İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyareti için gittiği Ordu'nun Aybastı ilçesinde kendisini bekleyen vatandaşlara hitap etti, gündemi değerlendirdi.

Meral Akşener, iktidarın tarım politikalarını eleştirdi: "Tarım Bakanı övünerek ne ilan etmiş biliyor musunuz? Venezuela’da yer kiralamışlar. Buğday yetiştirmek için toprak kiralamışlar. Günahtır kardeşim günahtır"

"BİR YANLIŞLIK OLDU TÜRKİYE'DE"

Siyasetin hizmet etmek olduğunu belirten Akşener, şöyle konuştu:

*Siyasetin en önemli yanı da; millet asıldır, siyasetçi vekildir. Dolayısıyla asıl bir karar verir, vekil ona uyar. Şimdi uzun bir zamandır, bir yanlışlık oldu Türkiye'de.

*O yanlışlık da şu; sizin dertlerinizin konuşulduğu, önce bu dertlerin öğrenildiği, sonra bu dertlerin anlatıldığı, sonra da kamuoyu ile bu dertlerin nasıl çözüleceğinin paylaşıldığı bir sistem olması gerekirken, sizin dertlerinizin hiçbirinin konuşulmadığı, dinlenilmediği ama her birimizin Allah'ın yarattığı farklılıklarımız üzerinden birbirimizle kavga ettirildiğimiz bir düzenden geçtik.

*Benim size söyleyeceğim şey şu; siz asılsanız -ki öylesiniz, siz milletseniz -ki öylesiniz, siz seçmenseniz -ki öylesiniz, siz velinimetsiniz.



"ESNAF, ÜLKENİN BEL KEMİĞİ"

Seçmenin velinimet olmasının siyasetçiler tarafından uzun bir zamandır unutulduğunu kaydeden Akşener, şu ifadeleri kullandı:

*Ben iki buçuk yıldır ilçe ilçe, esnaf esnaf, şehir şehir geziyorum. Şu dükkanların içinde hiçbir siyasi partiyi yermedim. Kendi partimi hiç övmedim.

*Propaganda hiç yapmadım. Bunları neden yapmadım biliyor musunuz? Çünkü o dükkanların içinde iş gören esnafımız, sanayicinin ürettiğini satar, çiftçinin ürettiğini satar, o olmasa besicinin ürettiği ortada kalır, o olmasa sanayicinin ürettiği ortada kalır.

*Yani esnaf bu ülkenin ekonomisinin bel kemiğidir. Dolayısıyla çok uzun bir zamandır biz esnafı unuttuk.

*Esnaf ne yer, ne içer, nasıl bir derdin içindedir, mutlu mudur, mutsuz mudur, unuttuk. O esnaf dükkanlarının içinde en önemli unsurlardan birisi de, esnafın müşterisi velinimetidir.

*Esnafın müşterisini velinimet kabul ettiği o anlayışı, siyasetçi cenahına da taşıyıp; seçmen velinimettir anlayışını sizlerin talebiyle oturtmak gibi bir hedefle yola çıktık.



"HAMİLE İNEĞİ KESİME GÖNDEREN GÖZÜYAŞLI BESİCİLER VAR"

Esnaf dükkanlarının içinde karşılaştıklarını anlatan Akşener, "Gördüm ki, eğer dertler konuşulmazsa, eğer dertlere çare üreterek siyasetçi bir rekabetin içine girmezse, çırak çıkıyorsunuz. Hep beraber çırak çıkılıyor" diye ekledi.

Uzun bir zamandır, Kanada, Ukrayna, Rusya gibi pek çok yerden nohut, mercimek, buğday alındığını, saman ve hayvan ithal edildiğini dile getiren Akşener, buna karşı hamile ineğini kesime gönderen gözü yaşlı besiciler olduğunu ifade etti.

"EL ALEMİN ÇİFTÇİSİNİ ZENGİN EDİP KENDİ ÇİFTÇİNİ AÇLIĞA MAHKUM EDİYORSUN"

"Harcadığı paranın karşılığını alamayan ister besici, ister süt üreticisi, ister çiftçi; sonuç itibariyle çiftçilikten, besicilikten çıkar oldu" diyen Akşener, sözlerini şöyle tamamladı:

*Tarım Bakanı övünerek ne ilan etmiş biliyor musunuz? Venezuela’da yer kiralamışlar. Buğday yetiştirmek için toprak kiralamışlar. Günahtır kardeşim günahtır.

*24 milyar lirayı Hariri'nin cebine koydunuz. Buradaki insanların vergisiydi, buradaki insanların cebinden çıkmıştı. Niye, aile dostunuzdu. 24 milyar lira!

*Nisan ayında gübre atamadı çiftçimiz. O gübreyi bedava verebilirdiniz. Siz buğday üreticisini tarladan çektin aldın, Venezuela çiftçisine para ödüyorsun.

*Venezuela çiftçisini zengin eden o kirayla biz fındık üreticisine 74 lira verebiliriz. 74 lira vermek zorundayız.

*El alemin çiftçisini zengin ederken, kendi çiftçini açlığa mahkum ediyorsan ne yerlisin ne milli. Onun için beraberce yapmamız gereken şu; siz önce velinimet olduğunuzu bileceksiniz.

*Benim gibi herkesi buraya getireceksiniz karşınızda resmi tazim durduracaksınız. Oylarınızı bizleri imtihana çekerek, en zor şartlarda, en zor imtihanlardan geçirerek vereceksiniz.

*Ben de, biz de dahil. Ne demek 5 maaş, ne demek 10 maaş, ne demek 15 maaş almak danışmanlıkta?



*Gençlere 'Kaç lira var oğlum cebinde' diye soruyorum. Bugüne kadar en fazla 25 lira çıktı. Böyle bir sistem harami bir sistemdir.

*Senin çocuğun işsizken, umutsuzken, bu ülkede nefes alamıyorken; başka ailelerin çocukları ayıları-dayıları varsa emeksiz ballı maaşlara geçiniyorsa bunun adı kul hakkıdır, adaletsizliktir, hukuksuzluktur.

[old_news_related_template title="Tahıl ambarı Konya’da ‘Venezuela’ tepkisi" desc="Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Türkiye'nin Venezuela'da buğday üretimi yapacağını açıklamıştı. Bakanın açıklamasını tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da vatandaşlara sorduk. Karara çoğunluk tepki gösterirken, 'Bizim çiftçimizin anası ağlıyor buralarda. Venezuela ne alaka yani? Kendi ülkemizde, hele ki Konya’da her şey yetişiyor. Böyle bir şey olur mu?' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/17/iecrop/konya_16_9_1655449821.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tahil-ambari-konyada-venezuela-tepkisi-7198743/"]

[old_news_related_template title="Venezuela'da toprak kiralayıp buğday ekeceğimizi öğrenen vatandaş: Dünyanın bilmem neresinde..." desc="Bu da oldu! Türkiye, Venezuela'da toprak kiralayıp buğday üretecek... SÖZCÜ'nün mikrofon uzattığı vatandaş tepkili: Dünyanın bilmem neresinde bir ülkede toprak kiralayıp da orada tarım yapmak hangi kafaya hizmet ediyor biz bunu çözemiyoruz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/a-1_16_9_1658387557.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/vatandaslardan-bakan-kirisciye-venezuela-tepkisi-7261441/"]