Muğla'nın Marmaris ilçesinde salı günü akşam saatlerinde başlayan yangın hâlâ sürüyor. Çöplükte devam eden yangın İçmeler'e ilerliyor. Alevler kuzeyden güneye ilerliyor. Duman ve küller Marmaris ilçe merkezine ulaştı. Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı.



Meteorolojik verilere göre öğleden sonra rüzgarın etkisi üç günün en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Rüzgarın hızının 09.00-16.00 arasında saatte 30-40 km'ye çıkacağı öngörülüyor.


AFAD da öğle saatlerinden Twitter hesabından şu uyarıyı yaptı: Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır.

Marmaris'ten yangınların son bir yılda yol açtığı tahribat uydudan böyle görünüyor.


Sabah 06.00'da havadan müdahale yeniden başladı. Rüzgarın hızının 09.00-16.00 arasında saatte 30-40 km'ye çıkacağı öngörülüyor.



"BEN YAKTIM" DİYEN ZANLI TUTUKLANDI

Yangını çıkardığı iddia edilen ve gözaltına alınan S.A. tehdit, basit yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından kaydının bulunduğu belirlendi. Suçunu itiraf eden ve adliyeye sevk edilen zanlı tutuklandı.

AZERBAYCAN'DAN UÇAK, KATAR'DAN HELİKOPTER

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre bu sabah itibariyle söndürme çalışmalarına 38 helikopter ve 15 uçak havadan yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. 15 uçağın 13’ü Air Tracktor. Biri Antonov-32 tipi tanker uçak. Azerbaycan’dan gelen 1 Beriev be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçağı da söndürme çalışmalarına katılıyor.



38 helikopterin 17’si Orman Genel Müdürlüğü’nce kiralanan yangın söndürme helikopteri. 12’si Jandarma Genel Komutanlığı, 6’sı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 3’ü ise Katar’dan gelen yangın söndürme helikopteri. Katar’dan gelenler Agusto tipi yangın söndürme helikopteri. Sabah itibariyle helikopterler daha çok Kürardı bölgesi sırtlarındaki alevli bölgelere su atıyor.

Denize iniş-kalkış kabiliyeti olmayan, su almak için Dalaman Havalimanı'na iniş yapan Air Tractor'ler, 3 ton su aldıktan yangın bölgesine geri dönüyor. Bir sorti yaklaşık bir saat sürüyor. Bir uçak yaklaşık 70 km uçarak havalimanında ikmal yapmak zorunda kalıyor.


TOMALARLA MÜDAHALE

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) açıklamasına göre 48 helikopter, 13 uçak ile Emniyet ve Jandarma'ya ait 20 TOMA alevlere müdahale ediyor.



Dün gece ise OGM'nin Twitter hesabından şu paylaşım yapıldı:

"Hangi bölgenin hava desteğine ihtiyaç duyduğu, hangi hava aracının nerede olduğu, hangi kara ekibinin nereden müdahale etmesi gerektiği karar destek sistemlerinin yardımı ve uzun yıllar eğitim almış tecrübeli yangın uzmanlarımızın kararlarına göre yapılmaktadır. Orman yangını iki kelimeden oluşan basit bir kavram gibi görünse de tüm personellerimizin hayatı ve mesleğinin bir parçası, ülkemizin düşmanıdır. Bu nedenle Yeşil Vatan için yangınla savaşımızı cansiperane bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz."



SAĞLIK BAKANI KOCA: 29 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Marmaris'teki orman yangınından 29 kişinin etkilendiğini, 12'sinin ambulanslarla hastaneye sevk edildiğini belirterek, tedavisi devam eden 2 kişi bulunduğunu bildirdi. Koca, "12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden iki kişi var" diye konuştu.