Geçen hafta, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında İstanbul'da katledilmesine ilişkin 26 sanıklı davada, savcı yargılamanın durdurulmasını ve dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesini talep etmişti.

Mahkeme de devir konusunda Adalet Bakanlığı'na görüş sorulmasını hükmetmişti.

Bakanlıktan gelen görüş sonrası sabah saatlerinde Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a devredildiği ve cinayet davası dosyasının Riyad'a gönderildiği açıklandı.

"İKİ ÜLKE ARASINDA BİR ANLAŞMADAN BAHSEDİLİYOR"

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz duruşma sonrası açıklama yaptı ve davanın sürmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi:

- Türkiye cumhuriyet ve demokrasiyle yönetiliyor. Suudi Arabistan gibi bir aile tarafından yönetilmiyoruz. Biz bu hukuk sistemi uyarınca itirazlarımızı yapacağız. İki ülke arasında bir anlaşmadan bahsediliyor. Fakat bu bana bir şey hatırlattı.



- Mavi Marmara davasında da buna benzer iki ülke arasında anlaşmasından sonra davalar düşürülmüştü. Fakat orada altını çizmek gereken bir şey var. İsrail Türkiye'den işlemiş olduğu cinayetlerden ötürü özür diledi. Burada iki ülke anlaşıyor olabilir. İki ülke yeni bir döneme giriyor olabilir ama suç aynı suç. Suç değişmedi. Suçu işleyen kişiler de değişmedi.

HUKUKTAN VAZGEÇMİŞ OLUYORSUNUZ

- Bugün davayı devrettiğiniz ülke, daha yakın bir dönemde hiçbir açıklama yapmadan, hiçbir dosya gösteremeden 81 kişinin idamına karar verdi ve bunu gerçekleştirdi. Hiç kimseden bir açıklama gelmedi. Bunları düşünmek lazım. Bugün bu davayı Suudi Arabistan gibi hiçbir şekilde kanunun uygulanmadığı, hukukun geçerli olmadığı bir ülkeye devrediyorsunuz ve hukuktan vazgeçmiş oluyorsunuz. Adalet arayışınızdan vazgeçmiş oluyorsunuz. Ben buna karşı olarak hukuki süreci devam ettireceğim.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de girip bir daha çıkmadığı Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu...


AVUKATLARDAN İTİRAZ

11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada avukat Gökmen Başpınar, Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşüne itiraz ederek, şunları söyledi:

- Adalet Bakanlığı’nın kararı, kanuna aykırıdır. Suudi Arabistan’da bir kovuşturma bulunmamaktadır. Kovuşturma orada tamamlanmış ve sanıklar hakkında beraat kararı vermiştir. Beraat kararı verilen sanıklar hakkında Türk mahkemelerinin yargılamaya devam etmesi açıktır. Gönderilirse, kanuna aykırı bir işlem yapılır. Açılmış bir dava da var. İdare mahkemesi tarafından verilecek yürütmeyi durdurma sonrası farklı bir resim çıkacaktır.

"TÜRK HALKINA KARŞI SORUMSUZLUK"

- Suudi Arabistan ile Türkiye arasında herhangi bir ikili anlaşma yok. Adaletin olmadığı bir ülkeye teslim ediliyor olması Türk halkına karşı yapılmış sorumsuzluk örneği teşkil etmektedir. Sanıkların ifadesinin Suudi Arabistan’da alınması gerektiğini söylemiştik, bunu tekrarlıyoruz.

Muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı, Yalova'nın Termal ilçesine bağlı Samanlı köyündeki bir villada yaşıyordu.


- Durma kararı kanuna aykırıdır. Suudi Arabistan’da karar verilmiş ve kesinleşmiştir. İdare mahkemesinden gelecek sonucun beklenmesini, yargılamaya kaldığı yerden devam edilmesini, bakanlığın görüşünün reddedilmesini, davanın devam etmesini talep ediyoruz.

"KUZUYU KURDA EMANET ETMEYELİM"

Avukat Ali Ceylan da “Kuzuyu kurda emanet etmeyelim. Türk milletinin onurunu, haysiyetini koruyalım, böyle bir karar vermeyelim” diye konuştu.

Duruşmaya Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Büyüm, İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Raportörü Emma Sinclair katıldı.