İlk olarak Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği hastalığı için uzmanlar, vaka sayısının az olmasına rağmen, endişelenmek için çeşitli nedenler olduğunu söylüyor.

Express'te yer alan habere göre, geçen ay ilk vakaların tespit edilmesinden bu yana, yalnızca Birleşik Krallık'ta 500'den fazla teyit edilmiş vaka ile sayılar istikrarlı bir şekilde arttı. Ülke şu ana kadar Avrupa'daki herhangi bir ulusun en önemli salgınına sahip.

İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'nden Profesör Paul Hunter, "Şu anda mevcut salgının kontrol altına alındığına dair net bir kanıt yok” dedi.

Vaka sayıları üç haneli olmasına ve virüse yakalanma riski düşük olmasına rağmen temas takibi virüsün yayılmasını durduramadı.


COVID-19'A GÖRE ARASINDA FARKLAR VAR


Covid-19'un aksine, maymun çiçeği o kadar kolay yayılmıyor; virüs, cilt teması yoluyla veya bir kişiden diğerine geçen büyük damlacıklar halinde bulaşıyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Profesör Jimmy Whitworth, mevcut vakalar hakkında şunları söyledi: "Bu yeni vaka sayısı, maymun çiçeği salgınını henüz kontrol altına almadığımızı gösteriyor."

Bu nedenle bilim insanları, virüs için süper yayıcı etkinlikler olarak hareket eden gece kulüpleri ve festivallerden endişe duyuyorlar.

UKHSA (Birleşik Krallık Sağlık Güvenlik Ajansı) da, maymun çiçeği virüsüne yakalanan herkese üç hafta boyunca kendilerini tecrit etmelerini tavsiye ediyor.

 

[old_news_related_template title="Ünlü sağlık kuruluşu maymun çiçeğinden korunarak nasıl seks yapılacağını rehberle anlattı" desc="Mayıs ayının başından itibaren onlarca ülkede binlerce vakanın yayılmasıyla birlikte yetkililer maymun çiçeği virüsü (monkeypox) için uyarıları artırmaya başladı. Henüz hastalığın cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığına dair net bir sonuç çıkmazken ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşu Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 'Güvenli seks rehberi' hazırladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/17/iecrop/maymuncicegi-shutterstock-1_16_9_1655443571.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/unlu-saglik-kurulusu-maymun-ciceginden-korunarak-nasil-seks-yapilacagini-rehberle-anlatti-7198527/"]

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği belirtileri neler? Maymun çiçeği nasıl bulaşır, Türkiye'de var mı?" desc="Genelde Afrika’nın belirli bölgelerinde tespit edilen Maymun çiçeği, yüksek ateş, şişmiş lenf nodülleri, kızarıklık, kabarcık, halsizlik ve baş ağrısı belirtileri gösteriyor. Bilim insanları maymun çiçeği belirtileri ortaya çıkma süresini iki ile dört hafta sürebildiğini açıklasa da Hollanda kuluçka süresinin 8.5 gün olduğunu duyurdu. Türkiye'de maymun çiçeği hastalığı görülmezken hastalığın bulaşması insandan insana büyük solunum salgısı damlacıklarıyla oluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/16/iecrop/maymun-cicegi-belirtileri-sh_16_9_1655389582.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/maymun-cicegi-belirtileri-neler-maymun-cicegi-nasil-bulasir-turkiyede-var-mi-7197923/"]

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği ile ilgili çarpıcı araştırma: Kuluçka ve semptom süresini tespit ettiler" desc="Genelde Afrika'nın orta ve batı bölgelerinde tespit edilmesine rağmen Mayıs ayıyla birlikte başta Avrupa ülkeleri olmak üzere onlarca ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsü ile ilgili dikkat çekici bir araştırma Hollanda'dan geldi. Bilim insanları ülkede hastalanan vakaları inceleyerek bazı sonuçlara ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/16/iecrop/hastalik-rueters_16_9_1655380064.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/maymun-cicegi-ile-ilgili-carpici-arastirma-kulucka-ve-semptom-suresini-tespit-ettiler-7197463/"]