TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 31 maddelik kanun teklifini görüşmek üzere AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek başkanlığında toplandı. Akyürek, 14 kanunda değişiklik yapılması öngören teklifle ilgili bilgi verdi.

Teklifi ana başlıklarıyla anlatan Akyürek, "Çevre Kanunu'nda yapılan değişiklikle kıyılarımızda meydana gelen müsilaj sorununun yeniden yaşanmaması ve çevrenin korunması için denizi kirleten deniz araçlarına, kıyı tesislerine ve atık boşaltan tesislere birtakım yeni yükümlülük ve yaptırımlar getirilmekte. Kooperatifler Kanunu'na eklenen maddeyle yapı kooperatiflerinden özellikle etap kooperatifçiliğinde uygulamada yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik düzenlemeler öngörülmekte" dedi.

Ayrıca yapılan değişiklikle, bina yüksekliklerinin serbest olarak belirlenemeyeceğine dair kurala; sanayi alanları, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları için istisna getirildiğini aktaran Akyürek, Tarım Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, tarımsal desteklerle ilgili olarak yapılan vergi incelemelerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunan, gerçeğe aykırı düzenlenen belgeler ve beyanlardan kaynaklı ortaya çıkan hukuki, yargısal sıkıntıların giderilmesine dair bir düzenlemenin öngörüldüğünü söyledi.

KİRLİLİĞE YOL AÇAN FAKTÖRLER ANLATILDI

Teklifte ilk imzanın sahibi AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, yaptığı sunumda denizlerin kirlenmesine yol açan faktörleri anlattı. Demir, yatların kıyıya yanaşıp ağaçlara halat bağlamaları veya rastgele denizlere çapa atmalarının, deniz canlılarının zarar görmesine yol açtığını söyledi. Demir ayrıca, oksijen ve besin kaynağı olması nedeniyle deniz çayırlarının korunması evsel atıkların denize boşaltılmaması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen mapa ve şamandıra projelerine işaret etti.

"CİDDİ CEZALAR ÖNGÖRÜYORUZ"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Emin Birpınar, Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunan muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi. Teklifin, müsilajla mücadele ve çevre kirliliğini önlemeye yönelik bir düzenleme olduğunun altını çizen Birpınar, müsilajla mücadele kapsamında Marmara Denizi'ni 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan ettiklerini aktardı.

Denizin kirlenmesine yol açan nedenlere ilişkin cezaların arttığını belirten Birpınar, "Bu kanun metniyle çevreyi kirletenlere ciddi cezalar öngörüyoruz. Tersanelere, limanlara ve gemilere çevreyi kirlettikleri zaman kesilen cezaları artırıyoruz. Marmara Denizi'ne atılan atık suların bitirilmesi için ileri biyolojik arıtma atık su tesislerinin hızlıca kurulmasının sağlanmasını amaçlıyoruz. Bu tesislerin kurulması için farklı yollar sunarak yerel yönetimlerin teşvik edilmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.

KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

'Çevre Kanunu ve ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi.

Arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara da bazı avantajlar getiren 31 maddelik kanun teklifine göre, başta Marmara Denizi olmak üzere, Marmara Havzası'ndaki illere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda tesis kurma yetkisi ise belediyelere veriliyor.

Belediyeler, yasayla belirlenen süre içerisinde proje hazırlamazsa, bu yetki otomatik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek. Bakanlık, bu masrafları ise ilgili belediyenin kaynağından kesecek. Tesis kurmayanlara idari ceza uygulanacak.

Denizi temizlemeyen belediyelere, Türk Ceza Kanunu'nun 'görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma' maddelerinden suç duyurusu yapılabilecek.

Sanayi atıklarının denize ulaşmasını önlemek amacıyla altyapılar oluşturulacak. Teklifle ayrıca, sanayi tesislerine kirlilik oluşturmama konusunda uyarılar getirilecek ve uymayanlara yaptırım uygulanacak. (DHA)