DSİ tarafından Seben'de yapacak olan HES barajına, Kıbrısçık yolu üzerindeki Ayman Yaylası’na taş ocağı açmak için geçtiğimiz yıl Ağustos ayında çalışmalara başlayan ekipleri köylüler durdurdu. Bir süre sonra tekrar bölgeye gelen ekipler yaklaşık 150 ağaç kestikten sonra yöre halkının tepkileriyle karşılaşınca yayladan ayrılmak zorunda kaldı.

Taş ocağının yapılması için bin 500 ağacın kesileceğini ileri süren köylüler hukuksal mücadele de başlattı. Bolu İdare Mahkemesi, köylülerin itirazlarını yerinde görerek karar verilinceye kadar, bölgedeki çalışmaları durdurma kararı vererek bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

"ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI UYGUN DEĞİL"

Aymar Yaylası'nda inceleme yapan bilirkişi heyeti, hazırlayıp mahkemeye verdiği raporda, taş ocağı açılması için verilen ÇED gerekli değildir kararının, ocağın çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediği gerekçesiyle yerinde olmadığı ifade edildi. Ayrıca üretim izninin iptalinin uygun olacağı da bilirkişi raporunda yer alırken, taş ocağı açılması durumda çevreye yapacağı etkilerde tek tek anlatılarak ÇED gerekli değidir kararının uygun olmadığı belirtildi.

TAŞ OCAĞI AÇMA PROJESİ İPTAL EDİLDİ

Bolu İdare Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, taş ocağı açılmasının insan ve doğal yaşantıya zarar vereceğini belirterek, "Üretim iznine konu alanın konumu, alana yakın yerleşim yerleri, yollar, yüksek gerilim hattı, mera alanları, hayvancılık ağılları, işletme faaliyetinde alınacak önlemlerde kullanılacak su kaynakları, proje kapsamında alanda yapılan saha/zemin/sondaj vs. çalışmaları ve faaliyet sonrası alana yönelik rehabilite önlemleri yönünden projenin uygun ve yeterli olmadığı sonucuna varıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerini kullanarak taş ocağı açma işlemi iptal etti.

[old_news_related_template title="Muğla’da çevreciler ayakta: Akyaka'yı talandan vazgeçin" desc="Muğla'nın Ula ilçesinde “Sakin Kent” unvanlı Akyaka Mahallesi’nde vatandaşın yıllardır mesire alanı olarak kullandığı bölgeye çok sayıda şezlong konularak sahilin işgal edildiğini belirten çevreciler eylem yaptı. Açıklama yapmak için bölgeye girmek isteyen çevrecilere jandarma engel oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/22/iecrop/mugla_16_9_1653212316.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/muglada-cevreciler-ayakta-akyakayi-talandan-vazgecin-7149642/"]

[old_news_related_template title="51 hektarlık orman maden şirketlerinin tehdidi altında" desc="Türkiye bir yandan Marmaris’te ormanların yanması nedeni ile kahrolurken, diğer yandan da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı maden şirketlerinin doğa katliamına izin vermeye devam ediyor. Bu bağlamda Kozak Yaylası’nda yeni bir adım atıldı. Bir maden şirketi, 51 hektar alanda on binlerce ağacı keserek taş ocağı işletmek için başvuruda bulundu. Ancak tepki göstererek direnişe geçen Bergamalılar, bakanlığın prosedür gereği düzenlediği ÇED toplantısını yaptırmadı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/25/iecrop/3bac0840-882b-4205-bf9d-5029041bf68c_16_9_1656141209.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/51-hektarlik-orman-maden-tehdidi-altinda-7213704/"]