Şırnak'ın Uludere ilçesi Ortasu (Roboski) Köyü'nde 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatlarını kaybetmesinin üzerinden 11 yıl geçti. 28 Aralık 2011'de  terörist zannedilen ancak daha sonra sınırı izinsiz geçen köylüler olduğu anlaşılan vatandaşlar, F-16 savaş uçakları tarafından bombalanmış ve 34 kişi ölmüştü.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Uludere katliamında hayatını kaybeden vatandaşların ailelerini ziyaret etti ve açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Şırnak girişinde ise “Gençlerin umudu Kılıçdaroğlu” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganları ile karşılandı. Bir vatandaş ise kendisini, "Cumhurbaşkanım merhaba" diyerek karşıladı. Yoğun sevgi gösterisinin ardından Kılıçdaroğlu, herkese teşekkür etti.



"BU OLAYI AYDINLATACAĞIMA DAİR SÖZ VERDİM"

Kılıçdaroğlu, Uludere katliamında hayatını kaybeden aileleri ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“28 Aralık 2011’de acı bir olay gerçekleşti, o gün 34 evladımızı kaybettik. Bunların 18’inin yaşı ise 18’den küçüktü. Acı hâlâ dinmiş değil eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi lazım, olayın aydınlatılması lazım.

Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Ölenler geri gelmeyecek ben bunun farkındayım. Ama bir şekilde annelerin acılarının dindirilmesi lazım, anneler evlat acısı ile yaşıyorlar ve bizden adalet istiyorlar.

Biz bu adaleti sağlayacağız. Adaleti sağlamak bizim görevimizdir. Eğer adaleti sağlarsanız o zaman toplumda kucaklaşmayı, huzuru, barışı sağlarsınız aksi halde annelerin yüreğindeki ateş sönmüyor ve sönmeyecek.”


BEN BOŞUNA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN KAPISINA GİTMEDİM

Bir muhabirin KPSS'nin iptal edilmesine yönelik görüşlerini sorduğu Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Devlette büyük bir çürümenin olduğunu biliyorum ben boşuna Milli Eğitim Bakanlığı'nın kapısına gitmedim, boşuna oraya dayanmadım, boşuna oraya gidip de hakkı, hukuku, adalet dağıtılması gerektiğini söyledim.

Sözlüde, sınavlarda hakları yenilenleri de gördük. Çürüyen bir yapı var ve bu yapıyı düzeltmek zorundayız. Burada adaleti nasıl sağlıyorsak, KPSS’de hakkı yenen bütün evlatlarımızın da hakkını savunmak zorundayız.



Bu ülkeye adaleti getireceğiz bakın ben buradan, Roboski’den bütün millete söz veriyorum. KPSS’ye girip hakkı elinden alınan o gencecik, pırıl pırıl evlatlarımızın da hakkını hukukunu korumak zorundayız. Biz Türkiye’de adalet içinde yaşamak zorundayız.

Adalet bu ülkeye gelirse huzur gelir. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan saraya en aşağıya kadar çürüyen bir devlet yapısı var. Liyakat yok, ahlak yok her şey bitmiş vaziyette ama hepsini düzelteceğiz. Söz verdim bir daha söz veriyorum adalet bu ülkeye ya gelecek ya gelecek.”


KATLİAMIN HEMEN ARDINDAN DA AİLELERE TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNMUŞTU

Kılıçdaroğlu, yaşanan katliamın hemen ardından da acılı ailelere taziye ziyaretinde bulunmuştu. Bunu sosyal medya hesabından hatırlatan HDP’li Hasip Kaplan, “Kılıçdaroğlu Roboski katliamında taziyeye gelmişti. Roboski hâlâ adaleti arıyor. Bu nedenle ziyareti helalleşma kapsamında anlamlıdır” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu’nun 'helalleşmek' için ziyaret edeceği Encü ailesi bir şehit verdi" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşmek için aynı aileden 28 kişinin hayatını kaybettiği Encü ailesini ziyaret edeceğini açıklamasından sonra Encü ailesinden bir şehit haberi geldi. Pençe Kaplan harekat bölgesinde dün meydana gelen patlamada güvenlik korucusu Kerem Encü şehit oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/04/iecrop/sequence-01.00_00_00_00.still002_16_9_1659610108.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kilicdaroglunun-helallesmek-icin-ziyaret-edecegi-encu-ailesi-bir-sehit-verdi-7288130/"]