Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma sürecinde avukatlara yönelik engellemeler sık sık gündeme geliyor.

Son olarak Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınanlar saatlerce araçlarda tutulmuş, sert müdahale görmüş, müvekkillerine ulaşmaya çalışan avukatlar saatlerce bekletilmiş ve görüşmeleri engellenmişti.

Avukatların emniyet müdürlüklerinde yaşadıkları zorluklara ilişkin artan şikayetleri üzerine yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Adalet Bakanlığı yayınladığı yeni yönetmelikle avukatların beyanlarının da tutanağa geçirilmesini hükme bağladı.

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik başlıklı düzenlemeyle, eski yönetmeliğe "Müdafiin beyanı ve her türlü müdahalesi tutanağa geçirilir" cümlesi eklendi. Önceki yönetmelikte "beyan" ifadesi yer almıyordu.

FORMAT DA DEĞİŞTİ

Yeni düzenlemeyle matbu İfade Tutanağı formatı da değiştirildi. Tutanağa, "Müdafiden soruldu" başlıklı bir bölüm eklendi.



[old_news_related_template title="Avukatlar duruşmalara girmeyecek" desc="Avukat Servet Bakırtaş’ın bürosunda uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi nedeniyle İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar iki gün duruşmalara katılmayacak. Denizli Barosu'nun bir günlük duruşmalara girmeme çağrısı yaptığı Denizli’de de avukatlar bugün acil durumlar dışında duruşmalara girmeyecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/07/iecrop/adliye1_16_9_1657178956.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/denizlide-avukatlar-durusmalara-girmeyecek-7236311/"]