200 hektarı aşkın alanda etkili orman yangınında, ilerleyen alevler Çöplük, Yeşilvadi Mahallesi, Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak'ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı.

Tedbir amacıyla bölgedeki 20 evdeki, toplam 68 kişi ile büyük ve küçükbaş toplam 29 hayvan, 10 tavuk, 1 kedi ve 5 araç tahliye edildi.



Alevler Bördübet mevki Karaağaç Tepesi bölgesinde yoğunlaştı. Havadan müdahale yoğun duman nedeniyle yarım saatlik kesintiye uğradı.

Rüzgarın saatteki hızının 45 kilometreyi bulması kara ekiplerine de zor anlar yaşattı.

Öğle saatlerine yakın yangının belli bir ölçüde kontrol altına alındığının açıklamasından bir saat geçmeden alevler Değirmenyanı Mahallesi’ne indi.

Havanın kararmasıyla birlikte havadan söndürme çalışmaları durunca da alevler devam etti.



Yazlık Saray olarak da bilinen Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi'nin bulunduğu Okluk Koyu'na doğru ilerleyen alevlerin önünün kesilmesi için ekiplerin çalışması sürüyor.

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI: YÜZDE 90 SABOTAJ

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Yüzde 90 sabotaj, çünkü yangın üç ayrı noktada birden eş zamanlı başladı” açıklaması yapmıştı. Bu bölgede el değmemiş alanlarda ve özellikle de çam balına elverişli ortamların kül olması ilçede büyük üzüntü yarattı.



"1973'TE BÖYLE BİR YANGINI BURADA ANNEM YAŞAMIŞ, ŞİMDİ DE BİZ YAŞIYORUZ"

Değirmenyanı mevkisinde çalışmalar yoğunlaştırılırken, ekiplerin söndürme çalışmalarına, evlerini alevlerden korumak isteyen vatandaşlar da destek veriyor.

Alevlerin yaklaştığı evlerden birinin sahibi olan Ziya Şimşek, yangının söndürülmesi için ekiplerin var gücüyle çalıştığını söyledi.

"İnşallah kimsenin evine bir şey olmadan bu doğal afeti atlatacağız" diyen Şimşek, "Oğlum da Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışıyor. O da dünden beri alevlerle mücadele ediyor. Burada en son 1973 yılında böyle bir yangın çıkmış. Ben görmedim ama annem o yangını yaşamış. Çok zor bir durum" dedi.



"HEP KENDİME AİT EVİM OLSUN İSTEDİM, YANARSA ÇOK ÜZÜLÜRÜM"

Ziya Şimşek'in eşi Fatma Şimşek ise 23 yıl boyunca kayınvalidesiyle birlikte yaşadığını belirtip, "Hep kendime ait bir evim olsun istedim. Yıllar sonu oldu. Gözümün önünde yanarsa çok üzülürüm. Oğlum da 27 yaşına girdi. Eşimle yemedik, içmedik ona da ev yaptık. Umarım o eve de bir şey olmaz" dedi.



KRİZ MERKEZİ BOŞALTILDI

Havadan ve karadan tüm ekiplerin müdahalesine rağmen bölgedeki şiddetli rüzgar söndürme çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

Marmaris yangınının yönetildiği kriz merkezi yaklaşan alevler nedeniyle tedbir amacıyla boşaltma işlemi gerçekleştirildi.

Kriz merkezi alanında bulunan iş makineleri, araçlar ve helikopter başka bölgelere kaydırıldı.



"YOLA ÇIKMAYIN" UYARISI

Marmaris Belediyesi, yangınların etkisini sürdürdüğü Değirmenyanı'na bir lojistik merkezi kurdu. Söndürme ekiplerinin olası ihtiyacı durumunda giysi, ayakkabı, ilaç, maske gibi eksikleri buradan karşılanacak.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, vatandaşa seslendiği bir sosyal medya paylaşımında bulunarak, "Sizlerden de zorunlu olmadıkça Marmaris - Datça yolunu kullanmamanızı rica ediyorum" dedi.



"VATANDAŞLARIN MADDİ ZAİYATI YOK"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiği Değirmenyanı mevkisindeki çalışmaları takip etti.

Yangınla alakalı son durumu da aktaran Kirişci, "Yangının dünkü seyrini ifade etmiştik. Bugün gün içerisinde oldukça iyi gidiyordu, ancak belli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak olumsuzluklar var, inşallah oralar da kontrol altına alınacak. Hem hava hem de kara araçlarımız çok şükür iyi düzeyde, tek bir ağacımız tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz. Şu ana kadar vatandaşımızın herhangi bir maddi zayiatı yok, tahliye konusunda zamanında alınan önlemlerimiz vardı" dedi.



"DEĞİŞEN HAVA ŞARTLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Bakan Kirişci, yangın bölgesinde yaptığı incelemenin ardından açıklamalarda bulundu. Kirişci, dün akşamdan başlayıp bugün saat 11.00'e kadar devam eden hava şartlarının kendileri için çalışmalara katkı sağlayacak nitelikte olduğunu belirterek, şunları söyledi:

* "Bugün saat 11.00 sıralarında bir açıklamada bulunduk ve 'an itibariyle artık neredeyse soğutma moduna geçebileceğimiz bir noktaya geldik' dedik. Çünkü havadan yaptığımız incelemeler bizde böyle bir düşünce oluşturdu.

* Ancak peşine şunu da ekledik ve 'bu şartların devam etmesi durumunda hava sıcaklığının veya rüzgarın hızının artmaması temennimizdir' dedik. Maalesef bu endişemiz gerçek oldu.

* Özellikle rüzgar hızındaki artış ve hava sıcaklığındaki yükseliş, spot patlama adını verdiğimiz yangının yeniden alevlenmesine neden oldu. Bu belki bir iki noktayla sınırlı kaldı ama belirli yerlerde ufak tefek yangınlar oldu."



"HAVA ARAÇLARININ SAYISI 41 OLDU"

Bakan Kirişci, sabah 20 helikopter ve 14 uçak olan hava aracı sayısının jandarma ve Kara Kuvvetleri'nin desteğiyle 27 helikopter 14 uçak olmak üzere toplamda 41'e ulaştığını belirterek, şu bilgileri verdi:

* "Kara araçları konusunda olağanüstü bir yeterliliğimiz var. Vatandaşlarımız şunu ifade etti 'geçen yıl sahada bir kargaşa, bir curcuna vardı ama bu yıl daha dingin, daha sade, daha rahat bir çalışma ortamı var' dendi.

* Kurumların kendi aralarında uyumlu çalışmasına örnek teşkil edecek bir çalışma sergilendi. Orman Genel Müdürlüğümüze ve AFAD'a bu noktada teşekkürlerimizi sunuyoruz.

* Orman Genel Müdürlüğümüzün, bizim dönemimizde kazandırdığımız, ormanın komandoları, özel birlikleri diyebileceğimiz, iyi donatılmış ve eğitilmiş 462 kişiden oluşan 'Orkut' adını verdiğimiz personelimiz de var. Tüm ekipler işlerinin başında."



"KONTROLSÜZLÜK YOK, AMA KONTROL ALTINA ALINMIŞ BİR YANGIN DA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Kirişci, söndürme çalışmalarının büyük bir özveriyle sürdürüldüğünü belinterek, "Bir kontrolsüzlük var mı? Hayır, kontrolsüzlük yok. Ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Rüzgarın hızını kaybetmiş olmasından, havanın sıcaklığının da düşmüş olmasından şu anda harlanma yok. İştahlı ve anormal bir yangın hadisesi yok. Yarın bu yangınları inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız" dedi.



"4 TEMMUZ'DA GECE GÖRÜŞ ÖZELLİKLİ 10 HELİKOPTER GELECEK"

Gece görüş özellikli hava araçları konusuna da değinen Kirişci, "Paranız olsa dahi, bunları ister satın alma ister kiralama yoluyla kendi envanterinize kaydedecek olsanız, dünyada bu araçları yapıp kiralayan birkaç ülke ve firma var. Biz, 10 tane gece görüş özellikli helikopterimizi 4 Temmuz'da envanterimize kaydetmiş olacağız. Bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Helikopterlerimizin sayısı, 10'u gece görüşlü olmak üzere 55'e, uçaklarımız da 20'ye tamamlanacak" dedi.

Kirişci, şu ana dek, 51 hanede 151 kişinin tahliyesinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

[old_news_related_template title="SÖZCÜ muhabiri yangın bölgesinde izlenimini yazdı: Cennet, 4 yangında kömüre döndü" desc="Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün (Salı) saat 19.58’de başlayan orman yangını hâlâ tam anlamıyla kontrol altına alınamazken bölge tarihinin en büyük 4’ncü yangınıyla baş başa. Birbirinden güzel 36 koya sahip ilçenin neredeyse her sene bir koyu kömür oluyor. Ekonomik açıdan da çam balı üretiminin ana merkezi olan Marmaris’teki üretim durma noktasına geldi. SÖZCÜ'nün deneyimli muhabiri Mustafa Sarıipek yangın bölgesine gitti ve izlenimlerini yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/mustafa3_16_9_1655902513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/sozcu-muhabiri-yangin-bolgesinde-izlenimini-yazdi-cennet-4-yanginda-komure-dondu-7208688/"]

[old_news_related_template title="İşte herkesin merak ettiği Yazlık Saray" desc="Marmaris’te inşa edilen ve kamuoyu tarafından 'Yazlık Saray' olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evi 2019 yılında tamamlandı. O tarihten bu yana gizemini koruyan yerleşkenin mimarı Şefik Birkiye projenin görsellerini kendi internet sitesinden paylaştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/05/iecrop/4_16_9_1625477513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/iste-herkesin-merak-ettigi-yazlik-saray-6522464/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan Marmaris yangınını havadan inceledi" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te 18 saattir süren ve halen kontrol altına alınamayan orman yangınını havadan inceledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/fv2ok-uwaaausgz_16_9_1655897971.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogan-marmaris-yanginini-havadan-inceledi-7208504/"]