ABD'deki Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, genellikle keto olarak adlandırılan ketojenik diyetin, kas ve kök hücrelerin stresten kurtulmasına ve kişinin daha uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini buldu.

Ketojenik diyet son derece düşük karbonhidratlıdır, ancak yağ oranı çok yüksektir. Bu da, vücudu yağ yakmada verimli hale getirmek ve yağı enerjiye dönüştürmek için eğitir. Bu diyeti uygulayanlar, kısa sürede aşırı miktarda kilo vermeleri ile bilinir.



Bazı topluluklarda da diyetin popülerleşmesi, kısa vadeli faydalarına rağmen besin eksikliklerine ve diğer uzun vadeli sorunlara neden olabileceğine dair bazı uyarılarla birlikte tartışmalara yol açtı.

Daily Mail'in haberine göre, bulgularını geçen hafta Cell Metabolism'de yayınlayan araştırmacılar, ketojenik diyetin bir kişinin hücrelerine oruç tutmanın sağladığı olumlu etkilerin çoğunu sağladığını buldu.


UZMAN KONTROLÜNDE TAKİP EDİLMELİ


Fareler üzerinde yapılan bir testte, araştırmacılar bir ila 2,5 gün oruç tutanların daha esnek kas hücrelerine sahip olduğunu buldular.

Hasar gördüklerinde onarılmaları daha uzun sürse de, oruç tutan farelerdeki hücrelerin hasar alma olasılığı çok daha düşüktü.

Stanford'da nöroloji profesörü olan Dr. Thomas Rando, "Oruç tutmanın, yoksunluk sırasında hayatta kalmaları ve besinler yeniden mevcut olduğunda kasları onarmaya hazır olmaları için kas kök hücrelerinde esnekliği etkilediğini bulduk" dedi.

Yine de uzun süreli oruç tutmak sürdürülebilir değildir ve bir kişinin günlük olarak yapması çok rahatsız edici olabilir.



Çok daha gerçekçi olan bir ketojenik diyet, ketonun test edildiği fare hücrelerinde oruç tutmakla aynı etkiye sahip görünüyordu.

Keton kaynaklı hücreler daha esnekti, besinlerden yoksun bırakıldığında, zararlı kimyasallara veya radyasyona maruz kaldığında daha uzun süre hayatta kaldı.

Keto diyetleri, kalori kısıtlayıcı bir diyete gitmeden kilo vermenin ve yağları kesmenin yolları olarak müjdelendi. Ayrıca, iyi yönetilmediği takdirde bir kişiyi birçok besinden yoksun bırakır ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde çeşitli kemik ve organ sorunlarına yol açabilir. Hatta kronik hastalıkların gelişmesine yol açabilir.

Bu diyeti uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

 

[old_news_related_template title="Uzmanlar açıkladı: Kardashian diyeti daha çok kilo almanıza neden olabilir" desc="Kim Kardashian'ın Met Gala'da Marilyn Monroe'nun elbisesine sığmak için yaptığı diyetle ilgili detaylar ortaya çıktı. Ancak uzmanlar uyardı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/06/iecrop/kim-reuters_16_9_1651647039-880x495-1_16_9_1651833685.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/uzmanlar-acikladi-kardashian-diyeti-daha-cok-kilo-almaniza-neden-olabilir/"]

[old_news_related_template title="Araştırmacılar, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamak için 'en iyi diyet'i açıkladı" desc="ABD'de yapılan yeni bir araştırma, 'sağlıklı ve ömrü uzatan' beslenme şeklini ortaya koydu. Uzmanlar, diyette, bitter çikolataya bile izin verirken, dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/29/iecrop/shutterstock_1660784320_16_9_1651218653.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/arastirmacilar-daha-uzun-ve-daha-saglikli-yasamak-icin-en-iyi-diyeti-acikladi-7104997/"]

[old_news_related_template title="Ünlülerin de gözdesi aralıklı oruç diyeti işe yaramıyor mu?" desc="Yeni yapılan bir araştırma, son yıllarda giderek popülerleşen ve Jennifer Aniston ve Reese Witherspoon gibi ünlülerin de uyguladığı aralıklı orucun, kalorileri kısıtlamaktan daha etkili olmadığını ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/23/iecrop/jen-reese-kilo_16_9_1650702392.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/unlulerin-de-gozdesi-aralikli-oruc-diyeti-gereksiz-mi-7092116/"]