Corona virüsü salgını devam ederken bilim dünyası da odağını değiştirmiyor ve virüsün etkilerini incelemeye devam ediyor.

Son olarak yeni bir çalışma virüsün, erektil disfonksiyonla doğrudan bağlantı gösterdiğini ortaya çıkardı. Erkeklerde cinsel ilişki için yeterli ereksiyonda bulunmama hali olan erektil disfonksiyonun, Covid ile bağlantılı ortaya çıkması üzerine, araştırmacılar erkekleri Covid aşısı yaptırmaları konusunda uyarıyor.


VİRÜSÜN ETKİSİ: İKTİDARSIZLIK


ABD'deki araştırmacılar, erkek maymunlar üzerinde yapılan yeni bir araştırma sonunda corona virüsünün doğrudan erkek cinsel organlarını hedef alıp erektil disfonksiyona yol açabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları, enfeksiyon bölgelerini tespit etmek için tüm vücut taramalarını yaparken virüsü başlangıçta akciğerler gibi yerlerde tespit etmeyi beklediklerini ama bulgular karşısında hayrete düştüklerini söylediler.

Araştırmalar, virüsün erkek genital sisteminde dokuyu enfekte edebileceğini keşfetti. Bu durum da iktidarsızlık gibi semptomların doğrudan virüsten kaynaklanabileceğini ortaya çıkarıyor.

TÜM SİSTEME YAYILABİLİR


Bulgular, corona virüsünün üç maymunda penis, prostat ve testislerin yanı sıra çevredeki kan damarlarını da enfekte ettiğini gösterdi.

Araştırma yazarlarından Thomas Hope, şu yorumu yaptı: "Bize gelen sinyal, erkek genital sistemine tam yayılmaydı."

Bulgular sadece üç maymunda olmasına rağmen araştırma, sonuçların tutarlı olduğunu kanıtladı.

TESTİSLERDE AĞRI, YETERİSZ TESTOSTERON COVID OLANLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR




Araştırmalar daha önce de Covid'e yakalanan erkeklerin yaklaşık yüzde 10 ila 20'sinin erkek genital sistem işlev bozukluğuna bağlı semptomları olduğunu ortaya çıkarmıştı

Araştırmalar, virüs bulaşmış erkeklerin, uzun süreli Covid'in bir belirtisi olduğuna inanılan erektil disfonksiyon geliştirme olasılığının diğerlerine göre üç ila altı kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Daha önce bildirilen diğer semptomlar arasında testis ağrısı, doğurganlığın azalması ve testislerin yetersiz miktarda testosteron üretmesi de yer alıyor.

1 Mart Pazartesi günü yayınlanan ve Louisiana'daki Tulane Ulusal Primat Araştırma Merkezi'nde yürütülen araştırma, henüz hakemli bir incelemeden geçmedi.

[old_news_related_template title="İkinci defa Covid olanların sayısı hızla artıyor" desc="Corona virüsü salgını devam ederken Omicron dalgasının etkileri vakalara da yansıyor. Yeni bir araştırma varyantın, ikinci defa Covid olanların sayısının artmasında etkili olduğunu belirtiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/02/iecrop/covid-reuters_16_9_1646223642.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/ikinci-defa-covid-olanlarin-sayisi-hizla-artiyor-6984607/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları uyardı: Birkaç Covid varyantı aynı anda bulaşabilir" desc="Corona virüsü salgını devam ederken bilim insanları da virüsün varyantlarını araştırıyor. Yeni bir araştırma da virüsün insanların organlarına farklı şekilde saldırdığını ve vücudun farklı bölgelerinde gizli kalabileceğini ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/02/iecrop/omicron-shutterstock_16_9_1646219434.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanlari-uyardi-birkac-covid-varyanti-ayni-anda-bulasabilir-6984302/"]

[old_news_related_template title="Uzmanlar açıkladı: Covid-19, diyabete neden olmuyor" desc="Yeni yapılan bir araştırma, Covid-19'un ortaya çıkardığı diyabetin, hastalığın kalıcı bir sonucu olduğunu değil, vücudun virüse karşı geçici bir tepkisi olabileceğini ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/03/iecrop/diabet-reuters_16_9_1646290442.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlar-acikladi-covid-19-diyabete-neden-olmuyor-6984878/"]