Geçen yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle su doluluk oranları düşen barajlarda doluluk oranı son aylarda yağan yağışlarla birlikte artmaya başladı. Bugün itibariyle barajlarda doluluk oranı ise yüzde 76 seviyesine çıktı.



Yağan kar ve yağmurlarla birlikte kuruyan su kaynakların tekrar canlanmasının sevindirici olduğunu dile getiren araştırmacı gazeteci yazar Ayhan Mergen, yağışların barajlardaki doluluk oranının arttırdığını söyledi.



Birkaç yıldır Siirt'te ve özellikle Güneydoğu Anadolu da büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Mergen, “Birkaç yıldan beri küresel ısınmanın bir sonucu olarak elim bir kuraklık yaşanmaktaydı. Toprağın nemi azalmış, kaynak suları kurumuş, dereler neredeyse akmaz hale gelmişti. Ancak şükürler olsun geride bıraktığımız kış mevsiminde yoğun kar yağışı ve yağmur yağışı sonucu o kuraklık tehlikesi büyük ölçüde geçmiş durumda. Özellikle tarımsal kuraklık tamamen geçmiş diyebiliriz. Umudumuz nisan ayında da biraz daha yağmurun gelmesi halinde bu tehlikeyi tamamen bertaraf ve atlatmış oluruz. Kar yağışları ve yağmur yağışları sonucu baraj göllerindeki doluluk oranı yüzde 76’lara ulaşmış durumda. Önümüzdeki günlerde sıcaklığın artmasıyla birlikte ve dağların zirvesindeki karların erimesi sonucu barajlardaki doluluk oranı yüzde 100’lere ulaşmasını bekliyoruz” dedi. (İHA)

[old_news_related_template title="İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 88,63’e ulaştı" desc="İstanbul'da son haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışları barajlardaki doluluk oranını yüzde 88,63’e ulaştı. İSKİ'nin eski Genel Müdür Yardımcısı İhsan Özleyen, “Eylüle kadar, hatta eylül sonuna kadar şu an için gözüken bir susuzluk tehlikesi yok ama tasarruf da şart. Beklenmedik bir anda aşırı bir yağış gelebilir taşkın suyu cana, mala zarar verebilir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/23/iecrop/sequence-01.00_00_00_00.still001_16_9_1648020720.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbulda-barajlarin-doluluk-orani-yuzde-8863e-ulasti-7028305/"]