RTÜK'ün açıklamasına göre, bugün yapılan toplantıda, Halk TV'de yayımlanan "Sözüm Var" ve "Medya Mahallesi" programlarına ilişkin izleme uzmanlarının raporları görüşüldü.

İlgili yayınlarda "bir terör örgütü üyesinin sivil bir mağdur gibi gösterilmesi" ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "aranıyor" ifadesiyle siyah beyaz fotoğrafının ekranda yer alması nedeniyle Halk TV'ye 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verildi.

BASIN KONSEYİ'NDEN TEPKİ

Basın Konseyi, RTÜK'ün Halk Tv'ye verdiği 5 yayın durdurma ve idari para cezası ile ilgili açıklamada bulundu. Basın Konseyi'nin açıklamasında şöyle denildi:

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) muhalif medyayı cezalandırmayı kendisine görev edinmiş, bu haftaki toplantısında da Halk TV’ye 5 kez program durdurma 3 idari para cezası ermiştir.

RTÜK’ün iktidar temsilcisi üyelerin oy çokluğu alınan bu kararlarla Diyarbakır adliyesinde babaya torba içinde oğlunun kemiklerinin verilmesinin eleştirildiği ‘Sözüm Var ‘programın 5 kez durdurulması ve idari para cezası; bir bakanın eleştirildiği ‘Medya Mahallesi’ program için de üst sınırdan idari para cezaları verilmiştir.

İktidarın hoşuna gitmeyen her haberi, her eleştiriyi ‘suç’ görme alışkanlığını sürdüren RTÜK, aldığı bu kararlarla aslında ‘halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme’ hakkını gasp etmeye kalkışmaktadır.

Bu cezalarla demokrasinin vazgeçilmez gücü olan basının sesinin kesilmesine yeter artık diyoruz.

Basın Konseyi olarak, RTÜK’ü ‘iktidar sopası’ olmaktan vazgeçmeye; yayın hizmetlerinde çoğulculuğu sağlamayı önceleyip ifade ve basın özgürlüğünün güvencesi olmaya bir kez daha davet ediyoruz. (AA)

[old_news_related_template title="RTÜK’ten Netflix’e ceza" desc="RTÜK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın şikayeti üzerine 'Jurassic World Kretase Kampı' isimli animasyon filmini nedeniyle Netflix'e ceza verdi. RTÜK ayrıca Halk TV, HaberTürk, TELE1 ve müzik platformu Spotify'a da farklı gerekçelerle ceza kesti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/17/iecrop/rtuk_16_9_1660741648.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/rtukten-netflixe-ceza-7313363/"]

[old_news_related_template title="RTÜK’teki ‘Bankamatik Memuru’ iddiası Meclis'e taşındı" desc="Çeşitli kurum ve kuruluşlarda ‘Bankamatik Memuru’ iddiaları gündeme gelmeye devam ediyor.  Son olarak TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in RTÜK’te çalışan eşi Zeynep Öymez’in kurum binasına gidip gelmeden maaş aldığını ve ‘Bankamatik Memuru’ olduğu iddiasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/31/iecrop/ozel_16_9_1661937081.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/rtukteki-bankamatik-memuru-iddiasini-meclise-tasindi-7338672/"]