Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından kar yağışı İstanbul'un etkili oldu. Beylikdüzü’nde lapa lapa yağan kar yağışı vatandaşlara zor anlar yaşattı.



KAR HER YERİ BEYAZA BÜRÜDÜ

Başakşehir ve Küçükçekmece’de de benzer görüntüler yaşandı.



Kayaşehir ve Sarıyer'de de lapa lapa yağan kar her yeri beyaza bürüdü.



Yollar da beyaz örtü ile kaplanırken vatandaşlar zor anlar yaşadı. Küçükçekmece’de de başlayan kar sürücülere zor anlar yaşattı.



Bakırköy ve Bahçelievler’de sulu kar şeklinde başlayan yağışlar zaman zaman etkisini artırdı. Kısa bir süre etkili olan kar yağışı yerini yağmura bırakırken, cadde üzerinde kar küreme ve tuzlama araçlarının hazırda beklediği görüldü.



ANADOLU YAKASINDA DA ETKİLİ OLUYOR

İstanbul Anadolu Yakası’nda kar yağışı etkili oldu. Akşam saatlerinde sulu kar şeklinde başlayan yağışlar Maltepe’nin yüksek kesimlerinde kar yağışına dönüştü.



Evlerin çatıları, araçların üstleri beyaza büründü. Cadde üzerinde kar küreme ve tuzlama araçlarının hazırda beklediği görüldü.



Öte yandan yüksek kesimlerde başlayan kar yağışının ilerleyen saatlerde şehir merkezinde de etkili olması bekleniyor.

ARAÇLAR ZORLUKLA İLERLEDİ

Maltepe’de de kar yağışı etkisini gösterdi. Gülsuyu Mahallesinde karla kaplanan ara yollar üzerinde araçlarıyla ilerlemekte olan sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı araç sürücüleri yolda kayarken, bazıları da araçlarıyla zikzak çizerek ilerlemeye çalıştı.

Araç sürücüsü Eyüp Oral, “İstanbul’da beklediğimiz kar başladı. Araçlar yolu çıkmakta zorlanıyor. Burası yüksek kesim olduğu için yağış daha fazla hissediliyor” dedi.

 

TRAFİK YOĞUNLUĞU YÜZDE 90'A ÇIKTI

Öte yandan İstanbul'da etkili olmaya başlayan kar yağışının etkisiyle trafik yoğunluğu da arttı. İBB trafik veri sistemine göre, trafik yoğunluğu yüzde 90'a çıktı.



UÇUŞLAR DA ETKİLENDİ

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul'da etkisini artırması beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı uçuşlarımız tedbir amaçlı iptal edilmektedir" dedi.

Üstün, uçuşu olan yolculara "Değerli misafirlerimizin seyahatleri öncesinde uçuşlarının durumunu kontrol etmelerini öneriyoruz" çağrısında bulundu.

49 UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan THY'nin Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan iniş ve kalkış yapılması planlanan 49 uçuş iptal edildi. Bunlardan Milano, Köln, Ercan ve Basel olmak üzere karşılıklı 8 uçuş, iç hatlarda ise 41 uçuş iptal edildi.

İBB PERSONELİ SAHADA

Kar yağışının etkili olduğu İstanbul’da yapılan çalışmalarla ilgili İBB’den bilgilendirme yapıldı.

Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) 7/24 görevde olduğu belirtilirken, görev alan personel sayısıyla ilgili açıklama yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı, “İBB; 7200 personel, 1500 araç ve iş makinesi ile, 4000 km’lik yol ağını ulaşıma açık tutmak için sahada” açıklamasında bulundu.

VALİLİKTEN VATANDAŞA ÇAĞRI

İstanbul Valiliği ise evsiz vatandaşlara ilişkin Kaymakamlıklar ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülen “Kimse Dışarıda Kalmasın! Misafir Edelim” çalışmasının sürdüğünü duyurdu. Valilikten, “Çevrenizde evsiz, sokakta kalan birisini görür veya haberdar olursanız, en yakın polis/jandarma karakoluna bildirmenizi veya 155 Polis İmdat Hattını aramanızı bekliyoruz” uyarısı yapıldı.

BUZLANMAYA KARŞI ÇALIŞMA

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, “Kar yağışı ve soğuk havanın etkisi ile yollarımızda oluşabilecek buzlanmalara karşı ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Komşularımızın esenliği, yollarımızın güvenliği için görev başında olacağız” duyurusunda bulundu.

TCDD ALARMA GEÇTİ

TCDD'den yapılan yazılı açıklamaya göre; ülke genelinde etkili olması beklenen şiddetli kar yağışı nedeniyle demir yolu taşımacılığında aksama yaşanmaması için alarma geçildi. Bu kapsamda TCDD'nin 8 bölge müdürlüğünde ve merkezde kriz masası oluşturuldu. TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, 8 bölgenin müdürleriyle yaptığı video konferans toplantısında şiddetli kar yağışı durumunda ekiplerin çalışma stratejilerini görüştü.

1500 EK PERSONEL

Buna göre yolcu ve yük trenleri ile ihracat trenlerinin zorlu hava koşullarında seferlerini aksamadan tamamlayabilmesi için önlemler arttırıldı. 12 bin 803 kilometre demir yolu hattında takviye ekiplerle kar küreme ve buzlanmayı önleme çalışmaları yapılacak.

Kış çalışmaları süresince demir yolu bakım ekiplerine 1500 ek personel kar ve buzlanmalara karşı takviye görevi yapacak. Kritik noktalarda kar küreme araçları, yedek lokomotifler hazır bekletilecek, buzlanmaya karşı solüsyon çalışmaları yapılacak.

Sinyalizasyon bakım ekipleri trafik işletim sisteminde aksama olmaması için 24 saat esasına göre görev yapacak. Görevlendirilen ekipler donmayı önlemek için makas temizliği ve kontrolleri yapacak. Trafo merkezlerinde bulunan ekipler arttırılarak enerji kesilmelerinin önüne geçilecek.

Demir yollarında kar küreme için 16 kürümle aracı, 65 demir yolu aracı, 48 kataner bakım aracı, 73 yol bakım aracı, 71 tamir ve bakım aracı, 350 kara yolu ulaşım-sinyalizasyon bakım aracı 24 saat sefer yaparak, yollardaki yağışla ve sürgün şeklinde biriken karı temizleyecek.

KARAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü yoğun kar yağışı uyarısının ardından gerçekleştirilen ‘Kar Mücadele Toplantısı’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yaklaşık 12 bin personel ile Türkiye’nin her noktasında 7/24 teyakkuz halinde olduklarını belirten Uraloğlu, sürücülerin yoğun kar yağışına hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. “Kar lastiği değil kış lastiği” diyerek kış lastiği kullanımının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, son günlerde yağan yoğun kar yağışı sonrası kapanan yollarda temizlik çalışmalarının tamamlandığını, şuanda Türkiye geneline ana arter olarak kapalı bir yol olmadığını söyledi.

“EGE VE AKDENİZ SAHİLLERİ HARİÇ OLMAK ÜZERE YURDUN TAMAMINDA ETKİLİ OLACAK BİR KAR YAĞIŞI VAR”

Genel Müdür Uraloğlu, yurt genelinde iki gündür etkili olan kar yağışının 6 gün daha etkili olacağını dile getirerek, “Ciddi anlamda onun faydalı olacağını düşünüyoruz. İnşallah Meteoroloji’nin tahmin ettiği kar yağar. Biz de kendi hazırlığımızı yaptık. Tabii ki Meteoroloji Genel Müdürümüz ve tüm bölgelerdeki Meteoroloji Bölge Müdürlükleri ile irtibat halindeyiz. Onların tahminlerini dikkate alarak, konuşlanmamızı yaptık. O tahminlerde de aşağı yukarı ülkenin tamamını etkileyecek. Ege ve Akdeniz sahilleri hariç olmak üzere yurdun tamamında etkili olacak bir kar yağışı var. Dolayısıyla biz de ona göre hazırlığımızı yapmış durumdayız” diye konuştu.

“ÇOK ZORUNLU OLMADIKÇA ÖZELLİKLE AĞIR TAŞITLARIN TRAFİĞE ÇIKMAMASINI ÖNERİYORUZ”

Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde 18 bölgede 446 tane merkezi olduğu bilgisini paylaşarak, şunları söyledi:

* Bu merkezlerimizde, 10 bin 900 makine ve ekipman, 12 bin 600 personel, tuz, solüsyon gibi her türlü temini yaptık. Bu civardaki bütün araçlarımızla beraber konuşlandık. Yağacak kara, hem öncesinde yolun tuzlanması, solüsyon atılması şeklinde müdahale edeceğiz. Hem de kar başladıktan sonra da kar küreme işlemlerini yapacağız.

* Ama bundan öncesinde esasında biz İçişleri Bakanlığı ve AFAD Başkanlığı ile sürekli irtibat halindeyiz. Bu mücadeleyi yapacağız ama bu anlamda da hepimize görev düşüyor. Biz, bu akşamdan itibaren, çok çok zorunlu olmadıkça özellikle ağır taşıtların trafiğe çıkmamasını öneriyoruz. Valiliklerle de görüşüyoruz.

* Her ilin ve her güzergahın kendi özelini, valilerimizin koordinasyonunda bölge müdürlerimizle emniyet ve jandarma yetkilileri ile hangi güzergaha nasıl mücadele edeceğimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Eğer yolda sıkıntı yoksa bütün araçları geçireceğiz. Eğer yolda sıkıntı olmaya başlamışsa özellikle treylerlerin kayması sonucu bütün trafik duruyor. Bunlar ağır araçlar. Biz onları çekmekte zorlanıyoruz.

* Esasında bizdeki vinçleri de sahaya intikal ettirdik. Ama bir tır kaydığı zaman bunun yarım saatte kurtarılması söz konusu. Ama yarım saatte kilometrelerce kuyruk oluşması söz konusu. Dolayısıyla bu anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bunu yaşamamak için zorunlu haller dışında dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Çıkmaları takdirde de kritik gördüğümüz noktalarda uygun bir yerde onları bekleteceğiz. Yolu rahatlatıncaya kadar herhangi bir aksama olmaması için bekleteceğiz.

“SABİT KAMERA VE ARAÇ İÇİ KAMERALARLA CANLI BİR ARACIMIZIN NEREDE OLDUĞUNU GÖREBİLİYORUZ”

Türkiye genelinde birçok noktayı canlı olarak takip ettiklerini dile getiren Uraloğlu, ”Sabit kamera ve araç içi kameralarla canlı bir aracımızın nerede olduğunu görebiliyoruz. İstediğimiz yere onu yönlendirebiliyoruz. Araçlarımızın tamamında da araç takip sistemi var. Hangi aracımız nerede biz onu görüyoruz. Bazen ‘Acaba aksadık mı?’ diye düşündüğümüz noktada vatandaştan gelen talebi, bize iletilen konuyu anında konum alarak nerede aracımız olduğunu kontrol edip yönlendirebiliyoruz” dedi.

“BOLU DAĞI’NDA ARAÇ BAŞINA İKİ KİLOMETRE YOL DÜŞÜYOR”

Çalışmaların Ankara-İstanbul yolunda öncelikli olarak yoğunlaştırıldığını dile getiren Uraloğlu, şunları söyledi:

* Özellikle otoyol ve Bolu Dağı geçişini koymamız lazım. Bu hafta içerisinde çok da beklemediğimiz Osmaniye Nurdağı Gaziantep istikameti vardı. Mesela oralar kritik yol haline gelmişti. Ama daha çok İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sıkıntımız oluyor.

* Mesela şöyle diyebilirim. Bolu Dağı geçişi bizim için en kritik olan kesimdir. Araç başına iki kilometre yol düşüyor. Normalde bir araç 50 kilometre yolu çok rahat turlayabilir. Ama Bolu Dağı’nda araç başına iki kilometre yol düşüyor. Neredeyse adım başı araç var orada.

* Onun haricinde Ankara’nın çıkışları; Eskişehir istikameti, Elmadağ-Kırıkkale, Kayseri-Yozgat istikameti gibi yerler günlük on binlerce trafiğin aktığı yollar. Dolayısıyla bunlar esasında bizim için kritik yollar. Biraz karın şiddetine göre kritik görmediğimiz yollar kritik hale gelebiliyor. Biz her noktada hazırız.

“KIŞ LASTİKLERİNİN TAKILMIŞ OLMASI LAZIM”

“Kar lastiği yoktur, kış lastiği vardır” diyen Uraloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

* Özellikle bunun altını çiziyoruz. Mutlaka bu mevsim kar olsun olmasın kış lastiklerinin takılmış olması lazım. Ticari araçlarda bu zorunlu.

* Özel araçlarda zorunlu değil ama herkesin canı hepimiz için kıymetli. Öncelikle bunun için mutlaka kış lastiklerini takmış olmalarını tavsiye ediyoruz.

* Sonrasında özellikle ağır taşıtlar için gerektiği zaman kullanmaları, bizim yönlendirmemizle zincir yanlarında bulundurmaları, çekme halatı taşımalarını öneriyoruz.

* Sahada bizim ve kolluk güçlerinin yönlendirmelerine göre davranmalarını istiyoruz. O konuda bize yola devam etme noktasında ısrarcı olmamalarını tavsiye ediyoruz.

* Eğer biz güvenli geçiş veremeyeceksek, biraz daha ilerde mağdur olacaklar. Biz onların bizim yönlendirmelerimizi dikkat almaların tavsiye ediyorum.

“TÜRKİYE GENELİNDE ŞU AN İÇİN ÖNEMLİ BİR SIKINTIMIZ YOK”

Bolu ve Nurdağı’ndaki son durumu değerlendiren Abdulkadir Uraloğlu, “Biz esasında iki gün bir kar yağışı olmadı. Bu bizim için bir anlamda da fırsat oldu. Çünkü biz karı kürüyoruz. Eğer orası yüksek bir yol kesimiyse o yoldan aşağı atıyoruz. Ama yüksek bir yer değilse o kar orada birikiyor. Bir köprü ya da viyadüklerdeyse kar orada birikiyor. İki günü de biz o karı temizlemeyle geçirdik. Türkiye genelinde şu an için önemli bir sıkıntımız yok. O iki günlük ara verilmiş olması önümüzdeki 6 güne hazırlıklı girmemize vesile oldu” diye konuştu. İHA-DHA

[old_news_related_template title="AFAD uyardı: Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın" desc="Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren yurt genelinde etkili olacağını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/21/iecrop/yagiss_16_9_1642441360_16_9_1642755828.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/afad-uyardi-zorunlu-olmadikca-disari-cikmayin-6902601/"]