Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Semih Durmuş, Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan Sağlıkta Şiddet Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı:

SAĞLIK MERKEZLERİ YOL GEÇEN HANI DEĞİL

- 2022 yılının ilk 6 ayında 136 sağlıkta şiddet olayı yaşandı. 234 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda 226 sağlık emekçisi, şiddetin kurbanı oldu. Elbette bu rakamlar bizim tespit edebildiklerimiz. Gerçek tablo, bu verilerin çok daha fazlası.

- Konya'da doktor Ekrem Karakaya'nın görevi başında bir hasta yakını tarafından kurşunlarla katledilmesi, herkese sorunun ne kadar hayati olduğunu bir defa daha gösterdi.

- Yaşanan bu elim hadisenin ardından bazı hastane girişlerinde güvenlik önlemlerinin artırılmaya başlandığını görüyoruz. Bu adımın, ülke genelinde acilen yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz. Sağlık merkezlerinin yol geçen hanı, sağlık çalışanlarının da sahipsiz olmadığı herkese kararlılıkla gösterilmelidir.

YÜZDE 40'I NÖBET ESNASINDA SALDIRIYA UĞRADI

Durmuş, Sağlıkta Şiddet Araştırması'nın 2 bin 124 sağlık çalışanı ile gerçekleştirildiğini kaydederek, şunları söyledi:

- Katılımcıların yüzde 71'i ise daha önce çalışma arkadaşlarının şiddete maruz kaldığına tanıklık etmiştir. Yani şiddet, çalışanlar için hayali bir anlatı değildir. Meslek hayatı boyunca en az bir kez herhangi bir şiddet türüne maruz kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 67'dir.

- Sağlıkta fiziksel şiddetin vuku bulma oranı yüzde 25, psikolojik, sözel şiddetin gerçekleşme oranı da yüzde 66'dır. Gerisi farklı şiddet türlerine giriyor. Bu da demek oluyor ki her 4 sağlık çalışanından 1'i fiziksel şiddete, her 10 sağlık çalışanından 7'si psikolojik, sözel şiddete maruz kalmaktadır.

- Katılımcılar şiddet olayının yüzde 57'sinin mesai saatlerinde, yüzde 40'ının nöbet esnasında, yüzde 2'sinin ise mesai saati dışında gerçekleştiğini kaydediyor.

[old_news_related_template title="Konya'da doktor Ekrem Karakaya'nın öldürülmesinin ardından sağlık çalışanları iş bırakıyor" desc="Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet bugün de devam etti. Konya Şehir Hastanesi'nde görev yapan Dr. Ekrem Karakaya görevi başında öldürüldü. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji hekimi Ekrem Karakaya’nın uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesine sert tepki gösterdi. TTB, 7-8 Temmuz tarihlerinde Türkiye genelinde ve tüm sağlık meslek örgütlerinin katılımıyla iş bırakacakların duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/06/iecrop/saglik-sha_16_9_1657119668.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/konyada-doktorun-oldurulmesinin-ardindan-saglikcilar-is-birakiyor-7235651/"]

[old_news_related_template title="Sağlık ekibine kaldırım taşıyla saldırdılar" desc="Antalya'da göğüs ağrısı şikayeti bulunan Caner D., kendisini almaya gelen 3 kişilik sağlık ekibine çıkan tartışmada kaldırım taşıyla saldırdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/02/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1656747537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/saglik-ekibine-kaldirim-tasiyla-saldirdilar-7227137/"]