Köşk ilçesinin Mezeköy ile Uzundere Mahallelerinde JES kurulması için açılması planlanan 18 jeotermal kuyusu, firma ile yöre sakinlerini karşı karşıya getirdi. Verimli tarım arazileri, yerleşim yerleri ile Köşk Deresi’nin yanına kurulmak istenen JES projesinin buradaki doğal yaşamı ve 17 mahalleyi etkileyeceğini savunan yöre sakinleri ile çevreciler, çalışma başlatmak isteyen firmaya karşı direniş başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “ÇED Gerekli Değildir”  ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın “Acele kamulaştırma” kararlarının iptali için yargıya başvurdu. Kuyu açmaya çalışan iş makinelerinin alana girmesine izin vermedi. Kurulan direniş çadırında kadın ve erkekler topraklarını korumak için 24 saat aralıksız nöbet tutmaya başladı.

“TARLALARIMIZA GÖZ DİKTİLER”

Aydın Çevre Ve Kültür Platformu (AYÇEP) başkanı Mehmet Vergili, Aydın’da kurulu JES'lerin patronlarının tarımsal üretim yapılan alanlarına göz diktiğini belirterek, “Aydın ovasında hali hazırda ettikleri kar yetmemiş olacak ki soframızdaki zeytine, incire, çiftçinin yıllarca karnını doyurduğu tarlalarına göz diktiler. Mezeköy ve Uzundere mahalleri etrafında JES lobileri tarafından yeni bir JES alanı açmak için acele kamulaştırma kararı çıkartılmış. Acele kamulaştırma kararı ancak ve ancak savaş veya olağanüstü halleri işaret ediyor, böyle bir şey yokken bu acele neden” diye sordu.



“BİZ YAPTIK OLDU ZORBALIKTIR”

Mezeköy ve Uzundere sakinlerinin bir araya gelerek “ÇED gerekli değildir kararı” ve “acele kamulaştırma” kararlarına karşı dava açtıklarını hatırlatan Vergili şunları söyledi; “Şirket dava kararlarını beklemeksizin Mezeköy ve Uzundere Mahallelerinde faaliyet yürütmeye çalışıyor. Dava kararı verilmemişken, ‘biz yaptık oldu’ diyerek faaliyet yürütmek zorbalıktır, kanunsuzluktur. Aynı senaryo daha önce de denendi.

Kızılca köy ile Beyköy, Kuyucular ve Ovaköy Mahallelerinde yasadışı şekilde JES sondajı yapmak isteyen şirketle mücadelemiz sonunda yargıda haklılığımızla tescilledi. Aydın’da JES’lerin verdiği tahribatlar Aydın’lıları ve üretici köylüleri bezdirdi” diyerek direnişe devam edeceklerini dile getirdi.

[old_news_related_template title="Çevrecilerden Ağrı Dağı’nda 'Finike'de maden istemiyoruz' eylemi" desc="350’den fazla taş ve mermer ocağı ruhsatı verilen adı kendine özgü portakalıyla özdeşleşen Antalya’nın Finike ilçesindeki mermer ocakları Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nda 'Finike'de maden ocağı istemiyoruz' pankartı protesto edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/05/iecrop/agri_16_9_1657012462.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cevrecilerden-agri-daginda-finikede-maden-istemiyoruz-eylemi-7232597/"]