2019 yılının son haftalarında ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgın halini alan corona virüsünün en çok mutasyona uğrayan varyantı olan ve bu sebeple bilim insanlarını ve hükümetleri endişelendiren Omicron varyantıyla ilgili dikkat çekici bir açıklama ABD'den geldi.

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), corona virüsünün birçok semptomu olduğunu hatırlatırken, Omicron varyantının ise daha önceki dalgalarda görülmeyen belirtileri olduğunu duyurdu. İngiliz basınında yer alan haberlerde CDC ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde görevli uzmanlar hastaları inceledi ve virüs bulaştıktan çok kısa bir süre sonra ortaya çıkan yeni bir belirtiye dikkat çekti.

Bilim insanları ve uzmanlar virüs bulaştıktan çok kısa bir süre sonra hastaların yüzde 20'sinde ishal görüldüğünü açıkladı. Omicron varyantının belirtilerinin önceki varyantlardan farklı olduğunu ve tespit edilmesinin zor olduğuna dikkat çekilirken uzmanlar bu belirtiye dikkat edilmesi gerektiğini altını çizdi.

CDC, "Eğer tuvalete gittiğinizde ishal olduğunuzu görürseniz, bu Omicron varyantının bulaştığına dair bir işaret olabilir" açıklamasını yaptı. ABD merkezli medya kuruluşu NBC Chicago ise, "Bağışıklık sistemiyle ilgili sorun yaşayanların ishal ya da benzeri gastrointestinal semptomlar yaşaması olası" yorumunu yaptı.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nden yetkililer de hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde bu belirtinin görüldüğünü duyurdu.

[old_news_related_template title="Omicron belirtileri nelerdir? Omicron belirtileri önce boğaz ağrısı, sonra burun tıkanıklığı..." desc="Varyantların dünyadaki salgının etkisinin büyümesine neden olmasının yanı sıra belirtileri de değiştiriyor. Omicron belirtileri önceki varyantların aksine burundan önce boğazı ağrısı ile başladığı ettiği öne sürüldü. Uzmanlar omicron varyantı belirtileri arasında sırasıyla boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, vücutta ağrı şeklinde görüldüğünü söyledi. Vakalarda görülen belirtiler arasında tat ve koku kaybı geçmişe kıyasla daha az yaşanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/10/iecrop/omicron-belirtileri-shu-1_16_9_1641202709-880x495-1_16_9_1641825319.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/omicron-belirtileri-nelerdir-omicron-belirtileri-once-bogaz-agrisi-sonra-burun-tikanikligi-6879674/"]

[old_news_related_template title="DSÖ'den Omicron açıklaması: Önümüzdeki 6-8 haftaya dikkat!" desc="Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Omicron varyantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, önümüzdeki 6-8 haftalık süreç ile ilgili de uyarılarda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/11/iecrop/lilxc76aobmxvnqgdlkwqlldsy_16_9_1641897062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/dsoden-omicron-aciklamasi-onumuzdeki-6-8-haftaya-dikkat-6881313/"]