Brezilya’dan satın alınan nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilmesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay vermesinin ardından tartışmalar alevlenirken, taraflardan peşi sıra açıklamalar geldi.

Bakan Murat Kurum, önceki gün yaptığı açıklamada, söz konusu söküm sürecine ilişkin işlemlerin uluslararası hukuka uygun olduğunu öne sürerek, ölçümler neticesinde gemide riskli riskli bir durum olmadığı ve ilgili tüm yükümlülüklerin yerine getirildiği belgeleriyle iletilmiş, ardından izin alma işlemi tamamlanmıştır” demişti.

Gemide iddia edildiği gibi 900 ton değil, 9.6 ton asbest yükü bulunduğunu söyleyen Kurum, Nae Sao Paulo Türk karasularına geldiğinde uluslararası yetkinliğe sahip uzmanların denetimlerinden geçirileceğini belirterek, herhangi bir olumsuzluk durumunda geminin geri gönderileceği açıklamasında bulunmuştu. Bakanın ardından, Deniz Ticaret Odası ve Sök Denizcilik A.Ş. de açıklamalarda bulundu.

GEMİ NE ZAMAN YOLA ÇIKARILACAK

Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Başkanı Adem Şimşek’ten  söküm şirketini savunan bir açıklama geldi. Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri Derneği’nin eski başkanı da olan Adem Şimşek, Sök Denizcilik A.Ş'nin Avrupa Birliği standardına sahip olduğunu ve gerekli kriterleri en üst düzeyde karşıladığını iddia etti.

Şimşek, Nae Sao Paulo’nun ne zaman yola çıkacağı hakkında ise “Römork bağlanacak, sigortası yapılacak. Ay sonuna doğru yola çıktığı takdirde bir, bir buçuk ay içinde Türkiye karasularında olacaktır” dedi.

NÜKLEER DÜZENLEME KURUMU SAKINCA GÖRMEMİŞ

Nae Sao Paulo gemisini satın alan Sök Denizcilik A.Ş. de yazılı bir açıklama yaptı. İddia edilen asbest miktarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden şirket, gemideki radyasyon ölçümünün Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu’nun değerlendirmesine sunulduğunu, kurumun radyolojik açıdan bir sakınca görmediğini açıkladı.

“İZMİR’İMİZ ÇÖPLÜK DEĞİLDİR”

Sivil toplum kuruluşlarının tepkisi sürerken, bugün CHP kanadından yeni açıklamalar geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Günümüzde mandıra açarken dahi kurumlardan ÇED raporu almak zorunludur. Oysa binlerce tonluk gemileri söken, yarattığı emisyon ve kirliliğin ölçümü ve kriterleri tespit edilemeyen Aliağa Gemi Söküm Tesisleri için böyle bir zorunluluk yoktur. Bu acilen değişmelidir. İzmir’imiz hiç kimsenin zehirli atıklarını kabul edecek bir çöplük değildir. Bu iki koşul yerine getirilene kadar bu geminin şehrimize gelmesine asla rıza gösteremeyecek, kabul etmeyeceğiz” dedi.

“İKİ ENAYİ ÜLKEDEN BİRİ BİZİZ”

Bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel’den geldi. Özel, CHP İzmir il Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

* Bugün İzmir’e doğru yüzen büyük bir tehditle karşı karşıyayız. 900 tona yakın asbest taşıyan Sao Paulo gemisinin Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilmesi izleniyor. Aliağa, hatta tüm ülkeyi tehdit eden bir halk sağlığı ve iş güvenliği problemiyle karşı karşıyayız.

* Dünyada bu riski alan iki ülke var: Biri biz, diğeri de Hindistan. Diğer ülkeler böyle bir imkanı geri mi tepiyor? Maalesef bizim bakanımız bununla övünüyor. Sayın bakan, kusura bakmayın; bu gemilerin söktürüldüğü iki enayi ülkeden biri biziz. Övünülecek bir şey değil, utanılacak bir şey. Böylesine bir şuursuzluğa alet olunamaz.

* İmalatı sırasında 900 ton asbest kullanıldığı bilinirken 9 ton demek nasıl bir şeydir? Bunu diyen Çevre Bakanı utanç kaynağıdır.

* Bu konuyla ilgili İzmir milletvekilimiz 12 ay önce Meclis’e soru önergesi verdi. O gün “Öyle bir şey yok” diye yalanladıkları konuyu bugün doğruladıklarını görüyoruz.

* Bu durum başlı başına bir halk sağlığı tehdididir. Bunun yanında iş güvenliği ve meslek hastalığı konuları bakımından da ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Devletin görevi bunları azaltmakken bunları meşru hale getiremez.

* Meseleyi küçük göstererek, adeta Çernobil’den sonra radyasyonlu çay içen bakanın sorumsuzluğu gibi bir tavır takınması AKP’nin atanan Çevre Bakanı için utanç kaynağıdır. CHP olarak tüm sorumlulukları yerine getirerek bu durumla mücadele edeceğiz.

[old_news_related_template title="Bakanlık 'Ölüm Gemisi'ne izin verdi" desc="SÖZCÜ’nün 2021 yılının Nisan ayında Türkiye’ye duyurduğu Brezilya’daki uçak gemisi Nae Sao Paulo hakkında önemli bir haber geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tepkilere rağmen geminin Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilmesine izin verdi. Tartışmalar yeniden alevlenirken, geminin binlerce ton kanserojen madde yüklü olduğunu belirten uzmanlar çarpıcı uyarılarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/17/iecrop/aliaga4_16_9_1658045503.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bakanlik-olum-gemisine-izin-verdi-7253313/"]

[old_news_related_template title="Brezilya’nın uçak gemisi Aliağa’ya geliyor öyle mi?" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/18/iecrop/yilmaz-ozdil-son_16_9_1658170112.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/yilmaz-ozdil/brezilyanin-ucak-gemisi-aliagaya-geliyor-oyle-mi-7256494/"]