ABD'deki Tulane Üniversitesi'nden araştırmacılar, kan şekerini düşürmek ve sağlıklı olmak için yemeklerin ve içeceklerin hangi sırayla ve nasıl yenilip içileceği konusundaki çalışmalarını yayınladılar.

İngiltere merkezli Times'ın haberine göre, yaklaşık 312.400 yetişkin üzerinde yaptıkları çalışmaya, "düzenli ama ılımlı içici" olarak tanımlanan katılımcılar katıldı.

Çalışma boyunca, katılımcıların yaklaşık 8.600'ü tip 2 diyabet geliştirdi, ancak alkolün kan şekerini etkilemesinden dolayı yemekle birlikte şarap içmek yüzde 14 daha düşük risk ile ilişkilendirildi.

Alkol, onu düzenlemek için gerekli hormonlardan biri olan glikoz ve insülin üretiminde yer alan süreçleri kesintiye uğratır, düşük kan şekeri veya baş dönmesine ve yorgunluğa neden olan hipoglisemi riskini artırır. Uzmanlar bu nedenle aç karnına içmekten kaçınmanızı öneriyor.

Peki bunun dışında yiyecekleri ve içecekleri hangi sıralamayla, nasıl tüketmelisiniz? İşte size yardımcı olabilecek 8 öneri...

1. GÜNE KAHVE İLE BAŞLAMAYIN


İngiltere'deki Bath Üniversitesi Beslenme, Egzersiz ve Metabolizma Merkezi bünyesindeki araştırmacılar, sabahları uyanmak için sade kahve içmenin kan şekeri kontrolü üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini ortaya koydu.


2. YEMEKLERDEN ÖNCE YOĞURT YİYİN


ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden gıda bilimciler, yemekten önce yoğurt yiyen aşırı kilolu katılımcıların yemek sonrası kan şekeri artışlarının azaldığını ortaya koydular.


3. ET-BALIKTAN ÖNCE YEŞİL VE TURUNCU SEBZELERİ YİYİN


Japonya'da yapılan bir araştırma, ilk önce sebze yiyen tip 2 diyabetli yetişkinlerin daha iyi kan şekeri kontrolüne sahip olduğunu ortaya koydu.


4. KARBONHİDRATTAN ÖNCE ET TÜKETİN


ABD'deki Weill Cornell Tıp Koleji'nden araştırmacılar, özellikle tip 2 diyabetiniz veya prediyabetiniz varsa, yani kan şekeriniz normalden daha yüksekse karbonhidrat yemek için en kötü zamanın aç karnına olduğunu öne sürüyor.


5. YEMEĞİNİZİ DÜZENLİ OLARAK 30 SANİYE ÇİĞNEYİN


Japonya'daki Waseda Üniversitesi'nden bir ekip, yiyeceklerini 30 saniye çiğneyen kişilerde, sindirim organlarına kan sağlayan arterlerdeki kan akışının da iyileştiğini buldu.


6. YEMEKLE BİRLİKTE SU İÇİN


Yemek yerken su içmenin etkilerini inceleyen az sayıdaki bir araştırma, katı yiyeceklerin mideden taşınma hızı üzerinde etkisi olduğunu gösterdi.


7. YEMEK YERKEN OTURUN, SİNDİRMEK İÇİN AYAĞA KALKIN


ABD'deki Güney Florida Üniversitesi'nden bir psikolog ekibine göre, öğle yemeğinizi koşarken yemek veya ayakta bir sandviç tüketmek, muhtemelen daha hızlı yemek yiyeceğiniz ve yemeğin daha az tadını çıkaracağınız anlamına geliyor.


8. YOĞUN EGZERSİZDEN 3 SAAT ÖNCE YEMEK YİYİN


Diyetisyen ve "The Complete Guide To Sports Nutrition" kitabının yazarı Anita Bean, “Egzersize çok yakın saatlerde yemek yemek, kan akışı sindirim sisteminden kaslarınıza yönlendirildiği için rahatsızlığa ve hazımsızlığa neden olabilir” diyor.



 

[old_news_related_template title="Araştırmacılar, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamak için 'en iyi diyet'i açıkladı" desc="ABD'de yapılan yeni bir araştırma, 'sağlıklı ve ömrü uzatan' beslenme şeklini ortaya koydu. Uzmanlar, diyette, bitter çikolataya bile izin verirken, dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/29/iecrop/shutterstock_1660784320_16_9_1651218653.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/arastirmacilar-daha-uzun-ve-daha-saglikli-yasamak-icin-en-iyi-diyeti-acikladi-7104997/"]

[old_news_related_template title="Viking diyeti ile kilo vermeden sağlıklı olabilirsiniz" desc="Yapılan bir araştırmaya göre, İskandinav denizcilerin beslenme tarzının kolesterolü ve kan şekerini düşürdüğü ortaya çıktı. Siz de Vikingler gibi beslenerek kilo vermeseniz bile sağlık durumunuzu düzeltebilirsiniz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/11/iecrop/viking-reuters_16_9_1646998182.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/viking-diyeti-ile-kilo-vermeden-saglikli-olabilirsiniz-7003927/"]

[old_news_related_template title="Neden bitkisel ağırlıklı beslenmeliyiz?" desc="Günlük protein ihtiyacının  yüzde 60’ının bitkisel, yüzde 40’ının hayvansal kaynaklardan sağlanması gerektiğini belirten Erk; ‘Çünkü pek çok araştırmaya göre hayvansal ürünlerin tüketimi arttıkça; kalp damar hastalıkları ve kanser riski de artmaktadır’ dedi... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/02-sebze90_16_9_1645901362.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/neden-bitkisel-agirlikli-beslenmeliyiz-6976858/"]