Çin'de 34 bin erkek üzerinde yapılan yeni bir araştırma, kirli şehirlerde yaşayan erkeklerin sperm kalitesinin düşük olduğunu ortaya koydu.

Özellikle son dönemde hava kirliliği ile mücadele eden Çin'de yapılan araştırmalar, kirli havaya maruz kalan erkeklerin doğurganlığının daha düşük olduğunu belirledi. Ancak araştırmacılar, sperm sayısında bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da yapılan araştırmalar, 1970'lerden bu yana sperm sayılarının yanı sıra, kalitesinin de düştüğünü gösteriyor. Bilim insanları, yüksek kirlilik seviyelerinin sperm kalitesiyle ilintili olduğunu vurgularken, doğurganlık tedavisi gören erkeklerin sayısında son yıllarda artış görüldüğünü açıkladı.

FARKLI ŞEHİRLERDEN 34 BİN ERKEK GÖZLEMLENDİ

Şanghay'daki Dokuzuncu Halk Hastanesi'nde yapılan araştırmalarda, Çin'in 130 farklı şehrinden gelen 34 bin erkek gözlemlendi. Araştırmacılar, erkeklerden alınan sperm kalitesini analiz etmek için Dünya Sağlık Örgütü onaylı bir yöntem kullandılar.

Hava kalitesine ilişkin resmi kayıtlar, 90 gün öncesine kadar yaşadıkları hava kirliliği seviyelerini kontrol etmek için kullanıldı.

Çalışmadaki erkekler, bölgelerinin ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak dört gruba ayrıldı.

ORANLARDA ARTIŞ YAŞNIYOR

En kirli bölgelerde yaşayan Çinli erkeklerin spermlerinin ortalama olarak yüzde 52'sinin aktif olduğu belirlendi. Daha az hava kirliliği olan bir bölgede ise bu oran yüzde 60'a kadar yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yüzde 40 ila 80 arasındaki oranlar 'sağlıklı' kabul ediliyor.

Araştırmacılar, verileri kullanarak, yüksek PM2.5 seviyelerinin sperm hareketliliğinde yüzde 3,6'lık bir düşüşle ilişkili olduğunu da belirledi. PM seviyeleri kirlilik üzerinden hesaplanıyor.

POTANSİYEL BAĞLANTI ORTAYA ÇIKTI

Çalışmada, Fudan Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Yan Zhao ve diğer ortak yazarlar, "hava kirliliğine maruz kalmayı azaltmak için uygulamaya alınacak kontrol yöntemlerinin, erkek doğurganlığını artırmaya yardımcı olabileceğini" öne sürdü. Uzmanlar, daha önceki araştırmalarda da kirlilik seviyesinin sperm hareketliliği için gerekli proteinlerin sentezini bozabileceğini ortaya koymuştu.

Sheffield Üniversitesi'nde doğurganlık uzmanı olan Profesör Allan Pacey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bunun kirlilik ve düşük kaliteli sperm arasında potansiyel bir bağlantı olduğuna dair daha fazla kanıta ulaşmamızı sağladığını vurguladı.

[old_news_related_template title="Öğretmen, öğrencilerine eşinin spermiyle yaptığı keklerden yedirdi, hapse atıldı" desc="ABD'de yaşayan 39 yaşındaki öğretmen Cynthia Perkins'in 72 ayrı cinsel suç ile suçlandığı davada karar çıktı. En son ortaokulda öğretmenlik yapan kadının, eşinin spermlerini keke koyarak öğrencilerine yedirdiğinin ortaya çıkmasının ardından, öğretmen 41 yıl hapis cezasına çarptırıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/18/iecrop/rd67wejckjec7nqejemwlvfnli_16_9_1645168314.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/ogretmen-ogrencilerine-esinin-spermiyle-yaptigi-keklerden-yedirdi-hapse-atildi/"]

[old_news_related_template title="BA.2 varyantı ile ilgili korkutan araştırma" desc="Japonya'da yapılan yeni bir araştırma, Omicron'un alt varyantı BA.2'nin ciddi hastalıkları tetikleyebileceğini ortaya çıkarırken, uzmanlar, BA.2'nin Alfa, Delta gibi önceki mutasyonlara oranla daha tehlikeli olabileceği konusunda uyardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/18/iecrop/kol6yfocszk2zenhc7tiwjxo7y_16_9_1645170833.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/ba-2-varyanti-ile-ilgili-korkutan-arastirma-6959983/"]

[old_news_related_template title="Dünyanın en uzun kadını Rumeysa Gelgi'den Sultan Kösen'e olumlu yanıt" desc="Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en uzun kadını olan Rumeysa Gelgi (25), kendisine 'Türkiye'yi birlikte tanıtalım' çağrısı yapan dünyanın en uzun kadını erkeği Sultan Kösen'e (40) olumlu cevap verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/18/iecrop/rumeysagelgi.sultankosen_16_9_1645172975.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/dunyanin-en-uzun-kadini-rumeysa-gelgiden-sultan-kosene-olumlu-cevap/"]