Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahale için Denizli Çardak Havaalanı’ndan kalkan helikopter kalkışından kısa süre sonra ilçenin Gemiş Köyü kırsalına düştü.

2 KİŞİ ÖLDÜ, 5 KİŞİ YARALI

İçişleri Bakanlığı, kazayla ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında "Denizli Çardak'ta bir helikopter kaza kırıma uğradı. 2 Türk, 5 Rus, toplam 7 mürettebatı olan helikopterde 2 kişi hayatını kaybetti, 5 mürettebat yaralı. Başımız sağ olsun" denildi.

Helikopterde Türk pilot Ömer Kaan Çakır, Orman Genel Müdürlüğü Temsilcisi Kenan Erdem, kaptan pilot İlya Ivesenkhıo, 2'nci pilot Egor Turkov, mühendis Aleksandr Iakovlev, teknisyenler Alexey Volkov ve Georgıı Onuchin'in mürettebat olarak bulunduğu bildirildi. Ölenlerin isimlerinin Aleksandr Iakovlev ve Alexey Volkov olduğu öğrenildi.



SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Olaya ilişkin Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, "21/09/2022 günü, saat 16:00 sıralarında bir helikopterin Çardak Hava Limanı yakınlarında düşmesi sonucunda meydana gelen kaza ile ilgili Başsavcılığımızca derhal soruşturma işlemlerine başlanmıştır. Kaza neticesinde 2 Rus vatandaşı hayatını kaybetmiş; 2’si Türk, 3’ü Rus vatandaşı olmak üzere 5 kişi yaralanmıştır. Söz konusu helikopter kazası ile ilgili soruşturma titiz bir şekilde yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanıldı.



BAKAN KİRİŞCİ'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından paylaştığı başsağlığı mesajında "Orman yangınlarıyla mücadelede büyük bir özveriyle çalışan 2 kahramanı Denizli’de düşen helikopterde kaybettik. Hayatını kaybeden Rus mürettabatın ailelerine ve Rus halkına sabır diliyorum. Tedavileri devam eden 5 kardeşimize Rabb’imden acil şifalar temenni ediyorum" dedi.

Bakan Kirişci, Adıyaman temaslarının ardından badem hasadına katılmak üzere Kahta ilçesine geçti. Marmaris'te meydana gelen helikopter kazası ve orman yangınıyla ilgili konuşan Bakan Kirişci, şunları söyledi:

* "Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangınlarına müdahale için Kastamonu'da konuşlanan helikopter saat 16.10 sıralarında bu yangına müdahale için yola çıktığında Denizli ili Çardak ilçesi Yemiş Mahallesi yakınlarında henüz sebebi bilinmeyen bir kazaya maruz kalmış.

* Kiralama yoluyla alınan Rusya menşeli RA31591 kuyruk numaralı Kamu KA32 adlandırdığımız helikopterde görev yapan 7 personelden 2'si vefat etmiştir. Yaralı personellerimizin yoğun bakımla ilgili durumları söz konusu değildir. Hayatını kaybeden 2 kişi de Rus uyruklu. Rusya vatandaşı 2 uçuş mühendisi bunlar vefat etmişlerdir.

* Kaza kırım ekibi olay mahalline intikal etmiş bu konuya ilişkin onlarda gerekli tetkikleri başlatmış durumdadır. Her iki Rus vatandaşının ailelerine taziyelerimizi sunuyoruz. Yaralı olan gerek Rus gerekse de Türk personeline geçmiş olsun dileklerimizi ifade ediyoruz. İnşallah bu tür hadiseler bir daha olmaz."

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

Kazayla ilgili bir açıklama da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları belirtti:

* "Denizli Çardak’ta, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne ait Rus Orman Yangını Söndürme Helikopterinin düşmesi sonucu Rus uyruklu 2 kişi hayatını kaybetti. 3’ü Rus uyruklu, 2’si Türk vatandaşı, 5 kişi yaralandı. Tedavileri devam ediyor. Acımız büyük. Allah benzer kazalardan korusun.

* Helikopter kazasında olay yerine 9 dakikada ulaşıp, ikisinin durumu ağır olan 5 yaralıya hızla müdahalede bulunan arkadaşlarımıza yaralıların aileleri adına teşekkür ediyorum. 5 ambulansımızın görevlileri, UMKE Timi, oradaki 19 sağlık çalışanımız, iyi ki varsınız."



ENKAZ ALTINDA KALAN CESET ÇIKARILDI

Helikopterin enkazının altında kalan 1 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. Olay yerine gelen vinç yardımıyla kaldırılan enkazın altından çıkarılan personelin cansız bedeni, Pamukkale Üniversite Hastanesi Adli Tıp morguna gönderildi. Yaralıların tedavilerine ise Pamukkale Üniversitesi Hastanesi ve Denizli Devlet Hastanesi'nde devam ediliyor.

Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, Denizli İl Jandarma Komutanı Veysel Yanık da olay yerine gelip, incelemelerde bulundu. Orman Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopter de havadan olay yerinde ve bölgede inceleme yaptı. Kazanın olduğu bölgede toplanan vatandaşlar ise güvenlik güçleri tarafından enkaz çevresinden uzaklaştırıldı.

YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

Bu arada kaza ile ilgili bazı ayrıntılar da ortaya çıktı. Orman Genel Müdürlüğü'nün radarda kaybolan helikopterden sinyal alamayınca ilgili birimlere bilgi verdiği belirtildi. Bunun üzerine Çardak'taki ekiplerin ve AFAD görevlilerinin çalışma başlattığı ifade edildi. Ayrıca kaza sırasında bölgede şiddetli rüzgar olduğu bilgisine ulaşıldı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düşen helikoptere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek için giden helikopterin düşmesinden büyük üzüntü duydum. Kazada yaşamını yitiren Rus uyruklu personelin ailelerine ve Rus halkına taziyelerimi iletiyor; yaralanan personelimize acil şifalar diliyorum. Yüreğimizi yakan Marmaris'teki orman yangınının bir an önce kontrol altına alınmasını diliyor, çalışmalara destek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

Denizli Valiliği'nden yapılan açıklamada ise “Muğla İli Marmaris İlçesinde meydana gelen orman yangınına müdahale etmek üzere görevlendirilen yangın söndürme helikopteri ilimiz Çardak İlçesi sınırlarında bugün saat 16.10 sıralarında düştüğü bilgisi alınmıştır. Arama kurtarma ekipleri derhal olay yerine sevk edilmiştir. İlk tespitlere göre 1 kişinin ağır yaralı olduğu anlaşılmıştır. Diğer yaralılara sağlık ekiplerimiz müdahale etmektedir. Konu ile ilgili araştırma başlatılmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

THK: KONU İLE İLGİLİ TAHKİKAT, KAMU KURUM VE KURULUŞLARINCA BAŞLATILMIŞTIR

Türk Hava Kurumu, helikoptere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Orman Yangınları ile Mücadele Hizmetleri kapsamında; THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi ve MGİ Defence Uluslararası Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı olarak, yüklenicisi bulunduğumuz 'Hafif Sınıf Helikopter Kiralama Projesi' halihazırda 35 bölgede devam etmektedir. Söz konusu operasyonda görev yapan ve Taşköprü / Kastamonu'da konuşlu iken Marmaris yangınına müdahale etmek için havalanan, RA-31591 kuyruk numaralı Rusya Federasyonu menşeili Ka-32 KAMOW tipi yangın söndürme helikopteri; 21 Eylül 2022 saat 15.50 sıralarında, Çardak/ Denizli Acıgöl mevkiinde bilinmeyen bir nedenle kaza-kırıma uğramıştır. Hava aracında; 5 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 7 personelimiz görevli olup, maalesef 2 yabancı uyruklu personelimiz hayatını kaybetmiştir" dedi.

THK tarafından yapılan açıklamanın devamında, "Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde tıbbi müdahalesi yapılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Konu ile ilgili tahkikat, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca başlatılmıştır. Ormanlarımızın korunmasında hayatını kaybeden personellerimiz için üzüntümüzü belirtir, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

[old_news_related_template title="Marmaris'te orman yangını büyüdü!" desc="Muğla’nın Marmaris ilçesi Yalancı Boğaz yolunda çıkan orman yangınına kara ve havadan yoğun müdahale sürüyor. Yangın rüzgarın etkisiyle büyüyor. Yangın uçaklarının kalkışı nedeniyle Dalaman Havalimanı'nda tarifeli uçakların iniş kalkışları geçici bir süreyle askıya alındı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/21/iecrop/marmaris01w_16_9_1663757191.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/marmariste-orman-yangini-6-7375922/"]