Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, “Yurttaşlarım takdir ederse ülkemize başbakan olmak istiyorum. Başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanını da yoran zor bir sistemdir. Biz, ‘Tarafsız Cumhurbaşkanı, güçlü parlamento, bağımsız yargı’ diyoruz. İktidarımızda televizyonumuz, radyomuz, gazetelerimiz olmayacak. Her basına eşit olacağız” dedi.

Medyanın Ankara temsilcileriyle kahvaltıda buluşan Sarıgül, partilerinin ANAP’ın, DSP’nin, AKP’nin ilk kuruluş yıllarına benzetti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarıgül, 5-T olarak tanımladığı reçetesini açıkladı:

5-T FORMÜLÜ

“Ekonomik kalkınma için bizim 5-T formülümüz var. Çare, Tarım ve hayvancılık, Teknoloji; Tekstil, Turizm ve Ticarettir. Yerli malı kullanmayı özendireceğiz. Tarım ürünleri başta olmak üzere ülkemizde üretebileceğimiz her şeyi ülkemizde üretelim. Enerji dahil, tüm ihtiyaçlarımızı kendi kaynaklarımızdan karşılayalım. İhraç ürünlerimizi değerli hale getirelim. Markalaşalım. Türkiye, ekonomik milliyetçilikle kurtulur.

Mustafa Sarıgül’ün gündeme ilişkin değerlendirmelerini aktardığı toplantıyı Ankara Temsilcimiz ve yazarımız Saygı Öztürk izledi.


BİZİM İTTİFAKIMIZ

“Bu sistemde ittifaklar önemli. Şu anda bir ittifakta değiliz. Ama işsizlerle, çaresizlerle, yoksullarla, dışlananlarla, emekçilerle, emeklilerle ittifak halindeyiz. İttifaklar yıkılır. Yeni ittifaklar kurulur. Türkiye iki seçenekli ittifaka mahkum edilmemeli. İttifak için bazı partilerle diplomatik temaslarımız devam ediyor.

Ülkemize sığınan yabancıları Avrupa Birliği ülkeleriyle paylaşmalıyız. Savaştan kaçan Ukraynalıları nasıl aldılarsa. Ülkemize sığınanları da eşit olarak almaları gerekiyor.

KILIÇDAROĞLU’NA SAYGIM SONSUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dürüstlüğüne, demokrasi anlayışına saygım sonsuz. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bize bir talep olursa bunu konuşuruz. Cumhurbaşkanı adaylaro kadrosuyla ortaya çıkmalı. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok.

Biz ‘Tarafsız Cumhurbaşkanı, güçlü parlamento, bağımsız yargı’ diyoruz İnançlara saygılı, ulusal birliğimizi savunuyoruz. Salon siyaseti değil, sokağın nabzını tutan siyaset yapıyoruz. Tik Tok’larla günde ortalama 2 milyon kişiye ulaşıyoruz.

YUNANİSTAN’A TARİHİ UYARI


Dış politikada söylenmeyen sözleri biz söyledik. ABD’ye ‘Haddini bil’ diyen tek parti TDP’dir. Yunanistan kaynaklı tehlike ve tehditleri hep biz gündeme getirdik. Yunanistan’ı barışa davet etmek için Atina’ya gittik. Tarihi bir uyarı görevimizi yaptık. Şu mesajları verdik: Biz barışçı bir ülkeyiz. Büyük Atatürk’ün bize gösterdiği hedef barıştır. Gelin Ege’nin iki kıyısındaki iki güzel millet olarak ABD’nin oyununa gelmeyelim. Ege denizi barış denizi olsun. Bütçelerimizi silaha değil çocuklarımıza harcayalım. Silahlar gitsin, barış gelsin, sevgi kazansın.


GÖLGE BAKANLAR

Gölge bakanlık uygulamasını ilk biz başlattık. Hazine ve Maliye gölge bakanı olarak Aziz Murat Hatipağaoğlu’nu, Gölge esnaf bakanı olarak Erol Korkut’u açıkladık. Yeni gölge bakanlarımızı da kamuoyu ile buluşturacağız. Bizim, üç tane bakanlar kurulu çıkaracak kadar kadromuz var. Kültürn ve Turizm, Tarım ve Orman bakanlıklarını ayıracağız.


Güvenlik ve dış politika gibi konularda iktidar muhalefet birlikte hareket etmelidir görüşünü savunuyoruz. TDP olarak ‘İktidar şu yanlışları yapmıştır. Biz bunları düzeltmek için şunları, şunları yapacağız’ diyen bir parti olduk.


AF İÇİN


Türkiye’nin bir çok sorununu biz gündeme getirdik, getiriyoruz. 9 Nisan’dan bu yana af çağrısı yapıyoruz. Bugüne kadar 41 cezaevi dolaştım. Af çağrımız siyasi değil, vicdani çağrıdır. Önerimiz karşılık buldu, Açık cezaevlerindeki 92 bin mahkumun cezaevlerine dönüşü ertelendi. Cezaevlerinin kapasitesi 275 bin kişi, ancak bugün 300 binden fazla tutuklu ve hükümlü var.