Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ’nin hazırladığı millet bahçesi imar planı değişikliğini onaylayarak itirazlar için 28 Kasım 2022’de askıya çıkardı.

Askıya çıkan planın açıklama raporunda yer alan bilgilere göre Beşiktaş Rumelihisarı’ndaki toplam 956 bin 468 metrekarelik hazine arazisi 1960’lı yıllarda Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edildi.

26 Nisan 1960 tarihinde “milli müdafaa” vekaletine tahsis edilmiş gözüküyor. Arazi tapuda “askeri güvenlik bölgesi” olarak tanımlanmış durumda, mevcut planlarda da “askeri alan” fonksiyonuna sahip.

Arazide Milli Savunma Üniversitesi, Kara Harp Enstitüsü’ne bağlı kampus ile askeri lojmanların bulunuyor.



MİLLET BAHÇESİ, CAMİ, KIRAATHANE

Plan değişikliği ile TOKİ hazine arazisinin yapılaşmamış ve nitelikli ağaçların yoğun olduğu 172 bin 784 metrekarelik kısmını “Rumelihisarı Millet Bahçesi” olarak düzenledi.

Plan notlarına göre bu alana millet bahçesi ile birlikte cami ve millet kıraathanesi de yapılacak. Millet bahçesi olarak işaretlenen alanda emsal 0.03, yükseklik 2 kat olacak.

Bu alana kıraathane, kütüphane, sergi alanı, cami, sanat atölyeleri, çay bahçesi, seyir kulesi, spor alanları yer alabilecek.

Cami ve seyir kulesinin yapı yüksekliği ile kalan tüm yapı ve tesisler ilgili idaresinde onaylanacak ön proje esas alınarak yapılacak.

[old_news_related_template title="Millet Bahçesi'nin M'sini çaldı, 52 liraya sattı, hapis cezasına çarptırıldı" desc="Bursa'da iki kişi Millet Bahçesi'nin tabelasındaki M harfini çaldı. Sanıklardan biri, M harfini 52 liraya sattığını itiraf etti. Hırsızlar hapis cezasına çarptırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/27/iecrop/bursamilletbahcesi.dha__16_9_1669552895.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/millet-bahcesinin-msini-caldi-52-liraya-satti-hapis-cezasina-captirildi-7503737/"]