İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, Esenyurt Kıraç Şehitler Mahallesi’nde yapımı tamamlanan, “Gülten Akın Kütüphanesi”nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, insan odaklı “çılgın proje” kavramından, çarpık yapılaşmanın İstanbul’daki en somut örneklerinin yer aldığı Esenyurt’a kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

YENİ “ÇILGIN PROJE” KAVRAMI

İmamoğlu, şöyle konuştu:

*Bazen insanlar proje kavramıyla ilgili, ölçü değerlerini ne yazık ki kaybediyorlar. Neyin çok büyük bir proje, neyin çok küçük bir proje olduğunu kavrayamıyorlar.

*Bugünün iktidarı, aslında böyle bir yanılgıya toplumu düşürdü. Ve topluma gerçek anlamda geleceğine dönük, belki de faydadan çok zararı olan birçok yapısal proje diye kavramlandırılan işler, ne yazık ki önde tutuluyor.

*Ama önce insan ve insana dokunan kavramlar ise, ne yazık ki unutuluyor, arka plana itiliyor. Hatta hiç insanlarla, insanlarımızla buluşturulmuyor.

*Bugün kim tahmin edebilir ki, buradaki kızlarımızdan birisi Gülten Akın olmasın? Ya da birkaç bilim insanı, dünyayı değiştiren, dünyayı büyük bir hastalıktan kurtaran Uğur Şahin ya da Özlem Türeci buradan çıkmasın.

*Bunun gibi nice kavramların biz, ama Esenyurt'tan, ama Kıraç'tan, ama Ümraniye'den, Bağcılar'dan çıkacağına yürekten inanıyoruz.

*Çünkü, ‘Dünyanın en büyük insan kaynağı nerede’ derseniz; bana göre işte onların en büyük kaynaklarından, cevherlerinden birisi İstanbul'da.

“İSRAFTAN UZAK DURDUĞUNUZDA BÜTÇENİZ BEREKETLE BULUŞUR”

İmamoğlu “İsraftan, kayırmacılıktan, partizanlıktan uzak durarak bu süreci yürütüyoruz. Bu, aynı zamanda bizim bütçemize bereket kazandırıyor. İsraftan uzak durduğunuzda, bütçeniz bereketle buluşur ve o zaman bir bakmışsınız yapmayı planladığınızdan daha fazla iş yapıyorsunuz” dedi.



“1000 KAYIP GÜN” MESAJI

3 yıldır israfçı, fırsatçı bir zihniyet yerine ihtiyaçları belirleyen, bütçeyi en iyi şekilde denetleyen süreç yönettiklerini ve bazı engellerle karşılaştıklarını vurgulayan İmamoğlu şunları söyledi:

*Ta başlangıcından beri bu hayatımızda var. 2019 seçimlerinin, iki seçim haline gelmesinden tutun da bugüne kadar bu adımları pervasızca atan bir anlayış var.

*Ama şunu söyleyeyim: Bu seçimi kaybettikten sonra o bir avuç insan, bunun kendileri için büyük bir kayıp olduğunun reklam kampanyasını yapıyorlar bu hafta.

*Yani 3 yıl önce kaybettikleri bu seçimin, ‘1000 kayıp gün’ olduğunu tescilli bir biçimde halkımıza anlatıyorlar. Diyorlar ki; ‘Bu, bizim için 1000 kayıp gün.’ Bir de ballandıra ballandıra anlatıyorlar.

*Ama bir avuç insan için 1000 kayıp gün; yani vatandaşlarımız için değil. Vatandaşlarımız için büyük bir kazanım günü. Büyük bir kazanç dönemi.”

“DEĞİL 3 YIL, 33 YIL GEÇSE BU ACIYI UNUTAMAYACAKLAR”

İmamoğlu şöyle devam etti:

*Çünkü, biz, belediyemizin her imkanının vatandaşımıza ait olduğunu, mahalle aralarında belediyeye ait olan yapıları dahi, bir kısım kendilerine ait kurum, dernek, şahıs kişisel alanlarına tahsis ya da devredildiği binalar değil, vatandaşlarımıza açık kütüphaneler, açık alanlar haline getirmenin gayretiyle bir değişim başladı.

*Onun için bu arkadaşlar, değil 3 yılı kendileri için 1000 kayıp gün, 33 yıl geçse, bu acıyı hiç unutamayacaklar. Her yıl bu acıyı anlatmaya devam edecekler.

*Üzüntüm şu: Ders çıkartmıyorlar. Yüzde 10’a yakın bir oyla kaybettikleri seçimi, bugün sandığa gitseler, yüzde kaç oy farkla kaybedeceklerini gidip anketlerden bakmayı bile beceremiyorlar.

*Biraz olsun aklına akılları başlarına gelse, bir farklılık yaratsalar, bir eksen değişimi yaratsalar, belki onlar da insanlarımıza hizmet etme anlayışına dönük bir adım atmış olacaklar.

*Ama o akli durumdan uzak tavırlar ve davranışlar içerisindeler. Dolayısıyla insana değer vermeyen, eşitliği, adaleti hiçe sayan bu anlayışı kökünden değiştirdiğimiz bu süreç içerisinde, herkese imkanların adil bir biçimde dağıtıldığı bu süreç içerisinde, biz diyoruz ki:

*Gelin, aklınızı başınıza alın. Ahlaklı, anlamlı, siyaset yapmaya gayret edin. Siz de en azından, bugün olmasa bile, belki 10-15 yıl sonra ülkemiz için tekrar bir umut haline gelebilirsiniz. Ama öyle bir bakışa müsait değiller.

“VAY SEN NİYE TEŞEKKÜR EDERSİN?”

İmamoğlu, İstanbul Boğazı’nda her Kurban Bayramı’nda yaşanan kanlı görüntüleri sona erdiren İstavroz Atıksu Tüneli’nin açılışı için dün düzenlenen törene Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in de katılıp teşekkür etmesi nedeniyle yapılan yorumlara değindi.

İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

*Ne yapmış Belediye Başkanı? Bize teşekkür etmiş. ‘Vay sen niye teşekkür edersin?’ Aslında şunu demek istiyorum: Yapılan adım, akılcı bir adım.

*Yani sorunu benimle paylaşan, anlamlı bir tavır gösteren, erdemli bir belediye başkanı duruşu.

*Açılışına gelip hem geçmişteki başlatanlara hem bugün bitirenlere teşekkür etmek, ikinci erdemli adım.

*O açılışa gelip, Ekrem İmamoğlu'nu belki öncelikli dinlemeye gelen yüzlerce Üsküdarlı'ya ve Üsküdarlı hemşehrilerimize, belki birçoğu benim partimin mensubu olabilir; onlara konuşmak, üçüncü erdemli davranış.

*Bunu göremeyecek kadar körleşmiş o bir avuç insan, bu tür insanlara perde arkasından Allah bilir neler yapıyor, neler söylüyor. Üzülüyorum.

*Bakın siyasi ayrımcılıktan, partizanlıktan bu şehirler ve bu ülkeler çok çile çekti, çok sıkıntı çekti. Hala çekiyor.

*Ekonomi kötüyse, bu ülkede sorun büyümüşse, liyakatsizlik almış başını gitmişse, tamamen o partizanlık duygusu üzerinden oluşan güzergah bunu bize getirmiştir. Bundan geri dönüşün de tek yolu, partizanlıktan sıyrılmak.

“AK PARTİ ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞININ ÖRNEĞİ”

Kütüphane açılışı yaptıkların Esenyurt’un sorunlarına da dikkat çeken İmamoğlu, şöyle konuştu:

*Görünen resmi nüfusu 1 milyonun üstüne 300-350 bin daha ekleseniz yanılmazsınız. Çünkü resmi nüfusta, o şehirde bulunan mülteciler, göçmenler, sığınmacılar ya da bir kısım misafirler, yani öğrenciler gibi kavramlar yoktur.

*Esenyurt, AK Parti şehircilik anlayışının dünyaya örnek gösterilecek merkezlerinden bir tanesi. 20 senedir özellikle buranın birebir şahidiyim.

*Her defasında birçok yerde, buradaki vahşi süreci dile getirdim ama iş yaşamında, ama sosyal yaşamımda, ama siyaset yaşamımda. Dinletemedik. Buradaki yerelde mücadele veren arkadaşlarım da dinletemedi.

*Ama ne yazık ki çok büyük zarar gördü Esenyurt. Öncelikle yapılaşma konusunda, öncelikle altyapı konusunda, öncelikle buradaki sosyal yaşam konusunda insanlarımız, çok büyük zarar gördüler. Bunu tersine çevirmeye gayret ediyoruz.

[old_news_related_template title="İmamoğlu'ndan partilere 'İSKİ' çağrısı!" desc="İSKİ’nin 128 milyon liralık yatırımıyla, İstanbul Boğazı’nda her Kurban Bayramı’nda kanlı görüntüler oluşmasına neden olan sorunlar çözüldü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İSKİ'nin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek “İBB Meclisi'nde grupları bulunan bütün siyasi partilere, bu konuda acil çağrı yapıyorum' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/04/iecrop/3ea76f8a-92fe-46b5-85d3-b09b7c9d4cb0_16_9_1659613333.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/imamoglundan-partilere-iski-cagrisi-7288302/"]