AKP'li eski Büyükşehir Belediye Başkanı şimdiki Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz tarafından yaklaşık 10 yıl yapımına başlanan ve 7 bin 900 metrekarelik alanı kapsayan Saathane Meydanı Projesi’ni, 31 Mart'ta koltuğu devralan AKP'li Mustafa Demir de sürdürdü.

Hala yapımı devam eden proje ile bölge tarih ve turizm merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Demir, "Saathane Meydanı, tarihimizle buluşma, kültürel mirasımıza sahip çıkma projesidir" diye konuşarak, bölgede bulunan tarihi yapıların korunacağı ve restore edileceğini söylemişti.

BULUNAN KALE KALITILARI TOPRAKLA KUMLA KAPATILDI

Proje kapsamında bölgedeki yüksek binalar yıkılıp tarihi binalar restore edilirken yapılan çalışmalar sırasında Anadolu Türk beyliklerinden Danişmentliler’in 1192 yılında yaptırdığı kalenin kalıntıları bulundu. Dönemin Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projede değişiklik yaparak kale kalıntılarını gün yüzüne çıkarıp üzerlerini camla kapatarak ziyarete açmayı planlarken, 31 Mart seçimlerinden sonra göreve gelen yeni yönetim ortaya çıkarılan kale kalıntılarının üzerini kumla kapattı. Kent merkezinde bulunan kalıntıların kumla kapatılması ise tepkilere neden oldu.

"TARİH TOPRAK ALTINDA KALDI"

Araştırmacı Yazar ve Tarihçi Baki Sarısakal yapılan uygulamanın yanlış olduğunu belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile Saathane Meydanı dönüşüm projesinde sürekli iletişim halindeydik. Büyükşehir Belediye binası yıkılacaktı, sadece tarihi bina kalacaktı. Kale kalıntıları ise cam içinde sergilenecekti. Projeye göre, çalışma yapmıştım sınırları belirlemiştim. Kale kalıntıları ile ilgili kapsamlı çalışma yapıp sunmuştum. O kalıntılar korunacaktı. Geçmişte kalıntıların üzerine iş hanı yapılma talihsizliğini yaşadı bu kent. Yeni dönemde ise kalıntıların üzerinden yol geçirdiler, şimdide ise Şifa Hamamı önündeki kalıntıların üzerini kapattılar. Tarih toprağın ve kumların altında kaldı" dedi.



CAM MEKAN YAPILACAKTI

Mimar İshak Memişoğlu ise, tarihi kalıntıların hava ile temas ettiği zaman bozulma riski taşıdıklarını ve kumla kapatılmasının bir koruma yöntemi olduğunu belirterek, "Kalıntıların sergileneceği bir cam mekan düşünülüyordu. Dünyada çok modern örnekler var. Tarihsel bütünlüğü ve varlığı koruyoruz diyorlar ama tarihsel gerçeklerin üzerine kapattılar. Farklı bir şekilde değerlendirilmesi gerekirdi. Üzeri camla kapatılacak ziyaretçiler bu camın üstünde dolaşacaklar ve toprak altında ne olduğu göreceklerdi. Kalenin tamamı bu şekilde yapılamazdı ama en azından bulunan kalıntılar bu şekilde değerlendirilebilirdi. Altında ne olduğunu gelen turistler görebilirdi. Asıl proje buydu" diyerek kalıntıların kumla kapatılmasına tepki gösterdi.

Öte yandan eski Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde başlanan Saathane Meydanı Kentsel Tasarım Projesi, 2016 yılında Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda ödülüne layık görülmüştü.

[old_news_related_template title="Trabzon’da tescilli tarihi binanın önüne taksi durağı yaptılar" desc="AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediyesi, envanter kayıtlarında tescilli tarihi yapı olan İş Bankası Trabzon Mumhane Şube binasının önüne taksi durağı yaptırdı. Betonarme yapı için Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nden izin alınmadığı öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/24/iecrop/trabzon1_16_9_1658654654.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/trabzonda-tescilli-tarihi-binanin-onune-taksi-duragi-yaptilar-7267135/"]

[old_news_related_template title="Atatürk’ten miras kalan iki tarihi yapıyı ‘Tadilata aldık’ dediler tam 5 yıldır bitirmediler" desc="Atatürkçü Düşünce Derneği, restorasyon gerekçesiyle ziyarete kapatılan Atatürk Müze Köşkü ve Ankara Palas’ın peşine düştü. “Yapıların akıbeti konusunda endişeliyiz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/1_16_9_1658363105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ataturkten-miras-kalan-iki-tarihi-yapiyi-tadilata-aldik-dediler-tam-5-yildir-bitirmediler-7261050/"]