Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde vatandaşlar tarım toprakları ve suları için bir kez daha protestolara başladı. Daha önce mermer ocağı ve termik santral yapımına karşı çıkan köylüler bu kez açık kömür işletmesine karşı durdu.

13 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bölgedeki 564 parselde kömür madeni yapılmak amacıyla acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Kamulaştırılan bazı parsellerde şantiye çalışmaları başladı. Avdan Köyü Muhtarı İlhan Kulaç’ın çağrısı üzerine köylüler ve sivil toplum örgütü üyeleri Tavas’ta buluştu.

‘YÜRÜYÜŞ VE BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR’

Tavas’ta 11 ve Kale İlçesi’nde ise 6 köyü etkileyecek projenin durdurulmasını isteyen köylüler ilçe merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. ‘Suyumuza ve toprağımıza sahip çıkıyoruz’, ‘Kömürde ısrar etme Avdan halkını yurdundan etme’, ‘Tarımın merkezi Avdan’da kömüre hayır’ yazılı pankartlar taşıyan kalabalık Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Avdan Platformu adına açıklamayı okuyan Mehmet Akköse; “İki yıl önce termik santral yapılmak istendi. Yöre halkının mücadelesi ile proje durduruldu. Geçen yıl ise açık kömür işletmesi kapasite artırımı ile karşı karşıya kaldık. Tepkiler sonucu bu projede de gerçekleşmedi. Son olarak acele kamulaştırma kararı çıkardılar” diye konuştu.

‘4 MAHALLE TAŞINACAK, TARIM TOPRAKLARI VE SU KİRLENECEK’

Kamulaştırılan alanda yaşayan insanların ana geçim kaynağının tarım olduğunu söyleyen Akköse, “Bölgede zeytincilik yaygındır. Kanun gereği zeytin sahalarına 3 kilometre mesafeye toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz.

Avdan kömür ocağının yapılması durumunda 4 köy taşınmak zorunda kalacak, 3 bin kişi yurdundan edilecek. Zeytinlikler ve tarım alanları kömüre feda edilecek. Bölgedeki barajlar ve nehirler ortaya çıkacak sonuçlardan etkilenecek.  Kömürü değil yaşamı seçen Avdanlılar tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemiyor” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="HES'lerle kuşatılan derede köylülerden protesto" desc="Giresun'un Çanakçı ilçesinde üzerinde 4 tane HES bulunan dereye beşincisi yapılmak istenilince yöre halkı bayramda dereye akın ederek tepki gösterdi. Köylülere CHP ve İYİ Partili siyasetçiler de destek verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/12/iecrop/9dbba5f2-bd79-4f56-ba93-7ab5b1f4b444_16_9_1657605146.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/heslerle-kusatilan-derede-koylulerden-protesto-7244598/"]