Şanlıurfa Valiliği kentte Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eğitimleri Programı düzenledi. Programa Şanlıurfa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkan Yardımcılığı görevini yürüten avukat Cemile Didem Karaboğa da konuşmacı olarak katıldı.

Cemile Didem Karaboğa konuşmasını yaptığı sırada, bazı dinleyiciler tarafından etek boyunun kısa olduğu ve küçük yaştaki kız çocuklarının cinselliğiyle ilgili açıklamaları nedeniyle tepki gösterildi.



SALONU TERK ETTİ

Bir dinleyici Karaboğa’ya "Sen masanın arkasında anlat, biz din adamıyız" dedi. Bunun üzerine Karaboğa konuşmasını yarıda keserek salondan ayrıldı.

Olay Şanlıurfa Barosu tarafından yapılan açıklamayla kınandı. Sözlü saldırıya uğrayan Cemile Didem Karaboğa, sosyal medya hesabından, “Bugün baro adına gittiğim bir eğitimde katılımcılardan birisi eteğimin boyu nedeniyle 'Masanın arkasında anlatın, biz din görevlisiyiz' dedi. Söyleyeceklerim bu kadar" paylaşımı yaptı.

SÖZCÜ'ye konuşan Şanlıurfa Barosu Başkanı Velet İzol ise şunları söyledi:

"Avukat Cemile Didem Karaboğa’nın konuşması sırasında salondan, “Neden kadın avukat gönderildi? "Siz masanın arkasından konuşun, biz din adamıyız" gibi sözlü sataşmalar olmuş. Arkadaşımız da tartışmanın büyümemesi için konuşmasını yarıda kesip ayrılmış. Biz hiçbir kurumu rencide etmek istemiyoruz. Ama yapılan da hoş değil. Olay sonrası müftülükten de herhangi bir dönüş olmadı."

AVUKAT KARABOĞA: BU TÜR GİRİŞİMLERLE SIKÇA KARŞILAŞIYORUZ

Aynı konuda daha önce de kadın personele yönelik yaptıklarını ve hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Avukat Karaboğa, sözlerini şöyle sürdürdü:

* “Konferansın başlamasından sonra sık sık anlattıklarımın karşıtı itirazlar aldık. Ben 13-14 yaşındaki çocuklara yönelik cinsel yönelmelerin istismar olduğunu anlatınca, ‘Peki 13-14 yaşındaki çocukların flört etmesi doğru mu?' gibi sorular yönelttiler. Ben de 13-14 yaşındaki çocukla flört eden erkeğin cinsel istismar suçu işlediğini söyledim.

* Aslında bu tür eleştirileri sıkça yaşadığımız için alışkındım. Amacımız, zaten bu tür direnişleri kırmak. Sunumun tamamına yakın bölümünde çocuk yaşta ve erken evliliğin hukuki sonuçlarını anlattım. ‘Biz çocuk yaşta evlilikle ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Siz evlenmeden cinselliği engelleyin’ türü bir tepki geldi.”

Bu sırada katılımcılardan birisinin kıyafetin uygun olmadığı gerekçesiyle masanın arkasından konuşması yolunda telkinde bulunduğunu söyleyen Avukat Cemile Didem Karaboğa açıklamasını şöyle sürdürdü:

* “Ben, önce gerginlik olmaması ve sunumumu tamamlamak adına duymazdan geldim. Bu kez de, ‘Baro neden erkek avukat göndermedi?” dediler. Sonra da, ‘Madem kadın avukat geldi, niye böyle giyindi?’ diye konuyu başka bir zemine çekmeye çalıştılar.

* Kendilerine kişisel alana müdahale edemeyeceklerini söyleyerek sunumu yarıda bırakıp ayrıldım. Salonu terk ederken bazıları, ‘Bu etek boyu doğru değil’ diye konuştu. Ben de kendilerine, ‘Ben din görevlisi değilim. Etek boyuma kimse karışamaz. Ben, avukatım ve hukuk kurallarını anlatmak için buradayım’ yanıtı verdim.”

[old_news_related_template title="KYK yemekhanesinde şort ve kısa pantolon yasağı" desc="Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) kampüs içerisindeki erkek yurtlarının yemekhanelerinde KYK yönetimi tarafından şort ve kısa pantolon giyilmesi yasaklandı. Öğrenciler sosyal medyadan yasağa tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/18/iecrop/kantin-1_16_9_1650306474.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kyk-yemekhanesinde-sort-ve-kisa-pantolon-yasagi-7082762/"]

[old_news_related_template title="Şort giydi diye hakarete uğradı... Henüz soruşturma yok" desc="Şebnem Tüfekçi isimli genç kız bir kişinin kendisine sokakta şort giydiği için hakaret ettiğini belirterek olayla ilgili videoyu paylaştı. Videonun sosyal medyada yayılmasının ardından, çok sayıda kişi yaşanan olaya tepki gösterdi. Ancak olayla ilgili henüz açılmış bir soruşturma yok. Emniyet ve adliye yetkilileri, konunun şikayete bağlı bir suç olduğunu, resmi bir şikayet başvurusu olmadığı için de henüz bir soruşturma olmadığını belirtiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/30/iecrop/detay-kopya-5_16_9_1625047446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/sort-giydi-diye-hakarete-ugradi-henuz-sorusturma-yok-6513764/"]