İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar'da Atatürk Anıtı ve çevresini de İstanbulluların kullanımına açmak için harekete geçti. Ancak buna yönelik başlatılan çalışma, Üsküdar Belediyesi zabıtası tarafından engellendi. İBB, engellemenin hukuksuz olduğunu savundu.

image small

İBB EKİPLERİNE SALDIRI

Üsküdar Salacak sahilinde bulunan Üsküdar Atatürk Anıtı ve çevresinin hak ettiği değeri görmesi ve daha görünür olmasına yönelik başlatılan çalışmaya, sabah saatlerinde saldırı gerçekleştirildi.

İBB yetkisinde olan alanın Üsküdar’a ve İstanbul’a kazandırılması için çalışma başlatan İBB ekiplerine, ilçe belediyesi görevlilerince fiziki müdahalede bulunuldu. Salacak sahilde Üsküdar Atatürk Anıtı'nın yanında kadastral boşlukta bulunan ve imar durumu yeşil alan olan alan, eski İBB yönetimi tarafından otoparka dönüştürüldü.

image small

İSPARK’ın kullanımına sunuldu. Kadastral boşlukta bulunmasından dolayı İBB yetkisinde olan alan, İBB Şirketi İSPARK tarafından, İBB Miras’a devredildi. Atıl durumda kalmış alanının hak ettiği değeri görmesi için İBB Miras ekipleri hemen harekete geçti. İBB Miras tarafından Atatürk Anıtının restorasyonu ve çevresinin düzenlenmesi için proje çalışması başlatıldı.

Alan İBB yetkisinde olmasına rağmen, ilçe belediyesi görevlilerince saat 09.00’da başlatılan çalışmaya müdahale edilmek istendi. İBB Miras ve İBB zabıta ekipleri, ilçe belediyesi yetkililerince darp edildi. İBB Miras ekibi araçlarına fiziki müdahale ile zarar verildi.

image small

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Üsküdar Atatürk Anıtı ve çevresinde çalışmalar durmak zorunda kaldı. İBB görevlilerine engel olunması ve görev başındayken darp edilmelerinden dolayı ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

"ALAN İSTANBUL’A MUTLAKA KAZANDIRILACAK"

İBB'den yapılan açıklamada, "İBB, halkın para toplayarak yaptırdığı, yıllardır otopark ile kuşatılmış, varlığı bile unutulmuş Atatürk Anıtı ve çevresinin görünür olması ve İstanbulluların ziyaretine açık olmasını sağlamak adına, çalışmalarını tüm engelleme girişimlerine rağmen sürdürecek. Alanı İstanbul’umuza mutlaka kazandıracak" denildi.

ATATÜRK ANITI HAKKINDA

Salacak sahilinde bulunan Üsküdar Atatürk Anıtı, 1971-1973 yılları arasında “Atatürk Anıtı Yaptırma Derneği” tarafından İstanbullulardan  gönüllü toplanan paralarla yaptırıldı. Anıt, Mustafa Kemal Atatürk’e bakarak büst yapan ilk ve tek Türk heykeltıraş olan Prof. Kenan Yontunç tarafından tasarlandı.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ: BİBER GAZI KULLANILMASI YASAL DEĞİL

Konuyla ilgili Üsküdar Belediyesi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

*Dün gece geç saatlerde İBB Zabıtaya bağlı görevliler otopark alanına gelerek, sabah alanı bir proje için kapatacaklarını söylemişlerdir. Üsküdar Zabıta Müdürlüğü görevlileri ise kararın doğru olmadığı ve sabah üst makamların aralarında görüşerek çözüme kavuşturulmasının daha doğru olacağını ifade etmişlerdir. İki tarafın konu hakkında uzlaşması üzerine ekipler karşılıklı olarak alanda beklemeyi tercih etmişlerdir.

*Ancak sabah saatlerinde verilen söze rağmen İBB Zabıta ekipleri yanlarında getirdikleri demir ve saclarla otopark alanını kapatmaya başlamışlardır. Gelişme üzerine Üsküdar Zabıta Müdürlüğü yetkilileri yapılmaya çalışılan işin doğru olmadığını ve durdurulması gerektiğini söylemişlerdir. Bunun üzerine otopark alanını 300’den fazla zabıta görevlisi ve araçlarla hukuksuzca işgal eden İBB zabıta görevlileri doğan gerginlikte Üsküdar Zabıta ekiplerine alenen biber gazlarıyla saldırmışlardır.

*Zabıta yönetmeliğine göre zabıtanın biber gazı kullanması kesinlikle yasal değil ve yasaktır. Biber gazlı saldırılar sonra Üsküdar Belediyesine bağlı 3 zabıta görevlisi yaralanmış, Üsküdar Zabıta amirlerinden Kubilay Ay ambulansla hastaneye kaldırılmıştır.  İBB, bu biber gazlı saldırısı ve işgal girişimiyle hiçbir yasal, kanuni, mülkiyet hakkı, tapusu olmadan alanı işgal etmeyi, kamunun kullanımına kapatmayı denemiştir.

[old_news_related_template title="AKP'li belediyenin zabıtaları CHP afişlerini yırtarken yakalandı" desc="AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin zabıtaları, kentte bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katılacağı 'Gençlik Buluşması'nın afişlerini yırtıp çöpe atarken yakalandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/09/iecrop/ec2984a3-348b-4ce7-8901-ce0f064e9536_16_9_1654773821.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-belediyenin-zabitalari-chp-afislerini-yirtarken-yakalandi-7184004/"]