Denizli’de Milli Emlak Müdürlüğü, Çal İlçesine bağlı Hançalar Köyü, Güney bölgesinde yakın geçmişte köylülerin bağcılık yaptığı hazine arazilerini tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği için kiraya verecek. Bölgedeki 2 bin 600 dekarlık alan çok yıllık bitkiler için 10 tek yıllık bitkiler için ise 5 yıllığına kiralanacak.

Kiralama bedeli dekar başına yıllık 10 lira olarak belirlendi. Yapılan başvurular öncelik açısından değerlendirilecek. Çiftçi kayıt sistemine tabi tıbbi aromatik bitki yetiştiricileri fazladan puanlarla rakiplerinin önüne geçebilecek. Organik ve iyi tarım uygulamaları yapanlar ile resmi kurumların ilgili kurslarına katılan girişimciler ekstra puanlarla sözleşme yapma önceliği alacak.

‘BAŞVURULAR BAŞLADI, İHALEDEN HABERLERİ OLDU’

Bölgede daha önce bağcılık yapan Hançalarlılar ise başvuruların başlamasından sonra ihaleden haberdar oldu. Milli Emlak 27 Haziran’da başvuruları kabul etmeye başladıktan günler sonra Hançalar Muhtarlığı’na yazı geldi. İhaleye katılmak isteyenler için başvuru süresi ise yarın sona erecek. Hançalar Muhtarı Hasan Koparan ihaleden 1 Temmuz’da haberdar olduklarını belirterek; “Bölgede aynı ada içinde 10 parsel kiralanacak. 1 Temmuz’da askıya çıktı. Alanı puanlama üzerinden verecekler. Bölgede toplam 12 bin dekar hazine arazisi var bunun 2 bin 600 dekarı kiralanacak. İhaleye girmemizde engel yok. Fakat bu kadar kısa sürede şartları yerine getirip firmalarla yarışma şansımız da yok. İhaleye eşit şartlarda girelim” diye konuştu.



‘O BÖLGE ATA TOPRAĞIMIZ’

İhaleye çıkan alanın daha önce babaları ve dedeleri tarafından ekildiğini söyleyen Koparan, “Burada çıkan zararlı, aşağıda sulanabilir topraklardan daha fazla ürün alınabilmesi ve süreç içinde göçlerle köy nüfusunun 3 binden bin 130’a düşmesi nedeniyle o topraklar terk edildi. 1995 yılında tapu geçerken burası hazine arazisi olarak kayda alınmış. Burası atalarımızın işlediği topraklardır. Hala mevcut yerlerimiz var. Bugün o bölgeye ihtiyacımız var. Menderes Havzası kurudu, sulu tarım yapamıyoruz. Ovada ürünleri soğuk vurma ihtimali çok yüksek fakat Güney bölgesinde bu ihtimal düşük. Bağlarımızı oraya taşımamız lazım. Talebimiz bu…” ifadelerini kullandı.

‘O EVRAKLARI NASIL TAMAMLAYALIM?’

Kiralama bedelinin gülünç olduğunu söyleyen Koparan, “1 Temmuz’da resmi yazı geldi. Zaten 9 gün bayram tatili vardı. Tatil olmasa bile ben bu köylüyü şartnameye göre nasıl hazırlayabilirim? Karşımızdaki firmalar dersine çalışmış. Bir iki yıl önceden dersine hazırlanmış, dosyasını tamamlayıp beklemeye başlamış. Bize de ihaleye girin diyorlar. Bizim bir evrakı hazırlamamız için 2 ay süreye ihtiyacımız var. Kurs açmamız lazım. Kursu bitirip sertifika almamız lazım. O bölgeyi bile sunamayacağız. Köylü illaki dilekçe verecek. 10 puan alıp kenara çekilecek. Karşımızdaki firmalar 95 puanla girecek. Bir şeyler yapılmasını istiyoruz. Ata mülkümüzü geri istiyoruz. Kiralama ücreti gülünç bir rakam. Dekarı 20 bin lira olan yerin yıllık kirası 10 lira” diye isyan etti.



‘HÜKÜMET YURT DIŞINDA TOPRAK ARAYACAĞINA KÖYLÜYE VERSİN’

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk kiraya verilecek alanda incelemede bulunarak köylülerle bir araya geldi. Bölgede şaraplık üzün üretiminin yaygın olduğunu hatırlatan Öztürk; “Arazilerimizin yüzde 50’si artık ekilebilir durumda değil. Maliyet yüksek, genç nüfus kalmadı. Bir yandan bakıyoruz Venezuela’da, Sudan’da yer almaya gidiyoruz. Kendi ülkemizdeki tarım arazilerini işletemeyen veya talep olduğu halde köylüye vermeyen devlet dışarıda yer arama yoluna gidiyor. Bu arazileri köylü ekemez mi? Üstelik kiralanacak alan bölgedeki hayvancılar için de önemli. Burası mera alanı. En azından ihale ötelenerek köylülerin hazırlanması için zaman tanınmalı” diye konuştu.

‘İLERİDE BU PARALARA SATILACAK’

Bölge üreticilerinden ve eski Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı ise; “Bu yerler bizim dedimizin. Dedemizin yerini birileri kiralıyor. Zamanında ihtiyaç olmadığı için bu yerler kullanılmamıştı ama şimdi çok büyük bir ihtiyaç. Dekarı 20 bin liraya satılacak yerleri 10 liraya kiralıyorlar. Yarın da tamamını 26 bin liraya satacaklar. 26 milyon lira yapacak yer 26 bin liraya satılacak. Burada alacak güce sahip insanlar var. Şarapçılar, girişimciler var. İleride bu yerler bu paraya gidecek. Bölge toprağı çok verimli” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Milli Emlak’tan kiraladığı ormanda katliam yaptı" desc="Bursa’da orman kiralayan vatandaş kiraladığı ormandaki 100 yıllık ağaçları keserek katliam yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/18/iecrop/depophotos_1485128713_19840870_16_9_1645165647.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/milli-emlaktan-kiraladigi-ormanda-katliam-yapti-6959768/"]

[old_news_related_template title="Milli Emlak avukatı rüşvet alırken suçüstü yakalandı" desc="Bilecik'in Söğüt ilçesinde Milli Emlak çalışanı avukat rüşvet alırken suçüstü yakalandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/15/iecrop/rusvet_16_9_1644933510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/milli-emlak-avukati-rusvet-alirken-sucustu-yakalandi-6954600/"]