TAG Otoyolu’nda sabaha kadar yolda kalan bir kadın sosyal medya hesabından paylaştığı bir görüntü ile birlikte, “Kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu, mahsur Kalan yüzlerce insan var. Hiç kimse gelmedi. Sabaha kadar donduk. Aracımızın mazotu bitti. Bebekler var. Böyle bekliyoruz” paylaşımı yaptı. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde ise bir TOMA yol açma çalışması yaptı. Kent merkezinde kuyruk halinde yürüyenler ise, "Kavimler Göçü" benzetmesi yapılmasına neden oldu. Fırınların çalışmaması nedeniyle kentte ekmek sıkıntısı baş gösterdi.

ŞANLIURFA’DA HAYAT FELÇ


Yoğun kar yağışının etkili olduğu bir başka kent olan Şanlıurfa’da ise ulaşım adeta felç oldu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün sosyal medya paylaşımlarıyla, “Kar yağışına hazırız” mesajı verdiğini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Memleketim Şanlıurfa’ya 40 yılın başı hafiften kar yağdı. Hemşerilerimin kar sevincini, çocukların kartopu oynayışını paylaşmayı çok isterdim. Maalesef iş bilmez Şanlıurfa Belediyesi hemşerilerimin hevesini kursağında bıraktı. Yollarda önlem alınmadığı için kar yağışı işkenceye dönüştü” paylaşımı yaptı.



MAHSUR KALANLAR İÇİN MSB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

MSB yaptığı açıklamada: "Şiddetli kar yağışından dolayı kapanan Adana-Gaziantep yolunda Kara Kuvvetlerimize ait çekiciler yol açma çalışmalarına destek sağlarken, sıhhi tahliye için görevlendirilen 2 adet helikopterimiz aynı zamanda mahsur kalan vatandaşlarımıza kumanya ulaştırıyor." dedi.

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA


Yolların kapalı olması nedeniyle otobüs seferlerinin yapılmaması üzerine Gaziantep Otogarı’na sığınan vatandaşlar ise sosyal medya hesaplarından, buradaki bazı iş yerlerinde yiyecek içecek fiyatlarının yüzde 25 ile yüzde 50 oranında artan fiyatlarla zamlı satış yapıldığını ileri sürdü. Aynı uygulamanın kapalı yol güzergahında bulunan bazı dinlenme tesislerinde de yapıldığı yolunda paylaşımlarda bulunuldu.



SAATLER BOYUCA MAHSUR KALDILAR


Kent merkezinde 60, kırsalda ise 90 santimetreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle kapanan Gaziantep-Osmaniye arasındaki Nurdağı ilçesi yakınında mahsur kalan binlerce kişi yardım çağrısında bulundu. Zincirleme kazaların da oluşmasıyla adeta birbirine giren trafik nedeniyle saatlerce yol açılamadı. Çevrede görevli güvenlik birimleri yolda kalanlara yiyecek ve içecek ulaştırmaya çalıştı.

TİPİ ÇALIŞMALARI ETKİLEDİ

Gaziantep ve çevresinde tuzlama ve yol açma çalışmalarının yetersizliği sürücüleri isyan ettirdi. Vatandaşlar saatlerce evlerine gidemedi. Yollarda bekleyiş sabah saatlerinde de devam etti. Saatlerdir süren bekleyişin ardından ekipler yolda kalanlara yiyecek dağıtmaya başladı. Gaziantep Valisi Davut Gül, yoğun kar yağışı nedeniyle TAG Otoyolu’nda ulaşımın sağlanamadığını belirttiği yazılı açıklamasında, "Kar kalınlığı 45-50 santimetre. Şu an için 2 bin 800 kişi kurtarıldı” dedi.

Gül, kurtarma çalışmalarında neden geç kalındığıyla ilgili olarak ise, “Yollarda kalan yüzlerce araç, Karayolları ekiplerimiz tarafından tek tek çekilerek kurtarılıyor. Kar kalındığı 40-50 cm. Kar ve tipi çalışmaları olumsuz yönde etkiliyor. Araç trafiği fazla ve kazalar nedeniyle binlerce araç birikiyor” şeklinde açıkladı.



OKÇULUK TESİSİNE PARA VAR TUZA YOK

Gaziantep’te kar yağışı nedeniyle valilik tarafından eğitime iki gün süreyle ara verilirken, belediyeler de gerekli önlemlerin alındığıyla ilgili paylaşımlar yapmıştı. Adını 60 milyon TL’ye okçuluk tesisi yapılmasıyla duyuran AKP’li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise sosyal medya hesabından romantik bir şarkı olan ‘Karlar Yağar’ şarkısını paylaşmıştı.

Ancak, tüm kentte olduğu gibi Şahinbey’de de tuzlama yapılmaması nedeniyle ana arterler dahil hemen tüm ilçenin yolları ulaşıma kapandı. Binlerce araç yolda kaldı. İnsanlar araçlarını yollarda bırakarak saatlerce yürüyerek evlerine ulaşmaya çalıştı. CHP Genel Başkan Danışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, bölgede çekilmiş bir görüntüyü paylaştı ve yeterli önlem almayan yöneticileri eleştirdi.

Özkan şu ifadeleri kullandı: “Görüntüler Gaziantep Şahinbey’den. Hani şu AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin Okçular Vakfı için 60 milyon ödenek ayırdığı yer. AKP’li Gaziantep Büyükşehir de eksik kalır mı? Onlar da logoya 760 bin lira harcamıştı. Tuza para kalmadı haliyle. Vatandaşın hali ortada. Eserinizle övünün”

Picture

BÜROKRAT SUÇU VATANDAŞA ATTI

Gaziantep kent merkezi ve kırsaldan yardım çığlıklarının yükselmeye başladığı bir sırada Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü ve Kültür Bakanlığı Müşaviri M. Hakan Tanrıöver ise sosyal medya hesabından;

“Aracında kar lastiği takılı mı? Yok. Kar fırtınası geleceğini duydun işten erken çıktın mı? Yok. Bugün araba ile yola çıkmayayım dedin mi? Yok.Bir mahana bulam da hökümete, belediyelere saydıram” şeklinde Gaziantep şivesi karışık bir eleştiri paylaşımı yaparak suçu vatandaşa attı. Tanrıöver, sosyal medyadan eleştiri yağmuruna tutulunca hemen paylaşımını sildi.



TEMBELLER, UMURSAMAZLAR

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise, sosyal medya hesabından temizlenmeyen yolda kalan araç kuyruğunu paylaşarak, “Kar yağışı için vatandaşları uyaran Büyükşehir Belediyesi neden tuz dökmez. Neden hazırlıklı olmaz? Çünkü, tembeller, umursamazlar” paylaşımı yaptı.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

AFAD'ın açıklamasına göre; Karayollarında mahsur kalan vatandaşlarımıza tıbbi yardım, kumanya ve battaniye ulaştırmak için AFAD, Kızılay, UMKE ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalara devam etmektedir.

Hasanbeyli ilçesi Kalecik köyünde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmıştır. İlçeye bağlı diğer köy yollarında mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için İl Özel İdare iş makinaları eşliğinde ilçe jandarma ekipleri ve AFAD ekipleri çalışmalarını sürdürmektedir" denildi.



KÖY YOLLARI KAPALI, KAZALAR VAR

Gaziantep'te toplam 33 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtilen açıklamada, "Gaziantep il merkezindeki ana yollar kapalı olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir. Şehitkamil ilçesinde 17 ve Şahinbey ilçesinde 16 köy yolu kapalı durumdadır.

Gaziantep-Bahçe istikameti, otoyolda Nurdağı kavşağı ile Bahçe kavşağı arasında yoğun kar ve tipi yağışından dolayı üç ayrı yerde zincirleme trafik kazası bulunmakta olup, ekiplerin çalışmaları devam etmektedir. Karayollarında ve diğer otoyollarda mahsur kalan vatandaşlarımıza Kızılay ekipleri tarafından kumanya dağıtımları devam etmektedir. Malatya’da 18 Ocak tarihinde aşırı kar yağışı sonucunda Hekimhan ilçe yolu kapanmış olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

SÜRÜCÜLER İSYAN ETTİ

Gaziantep'in Nurdağı ilçesi yakınlarında yoğun kar yağışının yolları kapatması nedeniyle mahsur kalan bir sürücü, çıkmak için bütün yolları denediklerini belirterek, "Havada günlük güneşlik şu anda da temizlenmiyorsa ne zaman temizlenecek bu karlar? Bir tane bile çalışma yok, bu kadar da beceriksiz olunmaz ki?" diye isyan etti.

Sürücünün isyanı ise şöyle:

"Akşam saat 19:00’dan beri yollardayız. Sadece Gaziantep’ten Adana’ya gideceğim. Çıkmak için bütün yolları denedik, şehir merkezine dek kilit, bir tane Allahın kulu bile kar yağarken temizlik yapmadılar. O kadar baktık etrafa, insanlar perişan oldu, bir şekilde otoban girişine ulaştım.

Çeşitli yollar denedim çıkmak için, akşamdan beri nerden baksanız 10 saat olmuştur, ne gelen var ne soran var, ne bir yol çalışması yapan var. Havada günlük güneşlik şu anda da temizlenmiyorsa ne zaman temizlenecek bu karlar? Bu yol paralı yol, aslında açılması lazımdı. Nerde bir tane bile çalışma yok, bu kadar da beceriksiz olunmaz ki?"

TEPKİLER SÜRÜYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, sosyal medya hesabından Gaziantep şehir içinde bile kar küreme ve tuzlama çalışması yapılmadığını duyurdu.

Vekil Öztunç'un paylaşımlarının tamamı ise şöyle:

"Adana- Kahramanmaraş ücretli karayolunun Nurdağ bölgesi...Çok sayıda araç saatlerdir mahsur kalmış durumda. Kahramanmaraşlı bir muhtar hemşehrim az önce videoyu yolladı. @KarayollariGM millet perişan. Kulağınız duymuyor anladık, gözünüz de mi görmüyor?

"AKP SINIFTA KALDI"

Adana - Antep otoyolu hala açılamadı. Dün geceden beri binlerce insan mahsur vaziyette. Çok sayıda Kahramanmaraşlı hemşehrim aç susuz araç içerisinde bekliyor. Her afette olduğu gibi bu yoğun kar yağışında da AKP sınıfta kaldı. Sarayda keyf yaşayanlar devleti yönetemiyorlar.

Kahramanmaraş’tan manzaralar 3- Kahramanmaraş halkı bunu hak ediyor mu ? Nasıl bir akıldır, vatandaşı kar yağacak diye uyar ama sen belediye olarak hazırlık yapma. Hemşehrilerimin çektiği eziyete yazık."

[old_news_related_template title="Karlı hava durumu bu sefer günlerce sürecek..." desc="Yurdu etkisi altına alan karlı hava dalgası tahminlere göre uzun soluklu olacak. Yarın etkisini azaltması beklenen yağış hafta sonu kuvvetlenerek gelecek haftayı da içine alacak şekilde sürecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/19/iecrop/istanbul-kar-depophotos_16_9_1611641751-880x495-1_16_9_1642569474.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/karli-hava-durumu-bu-sefer-gunlerce-surecek-6897154/"]