İBB Meclisi ocak ayı oturumlarının ikinci birleşimi Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı. Toplantıya İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlık yaptı. Birleşimde, 10 Ocak tarihli meclis oturumunda konut tahsisi ile ilgili bir tartışma sırasında “Tahsislerle ilgili gelen talebin tamamını okumadı. Aynı Bektaşilerin ayet okuması gibi yarısını okuyarak bu işi geçiştirmeye çalışıyorlar...” şeklinde tepki çeken bir konuşma yapan AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar’ın sözleri nedeniyle kavga çıktı.

Önce CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, grubu adına Kaynar’ı kınayan bir açıklama yaptı. AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz da konuyla ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun paylaşımı nedeniyle Kaynar’ın sosyal medyada linç edildiğini söyledi.

Kaynar’ın bir dil sürçmesi yaşadığını dile getiren Türkyılmaz “Muhammet bey bir fıkraya, menkıbeye işaret ederek meramını anlatmaya çalıştı. Dil sürçmesine mal bulmuş mağribi gibi atlamanın lüzumu yok. Siz çatlasanız da patlasanız da Muhammet bey hakikatleri söylemeye devam edecek” dedi. Bu sırada CHP’li Meclis Üyesi İnan Güney’in Kaynar’a “Yezid” dediği iddiasıyla tansiyon yükseldi. Sözlü tartışma kısa sürede kavgaya döndü. Meclis üyeleri birbirinin üzerine yürüdü.

“MUHAMMET BEYİN SÖYLEDİKLERİNİN ARKASINDAYIZ”

Gerilimin yatışmasının ardından AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş söz alarak Güney’e yönelik “Kendisi ihale usulsüzlüğü ile yargılanan bir arkadaş. Onun suçluluk psikolojisi ile bizim grubumuza dönerek ‘siz Yezid’in taraftarısınız, biz Hasan Hüseyin’in taraftarıyız’ dedi. Kimi kast ediyorsa özür dilemesi gerekir. Bu konular siyasi istismar meselesi olmamalı. Muhammet beyin söylediklerinin arkasındayız” şeklinde konuştu. Bu açıklama tepkiye neden olunca oturumu yöneten Okul araya girerek “Muhammet bey özür diledi zaten. Arkasındayız derken onu kast ediyor” açıklaması yaptı.

“ÖZÜRLERİ KABAHATLERİNDEN BÜYÜK”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “Muhammet beyin söylediği şaka, bizim söylediklerimiz siyasi istismar oldu. Özürleri kabahatlerinden büyük. ‘Söylediklerinin arkasındayız’ diyorlar. O fıkra; Alevi-Bektaşi’lerin yüzyıllardır hakaret saydığı bir fıkra bunu bilmiyorlar. Siz söylediklerinin arkasında olmaya devam edin biz bütün toplumun haklarını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Meclis başkanı Okul da “Şaka değil sürç-i lisan olduğu söylendi ve özür dilendi zaten” dedi.

OTURUMA ARA VERİLDİ

Gökkuş’un "Yezid" sözü nedeniyle özür dilenmesini tekrar istemesi üzerine Okul “Duymadım ama bu ifadeyi kullandıysanız lütfen özür dileyin” diyerek CHP’li Meclis Üyesi İnan Güney’e söz verdi. Güney “Hiçbir güç bana Muhammet beyden özür diletemez. Meclis üyeliğimi yakarım yine de özür dilemem. Kimse kimsenin inancını sorgulayamaz” çıkışında bulundu. Meclis tekrar gerildi ve meclis üyeleri birbiriniz üzerine yürüyerek tartışmaya başladı. Meclis oturumuna 10 dakika ara verildi. Meclis başkanı Okul, tartışan meclis üyelerini görüşmek üzere odasına çağırdı.

KARŞILIKLI ÖZÜR DİLENDİ

Aranın ardından oturuma devam edildi. Okul “Grup başkanvekillerimizle görüştük. Hep beraber bu topraklarda barış ve huzuru hakim kılmak bizim görevimiz. Oturumu Hacı Bektaş Veli’nin ‘incinsen de incitme’ sözleri ile açıyorum” dedi ve tartışmanın taraflarından Kaynar’a söz verdi. Kaynar “Mecliste konuşurken halk arasında Bektaşi fıkrası olarak bilinen fıkraya atıf yaptım. Teklifin tamamen okunmaması ile ilgiliydi. Amacım kimseyi incitmek değildi. Özür de diledim. Hacı Bektaş Veli’nin öğretisini beni eleştirenler kadar biliyorum. Benim 3 evladım var. İsimleri Muhammet İhsan, Hasan ve Hüseyin. Böyle bir niyette olan insan, evlatlarına bu isimleri vermez. Konuşurken hemen geri aldığım ve düzelttiğim ifadem nedeniyle üzülenlerden özür diliyorum” dedi. Güney de “ Hepimizin değerleri var. Kimse inançlarını savunamaz noktada bırakılmamalı. Hünkarın ‘İncinsen de incitme’ lafını hatırlatıyorum. AKP’de benim de dostlarım var. İncinen arkadaşlarımdan özür diliyorum” dedi.

[old_news_related_template title="AKP'li meclis üyesinden skandal 'Bektaşi' açıklaması! İmamoğlu'ndan tepki" desc="AKP İBB Meclis Üyesi Muhammet Kaynar'ın Bektaşiler hakkındaki hakareti büyük tepki çekti. Kaynar, konuşmasında 'Aynı Bektaşilerin ayet okuması gibi yarısını okuyarak bu işi geçiştirmeye çalışıyorlar' dedi. Kaynar'ın konuşmasını sosyal medyadan paylaşan İBB Başkanı İmamoğlu, 'Ötekileştirme zihniyeti, bugün İBB Meclisi’nde vücut buldu' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/10/iecrop/akplii_16_9_1641846951.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-meclis-uyesinden-skandal-bektasi-aciklamasi-imamoglundan-tepki-6880229/"]

[old_news_related_template title="Bektaşilere hakaret eden AKP’li hakkında yeni gelişme" desc="AKP’li İBB Meclis Üyesi Muhammet Kaynar’ın meclis oturumunda tepkiye yol açan Bektaşiler ile ilgili sözleri nedeniyle CHP’li Meclis üyeleri Nadir Ataman ve Cem Özbey, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama, nefret ve ayrımcılık iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/11/iecrop/akplii_16_9_1641846951_16_9_1641904590.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bektasilere-hakaret-eden-akpli-hakkinda-yeni-gelisme-6881714/"]