Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu (TÜBAKKOM), Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan davanın sonucuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin 19.03.2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına karşı açılan iptal davalarına ilişkin olarak Danıştay 10. Dairesinin oy çokluğuyla vermiş olduğu ret kararı siyasallaşmış yargının demokratik hukuk devletine vurmuş olduğu en ağır darbelerden biridir. Zira artık ortada bir güçler ayrılığı rejimi değil, çoğulculuğu dışlayan, tekleştirici, otokratik güçler birliği rejimi hüküm sürmekte, bu karar da bunu ifşa etmektedir” ifadelerine yer verildi.

“ANAYASA AYAKLAR ALTINA ALINDI”

Açıklamada milli iradenin tek kişinin keyfiyetine bırakılmasının yaratacağı sakıncalar dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı; “Söz konusu karar, Türkiye’de kadın mücadelesinin en önemli dayanaklarından biri ve kadınların her türlü şiddete karşı koruma kalkanı olan İstanbul Sözleşmesini yürürlükten kaldırırken aynı zamanda Anayasayı da ayaklar altına almıştır.

Lakin bu karar Anayasamızın 90. ve 104. maddeleri yok sayılarak, yasama makamı olan TBMM tarafından onaylanarak uygun bulunmuş kanun hükmünde bir temel insan hakları sözleşmesinden Yürütmenin kararı ile çekilmenin önünün açılması demek olacaktır ki; bu, milletin iradesinin gaspı ile milli iradenin tek kişinin keyfiyetine teslim edilmesi demektir.

Yürütmeye tanınan bu yargı denetiminden yoksun, sınırsız takdir yetkisi, başta kadınlar olmak üzere tüm yurttaşların kişi hak ve özgürlüklerini, hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaya yönelik ağır bir hak ihlalidir.”

“MAĞDUR KADINLARI SAVUNACAK AVUKATLAR VAR” 

“TÜBAKKOM olarak her koşulda demokratik hukuk devletini savunmaya devam edeceğimizi, İstanbul Sözleşmesinden ve kadın hakları mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuyla bir kez daha paylaşıyor ve bir kez daha hatırlatıyoruz, 'Ankara’da yargıçlar yoksa Türkiye’nin 81 ilinde ülkenin mağdur kadınlarını savunacak Avukatlar var.'”

[old_news_related_template title="TBB'den 'Osman Kavala' açıklaması" desc="Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararıyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Barolar Birliği (TBB), 'AİHM kararının uygulanması, Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan bir yükümlülüğü olduğu kadar hukuk devleti olmanın da gereğidir. Türkiye’nin AİHM yeni kararını uygulamamakta ısrar etmesi, Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracına kadar uzanan yaptırımlar uygulamasına yol açacaktır' açıklamasında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/12/iecrop/osmankavala_16_9_1561372586_16_9_1575971441_16_9_1657632105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tbbden-osman-kavala-aciklamasi-7245378/"]

[old_news_related_template title="TBB: Emniyet Genel Müdürlüğü'nü hukuka davet ediyoruz" desc="Türkiye Barolar Birliği (TBB), İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 ile gönderdiği genelge ile  “Kolluk birimlerinde alınan ifadelerde, avukat beyanlarının ifade tutanağına yer verilmemesi” kararına tepki gösterdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/17/iecrop/2-5_16_9_1655454082.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tbb-emniyet-genel-mudurlugunu-hukuka-davet-ediyoruz-7198995/"]