Efes Selçuk’un Şirince Köyü’ndeki Nesin Matematik Köyü’nde, zeytin fidanları ekili 60 dönümlük alan önceki gün kundaklanmıştı. Yoldan motosikletle geçen iki kişiden birinin attığı torpille tutuşan arazinin büyük bölümü yanmıştı. Olay anı güvenlik kamerasına da yansırken, failler henüz yakalanmadı.

Son dönemde artan saldırganlık hakkında, Nesin Matematik Köyü’nün kurucusu Ali Nesin değerlendirmelerde bulundu. Olayların nedeninin kutuplaştırma ve ayrıştırma politikalarının bir sonucu olduğunu düşünen Ali Nesin SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“BENİM GİBİ DÜŞÜNMEYENLERİN DÜŞMANIYIM”

Toplumun kutuplaşması olarak değerlendiriyorum. Bu yıllardan beri böyle. AK Parti öncesinde de böyleydi, AK Parti sonrasında da devam etti. Son yıllarda arttı.

Benim babamın (Aziz Nesin) sağcı dostları vardı, dost olmasa bile arkadaşları vardı, medeni bir ilişki içindeydiler. Siyasi liderlerin nezaketi vardı. Meşhur fotoğraf vardır, (Erdal) İnönü, (Süleyman) Demirel’in koluna girmiş… O günleri arıyoruz.

Bu kutuplaşma, ötekileştirme, yabancılaştırma en üst düzeyden, Beştepe’den başlıyor, en alt düzeye kadar devam ediyor. Diğeri düşman. Ben düşmanım. Kimin düşmanıyım? Benim gibi düşünmeyenlerin düşmanıyım.

Bunların arasında sağcısı da var, solcusu da var, laiki de var, dincisi de var. Herkes birbirinin düşmanı bu ülkede. Bu ülkede ancak aymaz olabilirsin, hain olabilirsin, alçak olabilirsin, salak olabilirsin. Ama şunu olamazsın: Bu adam farklı düşünüyor. Bu çok yanlış. Bir toplumu toplum olmaktan çıkarır.

“FARKLI DÜŞÜNENLER DÜŞMAN DEĞİLDİRLER”

Türkiye böyle olmak zorunda değil. Türkiye halkının her kesiminin sakinleşmesi, karşı tarafı olduğu gibi kabul etmesi gerekiyor. Ama farklılığıyla kabul etmesi gerekir. Farklı düşünenler düşman değildirler. İnsanlar farklı düşünebilirler, farklı yaşam biçimine sahip olabilirler, her şey olabilirler. Size bir zararı dokunmadığı sürece onun da var olmaya hakkı vardır.

İnsanlar eskiden kendi mahallesinde konuşuyordu, şimdi başkasının mahallesinde konuşuyor, başkasının düşüncelerini duyuyor. Sosyal medya devrim niteliğinde bir değişiklik yaratacak Türkiye’de. Bir sonraki kuşağın daha medeni olacağına inanıyorum. Gençlerden umutluyum. Atatürk de cumhuriyeti gençlere bırakmış.

[old_news_related_template title="Matematik Köyü'ndeki kundaklamanın görüntüleri ortaya çıktı" desc="Nesin Vakfı’nın Matematik Köyü'nde 40 dönümlük araziyi küle çeviren yangının sebebi kundaklama çıktı. Kamera kayıtlarında motosikletteki iki kişinin patlayıcı torpili zeytin fidanlarıyla dolu araziye attığı görüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/10/iecrop/basliksiz-1-2_16_9_1660154564.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/matematik-koyundeki-kundaklamanin-goruntuleri-ortaya-cikti-7300647/"]