Fatsa ilçesine bağlı 80 hanelik Sefaköy köyünde vatandaşların kullandıkları tek su kaynağı, köyde bulunan alabalık tesisine verildi. Tesislerin sahibi mahkeme kararını jandarma desteğiyle uygulatmak isteyince olay çıktı. Karara itiraz eden köylüler, su kaynağının tek olduğunu ve başka su alacak yerleri olmadığı için tepki gösterdi.



BİBER GAZIYLA MÜDAHALE EDİLDİ

Tesislerin temsilcisiyle konuşan köy muhtarı, "Önce muhtar olarak beni yıkacaksın. Bu halkı da yıkacaksın. Sonra suyu keseceksin" diyerek karşı çıktı. Tesislerin temsilcisi mahkeme kararını uygulamakta diretince köylüler karşı çıktı. Jandarma köylüleri biber gazı sıkarak dağıtmaya çalıştı.



Fındık bahçesinde direnişe devam eden bir köylü, "Siz Allahsız mısınız, siz Müslüman değil misiniz? Müslüman bunu yapmaz" diyerek isyan etti. Müdahaleye devam eden jandarma köylülerin görüntü almasını da engelleyerek, kendisine kanunu soran köylüye "Burada basın özgürlüğü yok. Kanunu aşağıda gösteririm size" diyerek engellemeye çalıştı. Köyde vatandaşların mücadelesinin devam ettiği belirtildi.

image small

CHP'DEN TEPKİ

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “İmtiyazlı bir iki kişi icin halkın suyu kesildi. Şu anda mahallede evde yemek yapmaya, içmeye, abdest almaya su yok.  AKP'nin vekili de telefonda muhtar azarlıyor. Valisi, belediye başkanı burada derdini anlatmaya çalışan halka bir yetkili gönderecek ya da kendisi gelecek yerde asker yolluyor. Asker de kadın çocuk yaşlı demeden engelli demeden halkın üzerine yükleniyor. Bu köye saniyede 15 litre su yetiyor. Ancak depoya saniyede 13 litre su akıyor. Gerisi yine onların olsun. Ama saniyede 50 litre izin vermişler saniyede 15 litre bile olmayan suya. Su  hakkında öncelik, insanda sonra tarım ve daha sonrada işletmelerde” diye konuştu.

“KADINLARI YERLERDE SÜRÜKLEDİLER”

Adıgüzel, suyuna sahip çıkmaya çalışan köyün erkeklerine bir kişinin, “Kadınları aradan çek de öyle konuşalım" dediğini ileri sürerek, “Türk kadını evinin de, mahallesinin de ülkesinin de eşit ortağıdır” ifadelerini kullandı. Köylüler ise su deposunu kendilerinin yaptıklarını ve yıllardır kullandıklarını anlatarak mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Bir köylü kadını ise, deponun üstünde beklediği için jandarma tarafından yerlerde sürüklendiğini dile getirerek, “Hani kadına el kalkmazdı” diyerek yaşadıklarını anlattı.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'a HES oyunu" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın il kongresi için gittiği memleketi Rize’de HES yüzünden kuruyan dereleri görmemesi için suyun şirket tarafından bırakıldığı iddia edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/14/iecrop/aw241325_04_16_9_1613294363.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cumhurbaskani-erdogana-hes-oyunu-6259421/"]