana geldi.

*Aynı tarihte kaza alanı uzman ekiplerce, tamamen bilimsel yöntemlerle temizlendi. Kazanın oluştuğu bölge sıyrılarak yığın liçine taşındı. Kaza alanı, tamamen kuru zemine ulaşıldıktan sonra hipoklorit ile temizlendi. Çok kısa sürede kaza alanı ve etrafı döküntüden temizlenerek, arındırıldı.

*25 Haziran tarihindeki görüntülerin çekildiği yer, kamuya ve halka açık alan değildir. Görüntüler, kamuya ve halka tamamen kapalı, sadece fabrika (proses) alanı olarak adlandırdığımız yerde çekilmiştir. Fabrika alanında, 21 Haziran tarihinde oluşan talihsiz kaza sonrası iyileştirme çalışmaları sürerken, rutin işlemlerden biri olan pompa değişimi sırasında minimum sızıntı oluşmuştur.

*Tekrarlamak isteriz ki olağan olan bu sızıntının oluştuğu alan fabrika (proses) alanıdır. Normal faaliyetlerimiz sırasında tüm ayrıştırma işlemi de bu alanda yapılmaktadır. Yani burası işleme alanıdır. Görüntüler, iş makinaları eşliğinde her olağan işlem sonrası yapılan, yine olağan bir temizleme işlemidir. Bu temizleme işlemi uzman yetkililerin gözetiminde altı dakika sürmüştür ve kullanılan malzeme de standart temizleme işlemlerinde kullandığımız hipoklorittir.

[old_news_related_template title="Siyanür felaketiyle gündeme gelmişti, maden sahasında keşif yapılıyor" desc="Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın Medeni'nde İliç Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla keşif yapılıyor. Bilim insanları, keşif sonucunda maden sahasının fay hattı üzerinde olup olmadığını ve bir deprem durumunda havuzundaki siyanürün doğaya karışma tehlikesini tespit edecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/06/iecrop/siyanur_16_9_1657107876.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/siyanur-felaketiyle-gundeme-gelmisti-maden-sahasinda-kesif-yapiliyor-7235090/"]