Sivas'ta Kangal Termik Santralinde çalışan işçiler iş bırakma kararı aldı. Kangal Termik Santrali’nde bir önceki dönem Tes-İş Sendikası ile işveren şirket arasında imzalanan toplu sözleşmeyle işçiler şu anda asgari ücretle çalışıyor.

Asgari ücrete yapılan son zammın ardından işveren şirket ilk olarak işçilere yüzde yirmi zam teklif etti. Anlaşma sağlanamayınca, ikinci görüşmede bu kez işçilere yılbaşında yüzde 44 zam yapma teklifinde bulunuldu.



İŞÇİLER YÜZDE 50 ZAM TALEP EDİYOR

Enflasyon artışıyla beraber yılbaşında bile işçiler alacakları ücretin, asgari değil sefalet ücreti olacağını belirterek dün akşamdan itibaren işi bıraktı. Aralarında DİSK/Enerji-Sen üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 500 işçi yüzde 50 zam talep ediyor.

Gece vardiyasına gelen ekiplerin ateş yakarak halaylar çektiği Kangal Termik Santrali önünde bugün basın açıklaması yapan işçiler, “Hakkımızı alıncaya kadar bu kapıdan ayrılmayacağız” dedi.


"ÜLKEMİZİN GENELİNDE ÇALIŞMA BARIŞI KALMAMIŞTIR"

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, işçilerin eylemini desteklediklerini belirterek, Kangal Termik Santrali’nde yaşananların 20 yıllık AKP iktidarının özelleştirme sevdasının bir sonucu olduğunu ifade etti.



CHP Milletvekili Karasu, "Özelleştirme sürecinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak milletvekillerimizle birlikte bu santralin önünde eylem düzenlemiş özelleştirmeden doğacak sonuçlar dikkat çekmiştik. Şimdi bu sonucun zararını hep birlikte görüyoruz. Gelinen noktada Kangal Termik Santrali işçileri ağır sanayi sektöründe en az maaşa çalışan işçi grubunu oluşturdu.

Şu an aldıkları ücret ne yazık ki açlık sınırının dahi altında. Daha önce de yönetim tarafından işçilere alacağım yoktur ibareli sözleşmeler imzalatılmış işçi hakedişleri tırpanlanmış, özlük hakları geriye gitmiştir.

İşte bu neoliberal politikalar sonucu sadece Kangal termikte değil ülkemizin genelinde çalışma barışı diye bir kavram kalmamıştır. Bizler geçmişte olduğu gibi bugün de kangal termikteki işçilerin haklı mücadelesinin yanındayız. Seslerine ses olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Daha önce kamuya ait olan santral 2013 yılında AKP tarafından özelleştirilirek, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satılmıştı.

[old_news_related_template title="Asgari ücrette Avrupa’nın dibindeyiz" desc="Asgari ücret net 5.500 TL’ye yükseltildi. Ancak yine de iş gücünün en ucuz olduğu ülkeler arasında yer alıyoruz. Avrupa ülkeleri arasındaki asgari ücret sıralamasında Türkiye, sondan üçüncü oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/02/iecrop/asgari-ucretli-calisan-isci-sozcu_16_9_1656800085.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/asgari-ucrette-avrupanin-dibindeyiz-7228555/"]