Samsun'un eski AKP’li Belediye Başkanı ve şimdiki Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, 1999 yılında ilçelerden gelen araçların terminal olarak kullandığı ve çeşitli depolama ile ticaret binaların bulunduğu alanı kamulaştırıp park haline getirdi.

Kent merkezindeki ender yeşil alanlardan biri olan Kültür parkın bir kısmını, 31 Mart seçimlerinden sonra Belediye Başkanı olan AKP’li Mustafa Demir imara açarak Alo 153 Kent Yönetim Merkezi binası yapmaya başladı.

Bütün karşı çıkmalara rağmen inşaat devam ederken Mimar Odası Samsun Şubesi, imar değişikliğinin iptali için Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Mahkeme binanın imar mevzuat ve planları ile hukuka aykırılığının açık olduğunu, yapılması halinde telafi güç zararlar doğabileceğini belirterek oy birliği ile yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

BELEDİYE HİZMET ALANI İLAN EDİP İNŞAATE DEVAM ETTİLER

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, Belediye Başkanı Mustafa Demir'in talebiyle meclis, Kent Yönetim Merkezi'nin bulunduğu bölgeyi, belediye hizmet alanı olarak ilan etti.

Ardından da binanın yapımına devam edildi. Samsun Mimarlar Odası, yaşanan bu gelişme üzerine imar değişikliği planını da yargıya taşıyarak Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

Mahkeme, başvuruyu inceledikten sonra  dava açmayarak reddetti.

Bunun üzerine Mimarlar Odası, karara itiraz ederek davayı Bölge İdare Mahkemesi'ne götürdü.

Ancak, bu sırada da Kent Yönetim Merkezi binasını belediye tamamladı. Hatta, binanın yanında bulunan çocuk parkını da yıkarak otopark yaptı.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KESİN OLARAK İPTAL ETTİ

AKP'li belediyenin "Ben yaptım oldu" projelerinden biri olan ve yaklaşık 9 milyon liraya mal olan Alo 153 Kent Yönetim Merkezi binası için son kararı Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi verdi.

Mahkeme, binanın hukuksuz olduğunu, kıyı kenar kanununa, bu kanunda yer alan dolgu alanlarına dair kanun maddelerine ve parklara dair yönetmelik maddelerine uyulmadığına karar verip, "Hukuka aykırı olarak verildiği tespit edilen işlemin uygulanması durumunda, imar planına dayalı bireysel işlemler tesis edileceğinden ve yapılaşma durumu ortaya çıkacağından ortaya telafisi güç ve imkânsız zararların çıkabileceği değerlendirilmiştir" ifadelerini kullanarak kesin olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

"YAPMAYIN DEDİK DİNLETEMEDİK"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i meclis toplantılarında defalarca uyardıklarının söyleyen CHP'li Meclis Üyesi Atila Tekcan, şu ifadeleri kullandı:

*Kanuna aykırı dedik, başka bir yere yapın dedik, kamu harcamalarını usulüne göre yapın dedik, dinlemediler. Ben yaptım oldu anlayışı ile herkes bildiğini okudu.

*İdare Mahkemesi inşaat ile ilgili anında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu sefer işin içine bir kılıf uydurdular, burası millet bahçesi oldu dediler, alanı belediye hizmet alanı yaptılar.

*Millet bahçesi içinde bu tip binaların olmadığını, yasal kılıf uydurmaya çalışmayın dedik, anlatamadık.

*Haklılığımızı Bölge İdare Mahkemesi oy birliği ile tescil etti. Bina inşaatını durdurdu. Parkın ortasına kaçak binayı diktiler. Bu kadar kamu kaynağı şimdi ne olacak? Yeşil katliamı ne olacak?

"MAHKEME KARARINI UYGULAYIN"

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener ise belediyenin mahkeme kararına uymaya davet ederek, şöyle konuştu:

*Türk Milleti adına hüküm veren yargı ikinci kez, Alo 153 Kent Yönetim Merkezi binasının Yürütmesini durdurdu.

*Artık Samsun Büyükşehir Belediyesi yönetimini hukuka duyarlılığa ve hukuka uyarlılığa, bu ve bunun yanında bulunan halen daha davası devam eden İlçe Otobüs Terminalinin ve bunlara bağlı oluşturulmaya çalışılan beton zeminlerin alanda yarattığı yeşil alan katliamlarını durdurmaya davet ediyoruz. Mahkeme kararını uygulamasını bekliyoruz.





[old_news_related_template title="AKP’liler arasında ‘beton santrali’ tartışması" desc="AKP Tunceli eski il başkanı Fatih Tek, mahkeme kararına rağmen AKP’li belediyenin beton santralini mühürlemesine tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/01/iecrop/ikili_16_9_1669912523.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/akpliler-arasinda-beton-santrali-tartismasi-7512402/"]