Kamera-fotoğraf: Ali Selim YAMANLI

SÖZCÜ WhatsApp İhbar Hattı’na gelen şikayetler üzere dün İstanbul Kadıköy’de Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin poliklinik binasında bulunan ultrason katına gittik. Doktor muayenesi olduktan sonra ultrasona sevk edilen yurttaşların oluşturduğu uzun ultrason kuyruğuna şahit olduk. Vatandaşlar kendilerince bir sistem geliştirmişler...

ÖNCE GELEN İSİM YAZIYOR

90’lı yıllardaki hastane kuyruklarını hatırlatan o sistem şu şekilde işliyor: İlk sıraya girebilmek için sabahın erken saatlerinde hastaneye gelen yurttaşlar, boş bir kâğıda kaçıncı kişi olarak geldiklerini ve ad-soyadı bilgisini yazıyor. Görevli gelince numara sırasına göre kuyruk oluşturuluyor. Listeye günde yaklaşık 70-80 kişi adını yazıyor ancak hastalar, listedeki ilk 30-40 kişinin randevu alabildiğini, diğerlerinin ertesi gün tekrar gelerek bu sıraya girdiğini ve randevu almaya çalıştığını aktarıyor. Kağıda liste oluşturulsa bile kuyrukta zaman zaman gergin anlar, tartışmalar yaşanıyor.

VATANDAŞLAR YAŞANANLARA BÖYLE İSYAN ETTİ:



NE ZAMANA KADAR BÖYLE OLACAK?


Nur Aktaş: Hayır almıyoruz maalesef. Günlerce bekliyoruz. Kaç gündür buradayım... Git gel yapıyoruz, ne zamana kadar devam edecek? Daha da bekleyeceğiz, belli. 7'sinden 70'ine, özellikle yaşlıların burada beklemesi çok üzücü bir şey. Buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. (Sağlıkta çağ atladığımız söylemine katılıyor musunuz?) Çok fazla katılamam. (Yandaki taksicinin 'katıl abla' diyerek seslenmesi üzerine) Yok, yok, katılmıyorum abi. Burada kesinlikle katılmam."

RANDEVU ALAMADAN DÖNÜYORUZ




Fatma Akdeniz: 47 yaşında yatalak hastam var; kızımın evine bıraktım. Ben randevu alabilmek için ne zamana kadar gelip gideceğim buraya? Bugün de randevu alamadım. İki gündür almaya çalışıyorum, dün de buradaydım. Randevu alamadan dönüyorum. 40'ıncı kişiden sonra randevu falan vermiyorlar. (Sağlıkta çağ atladığımız söylemine katılıyor musunuz?) Valla burası eskiden böyle değildi. Eşimi getirir götürürdüm buraya, böyle bir sıkıntıya rastlamamıştım. Ama birkaç gündür gerçekten çok sıkıntı var.

LAFLA OLMUYOR BU İŞLER




Ömer Köprücü: Geçen hafta perşembe günü muayene oldum, ultrason istediler. "Cuma-cumartesi-pazar günü yok" dediler, pazartesi günü de yoğun olur diye gelmedim. "Salı günü sabah 8'de gel" dediler, 8'de geldim. Sıra vardı, "Sıra bitti, yarın gel" dediler. Bugün sabah saat 06.30'da geldim. Arkadaşlar liste yazmış, ben 41'inci sıraya yazıldım. Sıra bana geldi, randevular bitti. Toplam 70-80 kişi vardı, ben ve arkamdakilerin hepsi çıktık gittik.

Başka rahatsızlıklarım da var, onlar için de randevu almak istiyorum, alamıyorum. Bel ağrım vardı, onun için randevu almaya çalıştık, bir ayda, 15-20 günde anca aldık. Ürolojiyle ilgili de problemim vardı, onun randevusunu da anca iki ayda alabildik. (Sağlıkta çağ atladığımız söylemine katılıyor musunuz?) Katılmıyorum. Bunlara kalsa, bunlar uzaya çift şeritli yol da yapacak... Öyle laflarla olmuyor bu işler.

DEVLET HASTANESİNDE HEP SIRA VAR




Kaan Bey: Olmaz mı? Devlet hastanelerinin hepsinde sıra var şu an. Ayağımda bir sorun çıkmıştı, 15 gün sonrasına randevu alabildim. Bütün hastaneler böyle. (Sağlıkta çağ atladığımız söylemine katılıyor musunuz?) Neden katılalım ki? Şu kalabalığı görmüyor musunuz? Maalesef durum bundan ibaret.

BİR DOKTORA GÜNDE 100-150 HASTA DÜŞÜYOR

Mustafa Bey: Hayır, neredeyse imkansız. Epey bir bekleniyor. Günler, haftalar sürebiliyor. (Sağlıkta çağ atladığımız söylemine katılıyor musunuz?) Katılmıyorum. Bir doktora günde neredeyse 100-150 hasta düşüyor. 150 kişiyle tokalaşsanız bir günde bitiremezsiniz, bu insanlar hasta bakıyorlar...

ÇOK MEMNUNUM

Vatandaşların çoğunluğu sağlık sisteminden yakınırken, SÖZCÜ muhabirinin röportaj yaptığı ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise şunları söyledi: Alıyoruz. Allah hükümetimizden de, doktorlardan da, hepsinden razı olsun. Çok güzel bakıyorlar. İnsanların kıymeti eskiden Avrupa'daydı, şimdi Türkiye'de var. (Sağlıkta çağ atladığımız söylemine katılıyor musunuz?) Katılırım. Çok memnunum.

[old_news_related_template title="Muayene kuyruğu yüzlerce metreye ulaştı, vatandaş isyan etti" desc="Gaziantep’te Sağlık Bakanlığı Randevu Sistemi’nden(MHRS) muayene randevusu alamayan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde kuyruğa girerek, muayene olmaya çalışıyor. Vatandaşlar, “Burada birkaç saat bekliyoruz ama diğer hastanelerden günler sonrasına bile randevu alamadığımız için bu çileye katlanıyoruz. Sağlıkta çağ atlandığını, muayene, ilaç kuyruklarını bitirdiklerini söyleyenleri buraya davet ediyoruz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/3aeb40d7-9c35-456b-95cb-8d7e9a87158b_16_9_1658390687.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/muayene-kuyrugu-yuzlerce-metreye-ulasti-vatandas-isyan-etti-7261587/"]

[old_news_related_template title="Vatandaş hastanede metrelerce uzanan kuyruğa isyan etti: Hani hastanelerde kuyruklar bitmişti!" desc="Kayseri Devlet Hastanesi’nde muayene olmak için sıra almak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren metrelerce kuyruk oluşturdu. Duruma isyan eden bir vatandaş, “İktidar ‘hastanelerde kuyruk sırası bitti’ diyor. Hani kuyruklar bitmişti? Bunu söyleyenleri sabah saatlerinde Kayseri Devlet Hastanesi’nin önüne bekliyoruz” diyerek sitemde bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/12/iecrop/e4362ba4-dca4-4d00-a23d-46ad7fe52600_16_9_1626093655.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/vatandas-hastanede-metrelerce-uzanan-kuyruga-isyan-etti-hani-hastanelerde-kuyruklar-bitmisti-6535251/"]