TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman’ın SÖZCÜ’ye verdiği bilgiye göre, Türkiye'deki ölümlerin yarıya yakının gerçekleştiği 24 kentin belediyesinin vefat verilerine göre 6 Temmuz -19 Temmuz arasındaki iki haftalık dönemde 824 fazladan ölüm tespit edildi.

Bu ölümlerin 554‘ü son hafta yani 12-19 Temmuz arasında yaşandı. Bunlar sadece Türkiye’nin yarıya yakınında gerçekleşen, beklenen ölümlerin üzerinde gerçekleşen ölümleri ifade eden fazladan ölümler.

Diğer yarıda da benzer bir tablonun gerçekleştiğinden hareket edilirse bin 728 ölüm ediyor. Benzer tarihler için Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Covid-19 ölümleri ise 137.



“İKİ HAFTADA ORTALAMANIN YÜZDE 15 ÜSTÜNE ÇIKTI”

Arada ki büyük farkın açıklanmaya muhtaç olduğunu söyleyen Yaman, şöyle konuştu:

*Ben bu farkı salgının sadece küçük bir kısmının resmi kayıtlara geçtiğinin göstergesi olarak yorumluyorum İki hafta gibi kısa bir süre içinde ölümler hızla artarak salgın öncesindeki ortalamanın yüzde 15 üzerine çıktı.

*Bunu salgından farklı bir nedenle açıklayabilmek mümkün değil. Grafiğe bakıldığında daha önceki dalgalarda ölümlerin nasıl arttığı ve azaldığı görülür.

*Yine benzer bir durumla karşı karşıyayız fakat resmi Covid-19 ölümleriyle aradaki fark bu sefer çök büyüdü.

“SALGIN KIRILGAN GRUPLARI ÖLDÜRÜYOR”

Salgın yokmuş gibi davranmaktan vaz geçilmesini isteyen Yaman şu ifadeleri kullandı:

*Salgın giderek daha kırılgan gruplara erişiyor ve öldürüyor. Salgın yokmuş gibi davranmaktan vazgeçilmeli.

*Bu grip değil. Nerede yaz ortasında böyle bir grip dalgası görülmüş? Ölümlerin önüne geçmek için topluma salgının ciddiyetini yeniden anlatılmalı.

*Kapalı mekanlarda maske zorunluluğu geri getirilmeli. Aşıları eksik olanlar ve ikinci hatırlatma dozunu yaptırmayanlar bir an evvel bu aşılarını yaptırmalı.

*Sağlık bakanlığı aşılara erişimi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için asi merkezleri açmalı hatırlatma dozunun önemi kamuoyuna yüksek sesle anlatılmalı.



[old_news_related_template title="Corona'da korkulan oluyor: Vakalar arttı, yoğun bakımlar tek tek açılıyor" desc="Covid-19 ile mücadelede lokomotif olan Ankara Şehir Hastanesi'nde vaka sayılarındaki yükseliş ile birlikte pandemi yoğun bakım alanları yeniden açılmaya başladı. Haziran ayında 1 olan Covid-19 yoğun bakım alanı, şimdi 2'ye yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/pandeminin-lokomotif-hastanesinde-2nci-covid-19-yogun-bakimi-acildi_1612_dhaphoto8_16_9_1658306463.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/coronada-korkulan-oluyor-vakalar-artti-yogun-bakimlar-tek-tek-aciliyor-7259499/"]