Kentte son günlerde aralıklarla etkili olan yağışlar sonrası derelerin döküldüğü İzmit Körfezi'nin rengi değişti.

Sahil şeridi çamur rengini alırken, yağmur yağışlarının önümüzdeki günlerde aralıklarla etkili olması bekleniyor.

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, körfezin doğu kısmında bulunan kuşların barındığı sulak alanın çamurlu sudan etkilendiğini kaydetti.

Bölgede dip tarama projesinin yapılacağının ifade edildiğini söyleyen Prof. Dr. Ergül,
şöyle konuştu:

*Bölgede bir sulak alan var. Bu tür şiddetli yağmur sonrası çamurlu su girdileri o verimli alanlara da zarar veriyor maalesef.

*Sert substrata tutunan canlılar tutunamıyorlar bu tür şiddetli yağış sonrası çamurlu suyun girdisinin çok olduğu ortamlarda.

*Algler deniz çiçekli bitkileri gibi balıkların yumurta bırakma için tercih ettikleri habitatlar oluşamıyor. Bu girdilerin olduğu yerlerde doğal olarak deniz kuşları beslenme ortamı olarak başka bölgeleri tercih ediyor.

*Çamurun aktığı bölgede belediye tarafından bir rehabilitasyon çalışması ve Haliç'te olduğu gibi bir dip taraması projesi yapılacağı belirtilmişti. Yeter ki yapılsın. Körfez gibi dünya incisi bir yeri kurtaralım. (DHA)

[old_news_related_template title="Denize sıfır yıkımda rant iddiası: 'Otel ve AVM yapacaklar'" desc="Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kumkuyu (Tırtar) Mahallesinde hazine arazisinde üretim yapan çiftçilerin evlerinin rant uğuruna yıkıldığı öne sürüldü. Bölgede inceleme yapan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, denize sıfır araziye otel ve AVM yapılmak için evlerin yıkıldığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/14/iecrop/ef2c3c79-fb98-4696-bbd8-746abb9c85b1_16_9_1655195408.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/denize-sifir-yikimda-rant-iddiasi-otel-ve-avm-yapacaklar-7192662/"]