İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Milyonlarca vatandaşın kullanacağı İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek. Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. NEDEN?” paylaşımı ile tepki gösterdiği proje onay süreci hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaptı.

İBB tarafından proje ve finansı hazırlanan, şehrin batı yakasındaki 3,5 milyon kişiye hizmet verecek 18,4 km’lik Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu’nun Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay beklediği belirtilerek “6 raylı sistem hattıyla entegrasyon sağlayacak, metrobüs ve E-5 trafiğini rahatlatacak çok önemli proje, 1 yıla yakındır sadece imza bekliyor” denildi.

PROJE REVİZE EDİLDİ, FİNASMAN BULUNDU

İstanbul’un raylı sistem açısından bugüne kadar hiçbir yatırım yapılmamış batı kesimindeki ilk metro hattının güncelliğini yitirmiş proje çalışmalarına, 2019’da hızla başlandığı, metrobüs hattını ve E-5 trafiğini rahatlatacak metronun proje ve fizibilite çalışmalarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden (AYGM) gelen talep üzerine revize edildiği anlatıldı. Revize projenin Mart 2021’de yeniden bakanlığa gönderildiği, finansmanın da Mayıs 2021’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında Yeşil Şehir Aksiyon Planı mutabakatı ile sağlanarak yatırım bütçesinin hazır hale getirildiği belirtildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜLDÜ

İBB yönetiminin, AYGM’den cevap gelmemesi nedeniyle Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulunduğu  ancak Cumhurbaşkanlığı’nın AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdiği aktarıldı. Bu nedenle, tüm proje ve fizibilite çalışmaları hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu’nun 15 Ocak’ta açıklanan kamu yatırım programına dahil edilemediği belirtildi.

METROBÜSÜ VE E-5 TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK

Açıklamada yer alan bilgilere göre Beylikdüzü - Çobançeşme arasında doğrudan metrobüs aksını takip edecek 18,43 km ve 10 istasyonlu Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu, bu akstaki metrobüs yolculuğu talebini önemli ölçüde azaltacak.

Hattın, İstanbul’un doğu - batı aksında önemli yolculuk talebini karşılayan Yenikapı-Atatürk Havalimanı Hafif Metro Hattı ile entegre olmasıyla da Tarihi Yarımada’dan Büyükçekmece ve Beylikdüzü’ne kadar raylı sistem ulaşımı sağlanacak. Böylece, E5 üzerindeki araç trafiği önemli ölçüde azalacak. Yine hattın Esenyurt-Saadetdere uzatmasıyla, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’na entegrasyon sağlanacak. Bu bölüm de TEM üzerindeki araç yolculuklarını hafifletecek.

İBB, İNCİRLİ-SEFAKÖY METROSU’NA DA TALİP

İBB, bu süreçte; önceki dönemde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilen İncirli-Sefaköy Metrosu’nun yeniden belediyeye devri için de Ağustos ve Kasım 2020’de 2 defa Bakanlığa başvuruda bulundu. Bu talepte  “İncirli-Sefaköy Raylı Sistem Hattı’nın Beylikdüzü’ne kadar uzatılarak tek hat olacak şekilde yapılması” belirtildi. Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın  bu talebe de olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapmadığı ifade edildi.

[old_news_related_template title="İBB'nin otobüs alımı 14 aydır onaylamayan Cumhurbaşkanlığı, Konya Büyükşehir'i yatırım programına aldı" desc="İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 300 yeni otobüs alımı 14 aydır onaylanmazken AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 75 yeni otobüs alımı Cumhurbaşkanlığı tarafından 2022 Yatırım Programı'na alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/16/iecrop/depophotos_17397173_16_9_1642330107.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ibbnin-otobus-alimi-14-aydir-onaylamayan-cumhurbaskanligi-konya-buyuksehiri-yatirim-programina-aldi-6891776/"]

[old_news_related_template title="Metro İstanbul’un 6 aylık pandemi zararı: 240 milyon TL" desc="Metro A.Ş’nin pandemide azalan yolcu sayısı nedeniyle uğradığı gelir kaybının İBB tarafından sübvanse edilerek karşılanması için 240 milyonluk destek talebi İBB Meclisi'nde tartışma yarattı. Çoğunluktaki AKP-MHP grubu Metro İstanbul’un zararın karşılanması için sunulan sübvanse teklifini kabul etti ancak talep edilen rakamın yaklaşık yüzde 10’una onay verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/16/iecrop/ibb-6_16_9_1639675443.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/istanbulda-rayli-sistemlerde-yasanan-gelir-kaybi-subvanse-edilecek-6831858/"]