Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 75 dakika egzersiz yapan yetişkinlerin depresyon geçirme olasılığının beşte bir oranında daha az olduğunu buldu. Bilim insanları, küçük bir miktar egzersizin bile zihinsel sağlığa önemli bir yararı olabileceğini öne sürüyor.

Depresyon, uzun süreli mutsuzluk ve umutsuzlukla mücadele eden hastalarla birlikte, dünya çapında önemli bir sorun. Tahminlere göre, yaklaşık beş Amerikalı yetişkinden biri bu durumdan muzdarip.

Ancak bazı araştırmalar, fiziksel aktivitenin depresyonu önlemeye yardımcı olabileceğini ve hatta antidepresanlar kadar etkili olabileceğini öne sürdü.

DÜŞÜK AKTİVİTE SEVİYELERİNDE BİLE DEPRESYON VAKALARI AZALDI


Son olarak 28.000'i depresyon hastası olmak üzere 190.000 yetişkinin verileri analiz edildi. 15 çalışma, izlenen tüm katılımcıların aktivite düzeylerini ve en az üç yıl boyunca depresyon geçirip geçirmediklerine dair verileri kullandı. Önerilen egzersiz miktarının yarısını yapan kişiler, egzersiz yapmayanlarla karşılaştırıldı.

Sonuçlar, düşük aktivite seviyelerinde bile depresyon oranlarında hızlı bir azalma olduğunu gösterdi. Ancak katılımcılar daha fazla egzersiz yaptıklarında, ruh halini yükselten getiriler istikrarlı bir şekilde azaldı.

Bir epidemiyolog olan Dr Matthew Pearce tarafından yönetilen çalışmada, bilim insanları şunları kaydetti: "Halk sağlığı tavsiyelerinin altında bile fiziksel aktivitede önemli zihinsel sağlık yararları elde edilebilir. Herkes mevcut sağlık tavsiyeleri düzeyinde aktif olsaydı, dokuz depresyon vakasından biri önlenebilirdi."

Araştırmacılar, egzersizin beyindeki endorfin salınımını tetikleyerek semptomları hafifletebileceğini ve iyi olma duygularını teşvik edebileceğini öne sürdüler. Aynı zamanda kişinin benlik algısını, beden imajını iyileştirebilir ve daha fazla sosyal etkileşimi teşvik edebileceğini belirttiler.

[old_news_related_template title="Bilimsel araştırma: Corona virüse yakalananların depresyona yakalanma riski yüzde 40 daha fazla" desc="ABD'de yapılan ve 60 yaş üzeri erkek katılımcıların ağırlıklı olduğu bir çalışma, özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerde corona virüsü sonrası depresyon ve anksiyeteye yakalanma riskinin yüzde 40 daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/17/iecrop/shutterstock_503647327_16_9_1645089984.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-corona-viruse-yakalananlarin-depresyona-yakalanma-riski-yuzde-40-daha-fazla-6958035/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları, depresyon tedavisi için meditasyonu öneriyor" desc="İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yeni rehberine göre; hafif depresyondan muzdarip insanlara ilaçlar yerine doktorlar tarafından meditasyon tedavileri veya grup egzersiz dersleri sunulmalı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/23/iecrop/meditasyon-shutterstock_16_9_1637652241.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bilim-insanlari-depresyon-tedavisi-icin-meditasyonu-oneriyor-6784675/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsü hamile kadınları depresyona sürüklüyor... Üç kişiden birinde görülüyor" desc="Japonya'da yapılan bir araştırma, her üç hamile kadından birinin Covid-19 salgınının uzun süreli etkileri nedeniyle depresyon ve benzeri mental hastalıklarla karşı karşıya kalabileceğini ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/20/iecrop/hamile-corona-shutter_16_9_1637390230.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/corona-virusu-hamile-kadinlari-depresyona-surukluyor-uc-kisiden-birinde-goruluyor-6779585/"]