Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, mart ayında Halkalı-Ispartakule arasındaki Kanal İstanbul Geçişi Demiryolu Hattı’nın inşaatı ile elektromekanik sistemlerinin temini ve yapımı işi için kontrollük, danışmanlık ve mühendislik hizmetleri için davet usulü ile “belli istekliler arasında” ihale gerçekleştirmişti.

Ön yeterlilik değerlendirmesi yapılırken ihalenin iptal edildiği duyurulmuştu. Bakanlık ihaleyi 19 Temmuz 2022’de “İhaledeki teknik ve idari şartnamenin yeniden düzenlenerek rekabet imkanının arttırılması” gerekçesiyle iptal ettiğini açıklamıştı.

İHALE YENİDEN DÜZENLENECEK

Bakanlık iptal ettiği ihalenin düzenleneceği yeni tarihi belirledi ve 24 Ağustos 2022 olarak duyurdu.

Yine aynı yöntemle düzenlenecek ihalede önce yeterli tecrübeye sahip adaylar teklif vermek üzere ön yeterlik başvurusunda bulunacak.

Ön yeterlik değerlendirmesi sonucu yeterliği tespit edilenler, şartnamede belirtilen kriterlere göre sıralanarak teklif vermeye davet edilecek ve  “belli istekliler arasında” ihale gerçekleştirilecek.

50 AYDA TAMAMLANACAK

İhale konusu iş kapsamında Halkalı-Ispartakule arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattının altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin kurulumu işleri ile ilgili tüm kontrollük, danışmanlık hizmetleri işleri yapılacak.

İşin süresi yine 50 ay olarak belirlendi. Ön yeterlik değerlendirmesine katılabilme şartları arasında, yapımla ilgili danışmanlık hizmet işlerinde son 15 yıl içinde en az 36 milyon TL’lik benzer iş deneyimi şartı getirildi.

Önceki şartnamede bu rakam, 32 milyon TL idi. 7.5 milyon TL’den az olmamak üzere bankalarda kullanılmamış nakdi veya gayri nakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı gösteren banka referans mektubu da şartlar arasında yer aldı.

Bu rakam da daha önce 7 milyon TL olarak belirlenmişti.

İNŞAAT İHALESİ DE İPTAL EDİLİP YENİDEN DÜZENLENMİŞTİ

Bakanlık, danışmanlık hizmeti alacağı demiryolu hattının inşaatı için 2021 yılının haziran ayında pazarlık usulü ile “ivedi” ihale düzenlemişti.

İhale, Danıştay tarafından Kamu İhale Kanunu’nun 21-b fıkrasındaki aciliyet koşulunu taşımadığı halde bu yöntemle ihale edildiği için iptal edilmişti.

İnşaat ihalesi, 31 Mayıs günü tekrar gerçekleştirilmişti. Danıştay kararına rağmen yine 21-b maddesine göre düzenlenen ihaleye aynı müteahhitler davet edilmiş ve 2021 yılında 3.1 milyar TL'ye ihaleyi alan Yapı ve Yapı, Gülermak ve Taşyapı işbirliği yeni ihaleyi de almıştı.

İhalenin bedeli bu kez ikiye katlanarak 5 milyar 954 milyon 32 bin 947 liraya çıktı.

Yeni ihalede daha önce kullanılan “Kanal İstanbul Geçişi” ibaresinin kaldırılması dikkat çekmişti.

[old_news_related_template title="Kanal İstanbul ihalesini, Danıştay’a inat aynı firmalara iki katına verdiler" desc="Danıştay’ın, ‘Kamu İhale Kanunu’na aykırı, 21-b fıkrasındaki aciliyet koşulunu taşımıyor” diyerek iptal ettiği 'Kanal İstanbul' ihalesi gizlice yenilendi. Daha önce 3.1 milyar liraya verilen ihale, mahkeme kararına rağmen yine 21-b uygulanarak, yine aynı firmalara, yine kimseye duyurulmadan ama bu defa iki katına, 6 milyar liraya verildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/01/iecrop/shutterstock_773380357_16_9_1629157280_16_9_1659334261.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/kanal-istanbul-ihalesini-danistaya-inat-ayni-firmalara-iki-katina-verdiler-7281287/"]