CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Genel Merkez’de MYK gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

“CHP’NİN ÖNERİLERİNİ KOPYALA-YAPIŞTIR YAPIYORLAR"

Milletin dertlerine çözüm üretemeyen Hükümetin, şimdilerde CHP’nin projelerini taklit etmeye çalıştığını, son olarak da CHP’nin Aile Destekleri Sigortası’nı “Aile Destekleri Programı” diyerek aşırmaya kalktığını söyleyen Öztrak, şunları söyledi:

* "Metal yorgunu Saray hükümeti, ülkemize yaşattığı büyük buhrandan, aspirin tedavisiyle, pansumanla, yamayla çıkmaya çabalıyor. Olmuyor; Cumhuriyet Halk Partisi’nin önerilerini, projelerini, kopyalayıp yapıştırarak, sandığa kadar dayanmaya çalışıyor bu sefer. Ama bilinen kuraldır; 'Taklit aslına öykünürken, aslını büyütür.'

* Milletimiz, dertlerine kimin derman olacağını çok iyi biliyor. Artık derdini Erdoğan’a değil, Sayın Genel Başkanımıza anlatıyor. Milletimiz sesini duyanın, sıkıntılarını giderecek projeleri üretenin, CumhuriyetHalk Partisi olduğunu görüyor.

* Ancak Sayın Genel Başkanımız zorladığında, şahsım hükümetinin kımıldadığını biliyor. Milletimiz; kendisine sırt çevirenlere, sesini duymayanlara, halini görmeyenlere, kibirden sarhoş olmuşlara, sandıkta tasdiknamelerini vermeye hazırlanıyor."

"20 YIL SONRA HÂLÂ 'SABREDİN' DEMELERİ İFLASIN İLANI"

Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın tekrarladığı sabır telkinine de tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

* "20 yıldır iş başında olan bir hükümet, bugün vatandaşlarına çıkıp, 'sabredin' diyebiliyorsa, o hükümete sadece metal yorgunu denmez. Aynı zamanda, o hükümetin beyin ölümü de gerçekleşmiştir.

* 20 yıl hem devletlerin, hem de insanların hayatında oldukça uzun bir zamandır. Verilen sözlerin, vaatlerin yerine getirilmesi için, haydi, haydi yetecek bir süredir. Ama 20 yılın sonunda, sözlerini tutmayan, millete zulmeden bir hükümet, hâlâ sıkılmadan çıkıp milletten sabır istiyorsa bu, siyasi aczin ve iflasın ilanıdır.

* Milletimiz, kendisine zulmedenlere sabretmez. Zulme karşı durmayıp, sessizce sabretmenin, zulme rıza göstermek olduğunu, zulme rıza gösterenin de, zulme ortak olduğunu bilir. Milletimiz kendisine zulmedenleri de çok iyi tanır. Ülkeyi 20 yıldır yönetenlere sormak lazım. Bu millet ateşten daha sıcak zulmünüze, daha ne kadar sabredecek?"

"MİLLETE VERDİKLERİ SÖZÜ TUTMADILAR"

Öztrak, sözlerine şöyle devam etti:

* "2011 seçimlerinden hemen önce, 'Türkiye 2023’te, dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek' diye, millete söz veren kim? Bu vaadi devletin kalkınma planına yazdırıp, Meclis’te onaylatan, sonra da Devlet Planlama Teşkilatı’nı kapatan kim? Tabii ki Erdoğan… Ama 2023’e bir yıl kala, bıraktık ilk 10’u, Türkiye’yi en büyük 20 ekonomi liginden düşüren kim? O da Erdoğan…

* Güzel ülkemizi, 1990’dan beri içinde olduğu, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasından, 23. sıraya düşürdüler. Millete verdiği sözü tutmayan, taahhüdünü yerine getirmeyen kim? Tabi ki Erdoğan…

* Bugün Türkiye’nin küresel kredi notu, Brezilya’nın, Meksika’nın, Güney Afrika’nın bile çok gerisindeyse, artık adımız, Papua Yeni Gine, Ruanda, Kenya, Kamerun, Bolivya, Kosta Rika’yla beraber anılıyorsa, bunun sorumlusu kim? Tabii ki Erdoğan… Allah aşkına! Milletimiz, Erdoğan ve onun şahsım hükümetlerinin, ülkemizi düşürdüğü bu hale daha ne kadar sabredecek?

"'FAİZLE NASIL UĞRAŞILIR GÖRÜN' DEDİ, BANKALARIN FAİZ GELİRİ DÖRDE KATLANDI"

Erdoğan'ın faiz konusunda da verdiği sözünü tutmadığını vurgulayan Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

* "2018’de 24 Haziran seçimlerine giderken, 'Bu kardeşinize yetkiyi verin, ha ondan sonra bu faizle, şununla, bununla nasıl uğraşılır görün' deyip, milletten oy isteyen kim? Yine Erdoğan…

* Faizle nasıl uğraştığını hep beraber gördük. Bundan dört yıl önce, bankaların faiz geliri 124 milyar 467 milyon liraydı. Bugün neredeyse dörde katlandı. 420 milyar 840 milyon lira oldu.

* Cumhuriyet tarihimizde ilk kez, iç borç için ödenecek faiz, borcun anaparasını bu hükümet döneminde aştı. Bunun sorumlusu kim? Tabii ki Erdoğan…"

"ÜLKE, 'YA BENİMSİN YA KARA TOPRAĞIN' DİYEN BİR ZİHNİYETİN ELİNDE"

Kur Korumalı Mevduat Sistemi üzerinden iktidara yüklenen Öztrak, şunları söyledi:

* "'Devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak' dedikten sonra, daha yılın ilk altı ayında, Kur Korumalı Mevduat dedikleri, ucube uygulama için, bütçeden, yani milletimizin kesesinden, 37 milyar lira ödeyen kim? Erdoğan ve onun şahsım hükümeti…

* Anlaşılan yolun sonuna geldiğini artık idrak eden Erdoğan, seçime kadar Kur Korumalı Mevduatla idare etmeyi, sonra da bu ateşten topu, bizim kucağımıza bırakmayı düşünüyor. Bu, korkunç bir sorumsuzluk.

* 85 milyonluk koskoca ülke, 'ya benimsin, ya kara toprağın' diyen bir zihniyetin elinde… Milletimiz, kendisini faiz lobilerine ezim ezim ezdiren Erdoğan’a, ülkeye, 'ya benimsin, ya kara toprağın' diyen kifayetsizlere, daha ne kadar sabredecek?"

"ENFLASYON CANAVARINI AZDIRDI, MİLLETİN ÜSTÜNE SALDI"

"Enflasyon en büyük halk düşmanıdır" diyen Öztrak şöyle konuştu:

*"Milletin alın terini, emeğini, satın alma gücünü fare gibi kemirir. Cepte ne var, ne yok, bir yankesici gibi hissettirmeden çekip alır. Erdoğan bile isteye bu sinsi halk düşmanını besledi, büyüttü. Ve bu canavarı milletimizin üzerine saldı. Ucube Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dört yıl önce hayata geçtiğinde; bu ülkede enflasyon yüzde 15’ti. Şimdi yüzde 79.

* Dört yıl önce gıda enflasyonu yüzde 19’du. Bugün gıda enflasyonu oldu yüzde 94. Hayat pahalılığı dört yılda, beşe katlandı. O da TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla… TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla son dört yılda, sebze yüzde 141, meyve yüzde 178, yumurta yüzde 181, ekmek yüzde 218, et yüzde 222, peynir yüzde 257, makarna yüzde 330, süt yüzde 349 zam gördü.

* Dört yıl önce bugünlerde, 12 kilogramlık ev tüpü 92 lira 50 kuruş idi. Bugün 311 lira. Mutfaklarda tencereyi kaynatmak, yüzde 236 pahalandı. Tencerenin içini doldurmak bir dert. Tencerenin altını yakmak ayrı bir dert. Tencereler dolmuyor, tencereler boş kalıyor."

"YANDAŞA, LOBİYE ŞAPIR ŞUPUR; MİLLETE YARABBİ ŞÜKÜR"

Sadece bu yılın ilk altı ayında bütçeden; faiz lobilerine 135 milyar liranın aktarıldığını vurgulayan Öztrak, "Peki yandaş müteahhitlerinden sabır istiyor mu? O da Hayır! Yine bu yılın ilk yarısında, Dolar-Avro garantili rantprojeleri için, yani geçmediğimiz köprüler için, geçmediğimiz tüneller için, yollar için yandaş müteahhitlerine yaklaşık 10 milyar lira aktardı. Yandaşa, faiz lobilerine gelince şapır, şupur. Millete gelince yarabbi şükür" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYONUN NESEBİ SAHİHTİR, ANASI DA BABASI DA ERDOĞAN’DIR"

Bundan birkaç yıl önce 'ekonominin sorumlusu benim, ben' diyen Erdoğan’ın, şimdi sebebi olduğu krizi öksüz ve yetim bıraktığını ifade eden Öztrak, şunları belirtti:

* "Daha bu hafta sonu Kayseri’deErdoğan; enflasyonun sorumlusu, 'Küresel dalgalanma' dedi. 'Bölgesel gerilimler' dedi. 'İçimizdeki tamahkârlar' dedi. Ama kendilerinin sorumluluğundan hiç bahsetmedi.

* Oysa daha birkaç yıl önce, meydanlarda, 'Ekonominin sorumlusu benim, ben' diye bağıran kimdi? Erdoğan’dı… Hiç kimse kusura bakmasın. Yaşadığımız enflasyonun da, ekonomik krizin de nesebi sahihtir. 'Faiz sebep, enflasyon netice' diyen, 'Ekonominin sorumlusu benim, ben' diye bağıran, Erdoğan’dır.

* Bugün yaşadığımız enflasyonun bugün yaşadığımız işsizliğin, ülkemizin sefalet endeksinde dünya şampiyonu olmasının, anası da, babası da Erdoğan’dır. Ve değişmeyen bir kuraldır: Sorunların sebebi olanlar, sorunların çözümü olamaz. Olamıyorlar da"

"MİLLETİMİZ SANDIK GELİR GELMEZ, 'BYE, BYE ERDOĞAN' DEMEYE HAZIRLANIYOR"

Öztrak, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Balıkesir'deki mitingine de değinerek şöyle konuştu:

* "Genel Başkanımızın hafta sonunda Balıkesir Kuvayımilliye Meydanı’nda yaptığı çağrıyı gür bir sesle bir kere daha tekrarlayalım: Bize katılın. Hepimizin farklı düşünceleri olabilir. Ama çok önemli bir ortak noktada birleşiyoruz. Hepimiz bu ülkeyi son vatanımız olarak görüyor, canımızdan mukaddes biliyoruz.

* Bu ülkenin ve bu milletin, hiçbir ayrım olmadan dünyada en iyi ne varsa hak ettiğine inanıyoruz. Bundan yüz yıl önce olduğu gibi ayrılıklarımızı bir kenara bırakalım. Altı partinin Genel Başkanı, 'söz konusu vatansa, bu ülkenin ve bu aziz milletin geleceğiyse gerisi teferruattır' diyerek bir masada toplandığı gibi tüm Türkiye, Millet Masasının etrafında kenetlenelim. Omuz omuza verelim. Hep beraber ülkemizi aydınlık yarınlara ulaştıralım. Milletimiz de zaten bunu görüyor. Sandık gelir gelmez, 'bye, bye Erdoğan' demeye hazırlanıyor."

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli: Sabır" desc="Üç ay önce 'Bir şükürsüzlük, tatminsizlik, karamsarlık hali aldı başını gidiyor' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde ekonomiyle ilgili değerlendirmelerinde daha çok 'Milletimden biraz daha sabır ve milli mücadeleye destek bekliyoruz' demeye başladı. İşte Erdoğan'ın 'sabır' serüveni..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/resimid_207954201_20795420_16_9_1658749661.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdoganin-yeni-ekonomi-modeli-sabir-7269043/"]