Fransız sağlık denetleme kuruluşları ve uzmanlar, işlenmiş etlerde kullanılan nitrat ile kolon kanseri arasında bir bağ bulunduğunu doğruladı.

Fransız ulusal gıda güvenliği kurumu Anses, yapılan incelemeler ve geçmişte yapılan araştırmaları inceleyerek bu sonuca vardıklarını duyurdu.

Anses tarafından yapılan açıklamada, "Gıdalarda kullanılan nitrat tüketiminin azaltılmasını tavsiye ediyoruz" denildi. Birçok gıda ürününde kullanılan nitrat, ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve tadını geliştirmek için özellikle şarküteri ürünlerinde kullanılıyor.

Dünyanın en büyük şarküteri ürünleri üreticisi olarak bilinen Fransa'da bu karar şaşkınlık yarattı. Fransa hükümetti bu yıl içinde nitrat türü ürünlerin kullanımının kısıtlanacağı bir hareket planı yapacaklarını duyurdu.

Fransa Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'nın ortak açıklamasında, "Bu tamamen gereksiz ürünlerin kısıtlanmasını engelliyor. Kullanılan bu ürünlerin tüketicinin  sağlığını düşünecek şekilde azaltılması gerekiyor" denildi.

2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü de benzer bir araştırma yapmış ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş etlerde kanserojen bulunduğunu tespit etmişti.
[old_news_related_template title="Uzmanlar yanıtladı: Açık havada Omicron BA.5 bulaşır mı?" desc="Son dönemde normalleşme süreçlerinin hız kazanması, önlemlerin azaltılması ile birlikte dünya genelinde corona virüsü salgını hızla yayılmaya başlarken uzmanlardan endişe yaratan bir açıklama geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/12/iecrop/istanbul-depo_16_9_1657610640.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlar-yanitladi-acik-havada-omicron-ba-5-bulasir-mi-7244710/"]

[old_news_related_template title="Şarküteride katledilen Hatice'nin davasında sevindiren karar" desc="Burdur’da geçen sene Hatice Işık'ın şarküteride öldürülmesine ilişkin dava sanık, indirimsiz müebbet hapis cezasına çarptırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/07/iecrop/hatice880_16_9_1649350351.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/sarkuteride-katledilen-haticenin-davasinda-sevindiren-karar-7060785/"]