Ilıca Mahallesi'nden geçen Ilıca Deresi, gece başlayan ve sabaha kadar etkili olan kuvvetli yağmurda taştı. Taşkın nedeniyle iki iş yeri ile 10 evi su bastı. İlçede bazı yollarda ve tarım arazilerinde heyelanlar meydana geldi.



İhbarla bölgeye Büyükşehir Belediyesi, Fatsa Belediyesi ve AFAD ekipleri sevk edildi. Ekipler, su basan noktalar ile ulaşıma kapanan yollar için çalışma başlattı.



Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Ethem Kibar, "Yağış biraz daha devam etse, büyük bir tehlike, felaket olabilirdi. 2016 yılında yaşadığımız sel afeti aklımızda. Onun için tedbirlerimizi daha önceden almıştık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarına devam ediyor. Şu an için mağdur veya sıkıntılı bir yerimiz yok" dedi.

Sağanak yağış nedeniyle kümes hayvanlarının telef olduğunu söyleyen vatandaşlar, yağmurun bir anda bastırdığını, o yüzden hiçbir müdahalede bulunamadıklarını ifade ettiler.



ÖLÜMÜ GÖZE ALIP KARŞIYA GEÇTİ

Ekiplerin alanda mücadelesi devam ederken, mahallede bulunan evine gitmek isteyen Mehmet Dursun, yıkılan köprüyü görünce şaşırdı.

Dursun, “Eve bir şekilde gitmeye çalışacağım. Bu Allah’ın vermiş olduğu bir afet. Ben şu an burayı gördüm, başka noktalarda da hasar varmış. Durum bu şekilde, köyün ulaşımı tamamen kapalı. İnşallah bu sorunlar hızlı bir şekilde çözülür. Biz de fındık hasat sezonu öncesi rahata kavuşuruz” dedi.

Evine gitmek için farklı bir yolu olmadığını ifade eden Mehmet Dursun, dere yatağına inerek, çizmelerini çıkarttı, sonrasında ise sel suları ile şiddetini arttıran dereden karşıya geçti.

5 İLÇEDE 242 NOKTADA HEYELAN

Sağanak nedeniyle 5 ilçedeki 242 noktada, sel ve heyelan meydana geldi. Fatsa, Gürgentepe, Perşembe, Çamaş ve Altınordu ilçelerinde AFAD verilerine göre, son 24 saatte metrekareye 260 kilograma kadar yağış düştü. Fatsa'da ayrıca 2 köprü yıkıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, "Dün akşam saatlerinden bu yana özellikle Altınordu, Fatsa, Perşembe, Çamaş ve Gürgentepe ilçelerimiz şiddetli yağışlara maruz kaldı. Lokal olarak yağan bu yağmurlar, son yılların en şiddetli yağışlarından biri olarak kayda geçti. Fatsa ilçemizde Ilıca ve Yalıköy mahallelerimizde 2 köprü kullanılamaz hale geldi. Fatsa ilçemizde 15 mahallede, Perşembe ilçemizde 16 mahallede, Gürgentepe ilçemizde 3 mahallede, Altınordu ilçemizde 1 mahallede, Çamaş ilçemizde ise 1 mahallede heyelan ve toprak kayması meydana geldi. Ekiplerimiz 298 iş makinesi ve 418 personelle dün akşamdan bu yana sahadalar" dedi.

Heyelan olan bölgelerde müdahale ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Başkan Güler, halktan meteorolojik verilere göre tedbirli olmalarını istedi.

ORDU'DA HEYELAN ANI KAMERADA

Ordu'da etkili olan sağanak yağış, heyelanlara neden oldu. Perşembe ilçesine bağlı Kırlı Mahallesi Salafat Mevkii'nde istinat duvarının çökme anı bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Görüntülerde istinat duvarının yoldan ayrılarak, dereye yuvarlandığı görülüyor.

1 EV TAHLİYE EDİLDİ, İTFAİYE ERİ KADINI SIRTINDA TAŞIDI

Çamaş ilçesine bağlı Budak Mahallesi'nde heyelan tehlikesi nedeniyle bir ev tahliye edildi. Evde yaşayan Cemal ve Fatma Duymaz, bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından evden çıkartıldı. Yürümekte zorluk çeken Fatma Duymaz'ı sırtına alan itfaiye eri, metrelerce kadını sırtında taşıyarak güvenli bölgeye ulaştırdı.

AFAD FELAKETİN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

Ordu'nun Altınordu, Perşembe, Fatsa, Gürgentepe ve Çamaş ilçelerinde bugün aralıklarla aşırı yağış meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), aşırı yağışların meydana getirdiği afetlerle ilgili son durum bilgilendirmesinde bulundu. AFAD'dan yapılan açıklamada, 112 Acil Çağrı Merkezi aracılığıyla 32 mahsur kalma, 76 konut ve iş yeri su baskını ile 28 konutu etkileyen heyelan ihbarı alındığı belirtildi.

AFAD'ın açıklamasında şu bilgilendirmeler yapıldı:

* "Kırsal alanda 253 heyelan meydana geldi.

* Yol açma ve temizleme çalışmaları Karayolları, DSİ ve Belediyelere ait 298 iş makinesi ve 418 personel ile devam ediyor.

* Mahsur kalan vatandaşlarımız AFAD ve Belediye ekipleri tarafından güvenli bölgeye alındı.

* Çalışmalara destek vermek amacıyla AFAD Samsun'dan ekip görevlendirildi.

* Zarar ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor."

TEHLİKE DEVAM EDİYOR: 5 İL İÇİN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yağışların gece saatlerinde Samsun'un doğusu, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı. (İHA-DHA)

[old_news_related_template title="Sel 15 ili vurdu! Ev ve iş yerlerini su bastı, hayat felç oldu" desc="Haziran ayında etkili olan sağanak yağış felaketi de beraberinde getirdi. 15 ilde aşırı yağış sonrası meydana gelen sellerde birçok ev ve iş yerini su bastı, yollar trafiğe kapandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/14/iecrop/aksaray81_20688732_16_9_1655229411.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/sel-15-ili-vurdu-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-hayat-felc-oldu-7193836/"]