Muğla’nın Bodrum ilçesinde turizm sezonunun ortasında devam eden enerji alt yapı çalışmalarının esnaf ve vatandaşı mağdur etmesi nedeniyle konuyu haber halini getirmek isterken taşeron şirketin işçilerinin saldırısına uğrayan gazeteci Fatih Bozoğlu’na yönelik saldırı Bodrum ve Muığlalı gazeteciler tarafından protesto edildi.

Cuma günü Umurça Mahallesi, Mümtaz Ataman Caddesi üzerinde AYDEM tarafından yürütülen elektrik hatlarını yer altına alma çalışmaları, zamanlaması nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşlar ve esnafın tepkilerine neden olurken, bölgede konuyla ilgili haber çalışması yapan gazeteci Fatih Bozoğlu, müteahhit firmanın yetkilisi tarafından sözlü ve fiziki saldırısına uğramış, kamerası kırılmıştı.

GAZETECİLER OLAY YERİNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Bugün, Bodrum ve Muğla’da görev yapan gazeteciler, saldırıya tepki göstermek adına olay yerinde toplanarak basın açıklaması yaptı. Muğla Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Vuranlar, bu gibi şiddet olaylarının son bulması gerektiğini belirterek “Her şeyden önce Bodrum’da çalışan gazetecilerin hemen hepsinin tepki vermek adına burada olması benim için sevindirici. Bu olay her gazetecinin başına gelebilecek cinsten. Ama tabiki hiç bir zaman olmasını istemiyoruz. Dün Fatih’in başına gelen olay Perşembe günü de benim başıma geldi. Bana saldırmak isteyen müteahhit firmanın yetkilisi bir vatandaşın, kazıları protesto etmeye başlaması üzerine son buldu. Biz de olay yerinden ayrıldık. Bunlar nasıl oluyor bilmiyorum. Ağustos ayında kazı yapıp trafiği katlediyorlar. Bunu fotoğraflamak, haber yapmak isteyen gazeteciyi darp ediyor, makinasını kırıyorlar. Kimden güç alıyorlar.? Anlamak imkansız. Bu tür olayların bir daha olmamasını diliyorum” dedi.

BU OLAYLARIN YAŞANMAMASINI İSTİYORUZ

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan ise gazetecilik yapmanın suç olmadığını ifade ederek “Nasıl ki iyi konuları haber yapıyorsak, halkın görmesi gereken olumsuzlukları da haber yapacağız. Kaldı ki Bodrum gibi bir turizm kentinde bu günlerde bu çalışmanın yapılması Bodrum için bir zulümdür. Dün Fatih kardeşimize yapılan saldırı, Bodrum basınına yapılmış bir saldırıdır. İnşallah bir daha böyle bir olay yaşamayız” diye konuştu.

BOZOĞLU: TOPLUMSAL BİR TRAVMA YAŞIYORUZ

Saldırıya uğrayan evli ve iki çocuk babası Muğla Gazeteciler Cemiyeti Üyesi ve Bodrum Gündem Gazetesi genel yayın yönetmeni 57 yaşındaki Fatih Bozoğlu ise sorunun tüm toplumun bir sorunu olduğunu ifade ederek, “Dün doktorlara, avukatlara saldıranlar bugün gazetecilere saldırıyorlar. Yarın bir başkasına saldıracaklar, evde eşlerini çocuklarını dövecekler. Toplumsal bir travma yaşıyoruz. Hoşgörünün yok olduğu bir dönemdeyiz. Bir tanesi de bana rastladı. Oysaki ben sadece buradaki trafik sıkışıklığı ve yapılan işlemi yurttaşlara aktarmak için işimi yapıyordum ama nasıl bir gözü dönmüşlükse hem saldırı, hem görüntü almamı engellediler hem de ağza alınmayacak hakaretler ettiler. Fakat biz gazeteciler hep birlikteyiz. Biz işimizi yapıyoruz. Gazetecilik yapmak suç değildir” dedi.

Basın açıklaması sonunda gazeteciler saldırıyı alkışlarla protesto ederek olay yerinden ayrıldılar. Aynı yerde geçtiğimiz hafta toplanan esnaf ve vatandaşlar alt yapı çalışmaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek maket iş makinası yakmış, basın açıklaması düzenlemişti.

BASININ ÖZGÜR OLMADIĞI BİR KENTTE DEMOKRASİDEN BAHSEDİLEMEZ

STK’lar ve siyasi parti temsilcileri de yazılı açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Sol Parti İlçe Örgütü yaptığı basın açıklamasında, "Basının özgür olmadığı bir kentte, demokrasiden söz edilemez. 12 Ağustos tarihinde haber yaptığı sırada şiddet ve hakarete uğrayan gazeteci Fatih Bozoğlu'na yapılan saldırıyı kınıyor, basın emekçilerinin yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Sol Parti Bodrum İlçe örgütü olarak, buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz basın özgürlüğü, demokrasinin ve hukukun en güçlü teminatıdır. Bunun bir gereği olarak da tüm gazeteciler olmak üzere basın emekçilerine dönük sistematik saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini hatırlatıyoruz. Tüm yetkilileri göreve çağırıyor ve suçluların cezalandırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRIDIR

Bodrum Esnaf ve Sanayici İş İnsanları Derneği yaptığı yazılı açıklama ile basına saldırıyı kınadı. Açıklamada, “Bodrum’da turizm sezonun  ortasında yapılan alt yapı çalışmalarının devam etmesi, kentin en işlek yollarının plansız ve programsız bir şekilde her ne sebeple olursa olsun, bir türlü tamamlanamayan alt yapı çalışmaları için kazılması ve bu durumun yarattığı kaosu haber yapmak isteyen gazeteci Fatih Bozoğlu’na yapılan saldırıyı BESİAD olarak kınıyoruz. Gazetecilerin haber yaparken saldırıya uğraması toplumun haber alma özgürlüğüne saldırıdır. Bugün basına, doktorlarımıza, kadınlarımıza yapılan saldırılar günden güne artmaktadır. Bu saldırılar toplumun geldiği şiddet sınırını göstermektedir ve bu durum ciddi anlamda kaygı yaratmaktadır. Yetkililerin acilen bu şiddet sarmalından çıkılması için caydırıcı önlemleri alması ve uygulamaları artırması gerekmektedir” denildi.

[old_news_related_template title="Gazeteci Doğan Uluç yaşamını yitirdi" desc="Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kıdemli üyelerinden, Sürekli Basın Kartı ve 2006 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Doğan Uluç vefat etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/12/iecrop/dogan-uluc-1_16_9_1660316779.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gazeteci-dogan-uluc-yasamini-yitirdi-7304724/"]

[old_news_related_template title="Cemal Enginyurt gazetecinin üzerine yürüdü! Canlı yayında ortalık karıştı" desc="Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un katıldığı canlı yayında ortalık karıştı. Enginyurt, gazeteci Latif Şimşek'in sözleri sonrası üzerine yürüdü, program sunucusu ve yönetmen ne yapacağını şaşırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/06/iecrop/00_16_9_1659819713.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cemal-enginyurt-gazetecinin-uzerine-yurudu-canli-yayinda-ortalik-karisti-7292852/"]